Dezvaluirile facute de Liviu Turcu in emisiunea lui Marius Tuca, difuzata de Antena 1, luni seara, readuc in discutie problema continutului dosarelor transferate din arhiva serviciilor de informatii in arhiva CNSAS. Chiar daca a incercat sa ofere
Dezvaluirile facute de Liviu Turcu in emisiunea lui Marius Tuca, difuzata de Antena 1, luni seara, readuc in discutie problema continutului dosarelor transferate din arhiva serviciilor de informatii in arhiva CNSAS. Chiar daca a incercat sa ofere detalii despre posibila colaborare a celor 11 politicieni aflati pe lista intocmita de el, Turcu nu a venit cu nici o dovada palpabila. Pentru a nu se cadea in derizoriu cu tot acest proces de deconspirare a fostilor colaboratori ai Securitatii este necesara scoaterea si studierea microfilmelor realizate de Securitate. In paralel, pentru eliminarea oricaror suspiciuni, CNSAS trebuie sa publice pe Internet toate dosarele predate de serviciile secrete. Indiferent daca continutul acestora a fost alterat pentru ca o anumita persoana sa aiba dosarul curat, prin studierea microfilmelor se poate stabili cu certitudine continutul initial al respectivelor dosare.
Toate dosarele sunt intacte
Dupa 1968 si evenimentele din Cehoslovacia, s-a hotarat ca intreaga arhiva a Securitatii sa fie microfilmata. Se trecea, asadar, de la suportul pe hartie la suportul fotografic. La Uzina de Aluminiu de la Slatina s-au fabricat containere din profile de aluminiu, cu peretii dubli. La Uzina de Frigidere Gaesti s-a produs o spuma speciala, care a fost introdusa in aceste containere, astfel ca ele sa reziste la foc si umezeala. In fiecare container au fost introduse apoi un anumit numar de casete cu microfilme. La sfarsit, containerele au fost inchise ermetic. Containerele au fost depozitate in doua locatii secrete, iar unitatile respective au primit ordin ca, in situatii de extrema urgenta, sa incendieze arhivele, oferindu-se intreaga dotare necesara. Arhiva microfilmata a fondurilor de documente secrete ale Securitatii cuprinde absolut toate dosarele, nu lipseste nici o pagina. In felul acesta, cei care si-au sustras Dosarul de la Securitate, in speranta ca vor sterge astfel urmele colaborarii lor cu temuta institutie, pot sa fie linistiti: toate tipurile de dosare se afla pe arhiva microfilmata. Nu s-a pierdut nimic! Importanta arhivei microfilmate a fondurilor Securitatii este aceea ca, intre altele, se poate face comparatia cu microfilmul si se poate vedea astfel care dosare s-au "albit" si care s-au "innegrit".
Despre cei 11
Fostul ofiter de Securitate Liviu Turcu a declarat, la Antena 1, ca la sfarsitul anului 1989, Adrian Nastase era pregatit sa fie trimis in strainatate ca ofiter acoperit. Despre Teodor Melescanu, Turcu a sustinut ca el, personal, i-a semnat ordinul de misiune in strainatate, iar despre Mircea Cosea, ca nu ar fi stat 7 ani in strainatate fara sa faca "dovada bonitatii" fata de statul roman. In opinia sa, unele dosare au fost "negociate" in acesti ani de la revolutie si pana in prezent, "au fost date la ordin si pe sub mana, scoase si protejate" Potrivit fostului sef al Centrului de Informatii Externe, in ultimii 16 ani, partea cea mai sensibila a arhivei, adica cea incluzandu-i pe cei care au urmat cariere politice a fost triata si "tunsa" in mai multe randuri. Liviu Turcu a admis faptul ca multi dintre fostii informatori mai exista si astazi in institutiile statului. Intrebat fiind de ce pe lista sa nu se afla si reprezentanti ai Partidului Democrat, Turcu a spus ca "este o pura intamplare", dar a tinut sa precizeze ca nu exista nici un scenariu in spatele acestei liste. In alta ordine de idei, Turcu a mai spus ca "principala activitate desfasurata de Mona Musca nu este in prezent in posesia CNSAS". De asemenea, Turcu sustine ca lista cuprinde de fapt cateva sute de persoane si nu considera ca el a deschis Cutia Pandorei. Fostul sef al Diviziei pentru Europa Occidentala pentru spatiile de limba germana din cadrul Securitatii comuniste, Liviu Turcu, a afirmat ca in spatele lui si al dezvaluirilor pe care le-a facut in ultima perioada in presa centrala nu se afla nici un grup de interese. Va prezentam, mai jos, transcrierea celor mai importante momente din emisiunea "Marius Tuca Show". (D.S.S.)
