Ortodocsii si greco-catolicii ii preamaresc, astazi, pe Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, capeteniile cetelor ingeresti. Odata cu ei, credinciosii sarbatoresc tot soborul ingerilor. Spre deosebire de sfinti, Arhanghelii slaviti la aceasta data nu
Ortodocsii si greco-catolicii ii preamaresc, astazi, pe Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, capeteniile cetelor ingeresti. Odata cu ei, credinciosii sarbatoresc tot soborul ingerilor. Spre deosebire de sfinti, Arhanghelii slaviti la aceasta data nu sunt persoane canonizate odata cu trecerea la cele vesnice. Ei sunt recunoscuti de crestinatate ca ingeri, ca fiind cei mai de seama mijlocitori care stau langa tronul ceresc si-i duc lui Dumnezeu rugaciunile credinciosilor.

Se crede ca la originea sarbatorii, care dateaza din secolul V, a stat sfintirea unei biserici, inchinata Sf. Arhanghel Mihail de imparatul roman Arcadicus din Constantinopol, care a domnit intre anii (395-408).
Ulterior, in calendare a fost pomenit si Sf. Arhanghel Gavriil si sarbatoarea s-a extins la tot soborul ingerilor.
Potrivit etimologiei ebraice, arhanghel inseamna inger din vechime. In scriptele religioase Mihail - se traduce "Cine este ca Dumnezeu" si este cel dintai dintre ingerii pazitori care s-au luptat cu ingerii razvratiti alaturi de Satana impotriva lui Dumnezeu. Tot Sf. Arhanghel Mihail este acela care conduce sufletele mortilor spre poarta paradisului si reprezinta principalul protector al ostirii crestine.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.