Comisia parlamentara speciala care a anchetat legalitatea si oportunitatea construirii imobilului "Cathedral Plaza" a transmis ieri conducerii Senatului raportul final in acest caz, solicitand Guvernului sa dispuna urgent oprirea constructiei respect
Comisia parlamentara speciala care a anchetat legalitatea si oportunitatea construirii imobilului "Cathedral Plaza" a transmis ieri conducerii Senatului raportul final in acest caz, solicitand Guvernului sa dispuna urgent oprirea constructiei respective. "Comisia solicita Guvernului Romaniei ca, prin Inspectoratul de Stat in Constructii, sa revada printr-un control cronologic, amanuntit si riguros, legalitatea si oportunitatea tuturor documentatiilor de specialitate referitoare la proiectarea, autorizarea si construirea imobilului Cathedral Plaza si sa dispuna oprirea deindata a realizarii constructiei", se arata in raportul parlamentarilor, la sectiunea "concluzii". Senatorii mai solicita Guvernului sa fundamenteze "de urgenta", in maximum 15 zile, un proiect de lege pentru declararea utilitatii publice, de interes national sau local, a imobilului "Cathedral Plaza". Alta concluzie a parlamentarilor se refera la o investigatie pe care Ministerul Public ar trebui sa o realizeze in acest caz. Mai precis, senatorii cer ca acest minister sa cerceteze aspectele legate de realizarea proiectului si a constructiei "Cathedral Plaza", pentru a stabili, "daca este cazul", responsabilitatea penala a celor implicati. "Luand act de impactul negativ al realizarii proiectului si constructiei denumite Cathedral Plaza in relatiile cu Sfantul Scaun, Comisia solicita MAE actiuni urgente de explicare si prezentare a solutiilor adoptate de Parlamentul Romaniei si Guvern", se mai arata in raportul prezentat conducerii Senatului.
Impactul negativ al proiectului
Parlamentarii au mai solicitat Guvernului ca, in termen de 3 luni, sa revada si sa completeze mai multe legi in domeniul executarii constructiilor, amenajarii teritoriului si urbanismului. "Comisia constata impactul negativ al realizarii proiectului si constructiei denumite <<Cathedral Plaza>> in relatiile cu Sfantul Scaun si solicita Ministerului Afacerilor Externe identificarea cailor diplomatice pentru comunicarea masurilor adoptate de Parlamentul Romaniei si Guvern", este alta concluzie a parlamentarilor care au anchetat aceasta situatie. Senatorii au mai semnalat si inexistenta unei protectii suficiente a lacaselor de cult si a monumentelor istorice de catre Ministerul Culturii si Cultelor si de catre Directia Monumentelor Istorice, impreuna cu Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului. Pe de alta parte, parlamentarii au solicitat Guvernului revederea legislatiei specifice si adoptarea, prin lege, a unor masuri severe de protectie a acestora. "Sanctionand astfel lipsa de transparenta a deciziilor luate de autoritatile publice locale si excesivitatea unui proiect ales pe criterii economice si speculative, Comisia constata ca opinia publica si presa au reactionat justificat si spontan, generand activitatea prezentei Comisii speciale de ancheta. Aceasta va functiona pana la sfarsitul acestei sesiuni parlamentare, termen pana la care va prezenta un raport privind proiectele de construire si de sistematizare care afecteaza zonele istorice din municipiul Bucuresti", se mai arata in textul elaborat de Comisia de ancheta.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.