"Marius Tuca Show", editie speciala cu fostul sef al Centrului de Informatii Externe
Liviu Turcu: "Nu eu am deschis cutia Pandorei"
Am facut parte dintr-un grup care a dat nume destul de cunoscute in ziua de astazi. Asa, sarind, imi amintesc de Vasile Secares, imi amintesc de Dorel Abraham. Din generatia mai tanara, este Vadim. I-am avut scurt timp ca studenti pe Radu Ioanid si pe Vladimir Tismaneanu. I-am cunoscut in aceeasi generatie pe unii colegi care iarasi astazi sunt foarte cunoscuti opiniei publice romanesti, de pilda pe Virgil Magureanu, pe Mihai Pelin si pe multi, multi altii.(...)
Se afla cineva in spatele dumneavoastra? Sunteti, cu voia sau fara voia dumneavoastra, elementul unui scenariu pus la cale de cineva, fie ca este vorba de oameni din Romania sau de servicii din Romania sau de servicii din afara?
Raspunsul este clar: Nu! (...) Am declarat si o repet, singurul "partid", daca pot spune asa, la care sunt afiliat se cheama Romania. N-o fac acum, o fac de 40 de ani! Cu alte cuvinte, nu exista nimic in spatele initiativei si mai ales al proiectului nostru, pe care-l avem si-l desfasuram in momentul de fata.(...)
Lista cuprinde probabil sute de persoane
Stiati inca din 1989 ca toti acestia, pe care ii nominalizati astazi, au colaborat cu Securitatea?
Raspunsul este da, evident! Si nu numai acestia. Lista, repet, cuprinde probabil sute de persoane. Si voi explica cum am ajuns aici.
Va rog.
Nu eu am deschis cutia Pandorei, nu eu am abordat acest subiect de pe pozitiile care au provocat scandalul din ziua de astazi. Eu m-am rezumat la analize generale, eu m-am rezumat la analize privind modificarile, sa spunem asa, la nivelul macroeconomic, macropolitic ale sistemului institutional. In momentul in care insa la nivelul cel mai inalt, la nivel prezindential, la nivelul premierului, la nivelul partidelor politice, printr-o decizie a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, s-a luat decizia - si vreau sa citez aici, ca sa fiu foarte exact - ca se doreste o reforma morala a clasei politice romanesti, cu un angajament...(...)
Spuneti-mi de ce aceasta lista, de 11. (...) O avem aici, in fata si toata lumea a discutat-o si a comentat-o astazi: Adrian Nastase, Teodor Melescanu, Mircea Cosea, Mircea Pascu, Radu Vasile, Eugen Dijmarescu, Alin Teodorescu, Viorel Hrebenciuc, Serban Mihailescu, Ilie Sarbu, Gelu Voican Voiculescu.(...)
In anul 1967 erau 118.576 de informatori
In anul 1967, reteaua informativa a Securitatii includea 118.576 de persoane, din care 83.911 erau informatori clasici. Cu alte cuvinte, informatori clasici, nu erau membri de partid acesti informatori. In anul 1971 reteaua informativa avea 100.187 de persoane, din care ponderea era detinuta de aceasta data de 59.553, dau cifre exacte, pentru ca astea sunt cifrele din arhive, de colaboratori. Deci, cu alte cuvinte, aceasta din urma cifra includea de fapt informatorii, dar care fiind membri de partid aveau o alta eticheta, o alta stampila, numiti colaboratori si numai 27744 de informatori clasici. (...) Sa vedem ce s-a intamplat ulterior. In momentul acela, deci imediat dupa perioada respectiva, "s-au pierdut" vreo 19000 de membri ai retelei informative, 56.137 de informatori clasici, va dati seama sa dispara dintr-o retea informativa aproape 57000 de oameni. Dumneavoastra credeti ca este posibil ca oamenii astia sa dispara asa, peste noapte? Explicatia a fost foarte simpla.
Va rog.
Dupa 1968, cand toata lumea a fost mandra ca Romania nu s-a aliniat Pactului de la Varsovia sa intre in Cehoslovacia, a avut loc o crestere masiva si benevola a numarului membrilor de partid. Multi oameni au considerat ca gestul lui Ceausescu la momentul respectiv, a fost un gest de romanism, de patriotism, si atunci acesti oameni...
Si de independenta fata de Moscova.
Si de Moscova, pentru ca asta a stat la baza de fapt a ceea ce occidentalii au apreciat foarte mult la Romania si la Ceausescu in momentul acela. Ei bine, acesti 57.000 aproape de informatori clasici s-au transformat in 44.000, pentru ca unii n-au facut-o, 44.704 de colaboratori, care de fapt erau aceiasi, erau fosti informatori clasici care devenind membri de partid, evident ca s-au transformat in asa-zisii colaboratori. (...)
Fata nevazuta a lui Voican Voiculescu
De acord. Haideti sa venim la lista de astazi, pentru ca sa vorbim in prima faza de ce aceasta componenta si, dupa aceea, sa vorbiti de fiecare. (...)
Eu am spus ca lista are caracter pur ilustrativ, si nu intamplator. (...) In ce priveste lista respectiva, probabil ca multa lume s-a intrebat de ce este cam pestrita, ca sa spun asa. Am incercat si eu sa rezolv mai multe probleme simultan. In primul rand am vrut sa arat prin diversitatea orientarilor politice ca nu este problema unui singur partid. (...) Vreau sa va spun ca pe aceasta lista exista toate categoriile pe care le-am mentionat. Pentru ca altfel cineva se poate intreba: bine, dar sa zicem, dl. Voican Voiculescu, dau un exemplu, care este foarte cunoscut, a fost participant activ la revolutie, ce cauta in randul politicienilor, nu atat al politicienilor cat in randul membrilor Parlamentului roman, pentru ca eu am dat prioritate parlamentarilor, pentru ca ei sunt pe lista prioritara a CNSAS, ei sunt cei care trebuie sa li se dea certificat "de buna purtare" in legatura cu trecutul pe care l-au avut. Ei bine, in ce-l priveste pe Voican Voiculescu, eu vreau sa va spun o singura chestiune: el reprezinta exact categoria pe care am mentionat-o in studiul meu tehnic privind colaborationismul, care de-a lungul unei existente extrem de pitoresti, pentru cei care ii cunosc biografia, a trecut rand pe rand din colaborator scos afara, din informator scos afara si ulterior, in faza finala a evenimentelor din decembrie, nimeni nu poate sa-i nege nici abnegatia, nu poate sa-i nege nici curajul, nici prezenta pe baricade, dar as mai adauga ceva pe care lumea nu-l stie: nici faptul ca luand o echipa de militari inarmati in conditii extrem de delicate si de incerte a pus la zid o unitate militara a Serviciului Roman de Informatii Externe si ei pot sa o confirme, somandu-i sa le dea reteaua informatorilor straini din Occident. Nici mai mult, nici mai putin. (...)
Adrian Nastase era pregatit pentru misiune
Dau un exemplu: Eu pe Adrian Nastase, el stie treaba asta, il cunosc de 35 de ani. Am o parere foarte buna despre intelectul dansului, l-am urmarit cu interes, ne cunosteam de cand frecventam impreuna ADIRI si asa mai departe. In ce-l priveste insa pe el la nominalizarea de pe lista mea, el acopera practic aproape toate categoriile pe care le-am enuntat, pentru ca, incepand cu momentul in care era la ADIRI si la institutul...
Ce inseamna ADIRI?
ADIRI este Asociatia de Drept International si Relatii Internationale si as putea sa spun ca a fost, intr-adevar, leaganul, daca pot spune asa, al clubului celebru Trocadero. Cu alte cuvinte, al noii generatii de tehnicieni si politicieni care, imediat dupa decembrie 1989, au intrat in prim plan, au intrat in guvern si au facut cariere fulminante, ca sa spun asa, sau de recunoastere publica. Deci, in cazul lui, avem un om care a trecut prin toata gama de colaborari. Probabil ca documentele care ar trebui sa existe, daca s-ar fi pastrat...
Ce inseamna toata gama de colaborari?
Gama insemnand de la colaborator si mergand la celelalte categorii pe care le-am enuntat in studiu. Colaborator, referent, /.../ inclusiv ofiter acoperit, pentru ca, am sa o spun si pe asta, desi nu eram pregatit, in anul 1989, la sfarsitul anului 1989, el era pregatit sa fie trimis in exterior ca ofiter, ca sa fie foarte limpede. Sigur ca nu era la indemana oricui sa cunoasca acest lucru, dar asta este realitatea. Un alt criteriu pe care-l indeplinesc toti de pe lista, si de aceea am si spus ca este un test de buna-credinta, toti au tone de materiale...
Tone de dosare.(...)
I-am semnat ordinul de misiune lui Melescanu
La Melescanu, care din cate am observat astazi este foarte vehement, l-as intreba ce pot sa spun mai mult decat ca i-am semnat ordinul de misiune. Adica cum sa spun, ce sa fac, sa ma duc sa mai ma nasc odata? Sa ma duc sa..., si nu numai atat, ii mai dau un hint, cum zic englezii, adica ii mai dau un element la care sa mediteze si care tine foarte...
I-ati semnat ordinul de, de care?
Se cheama ordin de misiune, cand acesti oameni erau trimisi in exterior...
Si ce vreti sa-i mai dati?
Vreau sa-i mai dau un element de reflexie, un punct de reflexie, si anume ca a fost intermediarul intre ministrul adjunct al ministrului de externe si unul din fratii doamnei respective, fiind pe post de curier, si nu numai atat ca era pe post de curier, dar era pe post de curier in timp ce ducea scrisorile la 195 sau la contraspionaj fara ca doamna in cauza sa stie, ori asta inseamna, cum sa spun, o multime de lucruri.
Mircea Cosea nu putea sa stea sapte ani afara fara sa-l intrebe nimeni de sanatate
Mircea Cosea?
(...) Cosea spunea astazi ca nu mai are nimic de adaugat pentru ca de fapt s-a constatat ca ar fi fost ofiter. Eu spun altceva lui Cosea la capitolul asta. Cine poate sa-si imagineze, si fac apel la telespectatori, isi poate imagina cineva ca, pe de o parte, toata lumea clameaza, afirma ca in timpul regimului dictatorial nimeni nu misca fara sa fie controlat, iar Cosea afirma ca el a fost sapte ani si mai bine functionar international si la specializare in Italia si nimeni nu l-a intrebat de sanatate. Este posibil asa ceva?
Poate era sanatos.
O fi fost el sanatos, dar nu iesea nici macar doi metri in afara granitelor Romaniei fara sa fie verificat, fara sa fie recrutat, sa fie trimis cu sarcini. Nu ar fi stat sapte ani, care este o perioada imensa pentru un cetatean roman...
Vizita lui Mircea Pascu la Moscova
Mircea Pascu?
... aflat in afara fara sa fie, sa faca dovada bonitatii si spiritului de colaborare cu serviciile romanesti.
Mircea Pascu?
Mircea Pascu, pe care eu il cunosc din anii '70, intr-o conjunctura pe care probabil o voi povesti cu alt prilej, evident in deplasarile pe care le-a facut, inclusiv in SUA, la specializari, a fost pe rand trecut intre UM 544, care era la momentul respectiv Centrul de Informatii Externe, si din nou spun 195, pentru ca acestia controlau independent si in paralel coloniile romanesti si toti cetatenii aflati in deplasari in strainatate, si as mai adauga 110 care, profit de ocazie, pentru a clarifica titulatura. Nu era o unitate anti-KGB, suna foarte frumos in ziua de astazi, si noi ca romani, care suntem prin traditie foarte, asa, antirusi, ca sa spun, si cand trebuie, dar mai ales cand nu trebuie, se ocupa de contraspionajul si munca de informatii cu tarile socialiste. URSS nu era singurul stat socialist, nu este nevoie sa va spun eu, sigur ca la un moment dat atentia era concentrata pe URSS, sigur ca era pe KGB, dar in momentul in care Pascu s-a dus in 1989, in toamna, in celebra delegatie, si nu numai atunci, pe un spatiu socialist, la Moscova, mai este nevoie sa va spun ca unitatea respectiva nu-si putea permite sa-l aiba in atentie, intr-o forma sau alta, sau sa consemneze faptul ca X, aflat in atentia unitatii cutare, se deplaseaza pe teritoriul pe care-l avea in raspundere? Este imposibil, este o chestiune care tine de abc-ul muncii de informatii. De aceea am adaugat aici. Deci, cu alte cuvinte, cand fac trimiterile din nou la fondurile informative, nimeni nu trebuie sa gandeasca: fondul informativ egal informator, fondul informativ egal ofiter, fondul informativ, ce mai vreti dumneavoastra. Nu, este vorba de faptul ca aceste unitati pe care le-am indicat, si am vrut sa ajut CNSAS, este ca ei trebuie sa primeasca zeci de documente, sute de documente...(...)
Reteaua
Este foarte simplu. In toata aceasta perioada, rand pe rand, aceste dosare, in special cele ale politicienilor, au fost negociate, date - sunt foarte atent la cuvintele pe care le spun -, date de catre sefii serviciilor de informatii la ordin si, de asemenea, la un nivel de comanda mijlocie, pe sub mana, vandute, scoase, protejate. Si adaug ceva care tine de abordarea din punct de vedere moral a fenomenului colaborationist si a retelelor informative: dumneavoastra va imaginati ca, atunci cand ai retele informative care includ 90%, peste 90% din personalul principalelor ministere ale statului roman, acestia nu puteau sa dispara peste noapte. Mare parte dintre ei au fost preluati de noile servicii de informatii. Intrebarea elementara - din nou, nu trebuie sa fii expert in munca de informatii externe: isi putea permite fie si un asa-zis nou serviciu de informatii sa ignore mostenirea, retelele pe care le-a luat de la fostul regim? Eu sustin ca nu puteau.
Aici avem o mare problema.
O mare problema.
Pentru ca multi dintre acestia au ramas ofiteri acoperiti...
...Indiferent de forma: colaboratori, informatori (...)
Dar eu va spun un lucru: in momentele in care ei au fost trecuti in baza activa a noilor servicii, ei sunt protejati de lege. Si acum intervine elementul moral: va fi spunand unul care n-a fost preluat de noile servicii: "Bine, bine, pe mine ma iei si dai cu mine de pamant, ma supui oprobriului public, si eu il stiu pe colegul X sau Y, care n-a fost dat, pentru ca el are privilegiul de a continua sa lucreze cu serviciile". Si eu va spun o chestiune: s-ar putea ca ala care a fost expus sa fi facut infinit mai putina politie politica decat ala care a fost preluat.(...)
Vulnerabilitatile lui Radu Vasile
Radu Vasile...
Prim-ministru. Nici macar...
...Asta stiu, c-a fost prim-ministru.
Nu, nu, eu ridic o alta problema, pe care am subliniat-o si in material. Am spus: "Ce ne facem in momentul in care astfel de politicieni, colaboratori in trecut sau in prezent, fac cariere importante si ocupa functii importante in statul roman?!" Cine controleaza pe cine, asta este important. Eu, daca as fi in postura sefului statului, mi-as pune aceasta intrebare.(...)
Bun. O intrebare, raspundeti-mi pe scurt: astazi in institutiile statului mai sunt multi dintre cei care au fost in structurile Securitatii?
Dar eu va intreb altfel.
Nu, raspundeti-mi.
Nu. Eu va raspund altfel, pentru ca este un raspuns la indemana fiecarui telespectator. Daca au existat sa zicem 50 de mii de informatori in toate ministerele si in sistemul institutional romanesc, care n-au disparut peste noapte, dumneavoastra credeti ca acesti oameni... au plecat de bunavoie?! Ei au devenit captivi.
Bun. Sa spunem ca toti de pe lista asta va dau in judecata. Care sunt probele dumneavoastra?
Probele mele sunt credibilitatea, pozitia pe care am avut-o. In 14 ani de zile, de cand am publicat...
...Eventuali martori?
Nu! Exista alte elemente de ordin tehnic, pe care n-am de gand sa le prezint in aceasta emisiune, pentru ca aceasta emisiune este de ordin public. Ceea ce vreau sa spun este ca in 14 ani de zile, in tot ce-am scris, in momentul de fata am acoperire 100% pentru fiecare cuvant, fiecare punct si fiecare virgula.(...)
Despre Serban Mihailescu
...Serban Mihailescu?
Foarte simplu: sef de cabinet la primul-ministru. Ce trebuie sa adaug? Dumneavoastra credeti ca pozitia de ofiter implica numai...?
Viorel Hrebenciuc? Domnia sa a zis ca va da in judecata.
Este liber sa faca ce doreste. Sunt institutii abilitate care ar trebui sa-si faca datoria si in cazul dansului.
(...) Intreb si eu si intreaba foarte multi telespectatori de ce nu se regaseste nimeni de la PD pe lista dvs.
Este o pura intamplare.
Deci nimic altceva.
Este o pura intamplare, pentru ca eu m-am concentrat, asa cum am spus de la inceput, cazuistica sa ilustreze o cat mai larga categorie de probleme. Nimic altceva de adaugat. Cine isi imagineaza din nou vreun scenariu, declar deschis ca se insala. Au si ei destule probleme.(...)
Trecutul Monei Musca
Domnule Turcu, vorbeati mai devreme de lista celor 11 - apropo de asta, vreau sa ne spuneti daca mai aveti ceva sa spuneti in legatura cu cei 11 -, spuneati ca la fiecare dintre acestia sunt tone de dosare, da?
Sunt suficiente.
Marfa suficienta.
Sigur. Si nu intr-un singur loc.
Si credeti ca dintr-o data aceste tone de dosare de la fiecare in parte, aceste tone de dosare care n-au existat vor aparea la CNSAS?
Am sa va spun de ce cred chestia asta.
De ce?
O cred pentru ca, daca ar fi sa ne referim la cazul doamnei Musca, care nu intereseaza discutia noastra, eu vreau sa va spun ca principala activitate pe care a desfasurat-o nu este in prezent in posesia CNSAS.
Asta este o alta dezvaluire.
Da, pentru ca - si vine sa sustina ceea ce spun - cand aceste informatii si documente sunt imprastiate la diferite structuri, unele dintre ele scapa printre crapaturi. Cu alte cuvinte, eu va asigur ca cel care a vrut eventual, ipotetic, sa curete trecutul si sa distruga evidentele privind sa spunem activitatea unei persoane ca doamna Musca in ultimii 10 ani de zile, a scapat din vedere sa se duca si la activitatea de acum 25 de ani. Si a ramas undeva pierduta (...)
La Radu Vasile nu ati spus nimic...
La Radu Vasile am vrut sa subliniez ca, in pofida faptului ca a avut sa spunem o colaborare pe o linie relativ limitata, vreau sa spun, a ofiterului sa spunem de obiectiv, care era in sarcina Securitatii Municipiului Bucuresti, intre altele, cel putin cea de care stiu eu, este relevant cazul pentru ca a ajuns in postura primului-ministru. Un prim-ministru care era vulnerabil, intr-o tara in care daca cineva - ...sau in conducerea tarii, vorbesc la modul colectiv - ar fi avut intelepciunea sa spuna "Haideti sa punem lucrurile pe masa, tragem linia. Daca este cazul, luam masuri, daca nu, realizam reconcilierea nationala, de care s-a tot vorbit propagandistic atat, si mergem mai departe. Si lasam votantii sa-si spuna cuvantul, ca suntem intr-un sistem democratic"... (...)
(n.r.- subtitlurile apartin redactiei)
Fostul sef al CIE a venit la CNSAS cu indicii
Liviu Turcu n-a adus cu el nici o proba
Fostul sef de serviciu in cadrul Centrului de Informatii Externe a Securitatii, Liviu Turcu, le-a indicat ieri membrilor Colegiului CNSAS o serie de unitati militare unde sustine ca ar fi detinute arhivele complete ale fostei Securitati. "Am indicat o serie de unitati militare din tara unde exista documente care ar completa viziunea actuala a CNSAS in ce-i priveste pe unii demnitari romani. Serviciile, daca sunt corecte, pot fie sa gaseasca aceste documente, fie sa-i cheme la ordin pe cei despre care se stie ca au distrus arhivele si sa afle de la acestia ce anume exact a disparut", a spus Liviu Turcu, dupa intalnirea avuta la CNSAS cu Mircea Dinescu si Ticu Dumitrescu. Liviu Turcu a sustinut ca principalul depozitar al arhivelor Directiei Securitatii Statului - Centrul de Informare si Documentare - ar fi pus toata arhiva Securitatii pe suport magnetic. La CNSAS insa, a continuat Turcu, documentele au fost transmise doar in format tiparit. "Daca vrei sa blochezi o institutie, ii dai documentele scrise, nu hard-disk-urile, pentru ca operezi mult mai usor cu acestea", a explicat Liviu Turcu. Acesta sustinut ca nu are nici un interes sa denigreze CNSAS, singura lui dorinta fiind curatarea mediului politic.
"Ne-a dat o undita, nu un peste"
Alaturi de Turcu a iesit, dupa intalnire, si Mircea Dinescu, membru al Colegiului, care a spus ca CNSAS nu a primit informatii sau documente de la Liviu Turcu, ci numai indicatii privind modul in care se poate ajunge la acestea. "Liviu Turcu ne-a dat o undita, si nu un peste. Speram ca o vom folosi asa cum trebuie", a spus Dinescu. Acesta a tinut sa sublinieze beneficiile intalnirii cu Liviu Turcu, despre care a spus ca se afla in aceasta perioada pe aceeasi baricada cu CNSAS. "Suntem acum pe aceeasi baricada. Ne intereseaza aceleasi lucruri si principalul este sa putem intra in posesia informatiilor in totalitatea lor, in integralitatea lor, si nu trunchiate", a spus Dinescu. Pe de alta parte, Constatin Ticu Dumitrescu a spus, referindu-se la Liviu Turcu, ca nu crede ca acesta are documente care sa-i probeze afirmatiile. "Eu cred ca Liviu Turcu nu are documente, el a fugit din tara asa cum a fugit, iar in valize nu cred ca le-a luat", a explicat Dumitrescu. Intrebat cat de credibile sunt dezvaluirile lui Liviu Turcu, Ticu Dumitrescu a spus ca s-ar putea sa afle lucruri noi. "De 16 ani ma scolesc cu dosare, securitati, de aici, de la Praga, Budapesta, vreau document, daca nu am document, nu am probatoriu", a continuat membrul CNSAS. (C.E.)
Hrebenciuc ameninta cu Tribunalul
Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc a anuntat, luni seara, la Antena 3, ca il va da in judecata pe Liviu Turcu si l-a acuzat pe acesta de dezinformare si manipulare. "Nu a precizat (n.r.: Turcu) nimic concret despre mine. Eu, de la absolvirea facultatii de cibernetica economica si statistica, in 1977 si pana 1992, am lucrat exclusiv in judetul Bacau, in calitate de economist la diverse institutii economice din judet", a spus deputatul PSD, citat de NewsIn. Mai mult, el a sustinut ca pana in 1989 nu a fost niciodata plecat in strainatate si ca, prin natura serviciului sau, nu a avut niciodata contact cu strainii, lucru care l-ar fi putut introduce in colimatorul securitatii. Hrebenciuc a afirmat ca emisiunea in care a fost invitat Liviu Turcu, nu a reprezentat altceva decat "o manipulare grosolana". Domnul Turcu a dat exemple despre doi-trei colegi pe care domnia sa ii cunostea din activitatea pe care a avut-o. Eu nu l-am cunoscut, nu aveam cum sa-l cunosc, din Bacau, pe domnul Turcu, el fiind in Bucuresti". Deputatul PSD a comparat campania de acum impotriva sa cu aceea declansata in 2003 prin "lista lui Florica". (R.A.)
Mircea Dinescu, membru CNSAS
"Merg des la Cotroceni"
Mircea Dinescu, membru in Colegiul CNSAS, a declarat, ieri, ca merge la Cotroceni des pentru ca l-a sprijinit pe Traian Basescu si a aratat ca "prietenii se mai si impaca, se mai si cearta". Intrebat de ce a fost dimineata la Cotroceni, Dinescu a raspuns: "Eu la Cotroceni merg foarte des. Am mers mai putin pe vremea lui Iliescu, am mers mai putin pe vremea lui Constantinescu. Pe vremea lui Basescu, merg mai des, pentru ca eu l-am sprijinit". El a mai spus ca asa este in viata, adica, prietenii se mai si cearta, se mai si impaca. (C.E.)
Democratie fara limite la "Intact"
"Felix": Turcu e un "tradator"
Liderul PC Dan Voiculescu a tinut ieri sa-i transmita un mesaj special fostului director al Centrului de Informatii Externe, Liviu Turcu, pe care l-a sfatuit sa inceteze sa creeze "probleme artificiale" si pe care l-a facut "tradator" si lipsit de credibilitate. "Cand spun tradator, spun un om care a servit regimul comunist, care s-a infruptat din regimul comunist, a luat salariu de la Securitate, a lucrat pentru Securitate, iar acum vine sa tina lectii romanilor despre cum ar trebui sa ne desfasuram activitatea", a spus Dan Voiculescu intr-o conferinta de presa. In ciuda sustinerii intense pe care "Jurnalul National" si posturile de televiziune din trustul pe care Voiculescu l-a patronat, i-au acordat-o lui Turcu, seful PC a contestat credibilitatea si lipsa de dovezi a acestuia. Totodata, Voiculescu i-a transmis lui Turcu sa inceteze a mai crea probleme artificiale, cu atat mai mult cu cat scandalul din jurul nominalizarii lui Varujan Vosganian a fost declansat de fostul director al Centrului de Informatii Externe. "Nu-l cunosc personal, dupa parerea mea nu are credibilitate. Nici nu mi-ar face placere sa-l cunosc", a mai spus Voiculescu. (V.D.)
Premierul solicita cercetarea afirmatiilor fostului sef al CIE
Premierul a declarat ieri ca va cere institutiilor abilitate sa faca cercetari in toate arhivele existente pentru a verifica afirmatiile lui Liviu Turcu cu privire la legaturile unor persoane publice cu fosta Securitate. "Voi cere acest lucru fiindca sunt de acord cu domnul Turcu in privinta ideii ca nu este normal ca intr-un stat cu o democratie incipienta cum este Romania sa existe inca oameni in functii importante de conducere politica si administrativa care sa fie in continuare controlati de serviciile secrete", a spus premierul, precizand ca este singura chestiune in care ii da dreptate fostului ofiter de informatii externe. "Domnul Turcu scrie foarte interesant ceea ce scrie in presa, dar ramane la nivelul de generalitati. Eu care n-am lucrat la Securitate nu cunosc ce numar avea fiecare unitate militara si cu ce se ocupa ea. Ca un novice care a citit ce au scris de-a lungul timpului si altii pe acest subiect, poate ca si eu as fi scris cam aceleasi lucruri. Nu e nimic concret. Domnul Turcu ne da un fel de sfaturi de genul "ia cautati voi prin arhivele nu stiu care, ca s-ar putea sa gasiti ceva". Daca ar veni cu ceva concret, n-ar fi nici o problema. Dar asa, cred ca ar trebui mai multa prudenta si mai multa responsabilitate, fiindca exista oameni asupra carora vor incepe sa planeze in mod nejustificat indoieli serioase din punct de vedere al profilului lor moral si politic", a declarat Tariceanu, citat de Rompres. (R.G.)
Partidul Actiunea Populara
Cine a semnat ordinul de misiune al lui Basescu?
Partidul Actiunea Populara (AP) ii solicita lui Liviu Turcu - plecand de la afirmatia acestuia conform careia toti romanii care erau trimisi in afara granitelor tarii, inainte de 1989, treceau pe la Securitate pentru a primi ordin de misiune - sa spuna public cine a semnat ordinul de misiune in urma caruia Traian Basescu a fost trimis in Belgia. "In opinia noastra astfel s-ar proba buna credinta dar si curajul necesar unui astfel de demers inceput de dl. Turcu", subliniaza, intr-un comunicat de presa, purtatorul de cuvant al AP, Max Badin. (O.B.)
Costin Georgescu, fost director al SRI
Microfilmele exista si nu pot fi trucate
Multe dintre filele din arhiva SRI au fost pur si simplu radiate cu lama, informatiile acoperite cu tus in asa fel incat nu se mai poate ajunge la dosarul care priveste un nume sau altul. Cine ar fi putut si cand domnule Georgescu sa faca acest lucru?
Nu stiu acest lucru de tras cu lama... Eu ce am gasit in arhiva acolo, am pastrat. Dar cand sunt lucruri neclare in ce priveste un dosar, exista o modalitate foarte simpla de a se clarifica. Exista diapozitivele respective, adica filmele respective si oricand ele sunt martor al unui dosar existent in arhiva. Microfilmele nu pot fi retusate. Deci, daca asupra unui dosar exista un dubiu, oricand se duce la arhiva de microfilme, vede microfilmul respectiv si il compara cu dosarul. E un lucru foarte foarte simplu.
Aveti cunostinta domnule Georgescu unde se afla aceste microfilme in acest moment? La SRI sau la CNSAS?
Nu stiu daca nu cumva nu au fost predate. Nu stiu asta. Au trecut sase ani... Dar ele exista in custodie... Si sunt niste role foarte mari, cu lungimi de zeci de metri si pe fiecare rola se gasesc zeci de dosare. Deci nu se poate interveni sa tai din el, sa pui o pagina sau sa scoti o pagina. N-ai cum, ca e in continuare. Acest microfilm nu poate fi, daca vreti, trucat. (sursa: Antena 3)
Braia n-a dat nici o nota informativa
"Exista un angajament pe care l-am semnat, la ordin, in timp ce eram soldat. Ma angajam sa transmit C.I.-stului orice informatii legate de activitatea mea de soldat la graniceri, insa nu am dat vreodata nici o nota informativa", a declarat Doru Braia. Jurnalistul, care a fost ieri audiat de Colegiul CNSAS, a declarat ca, mai mult, in dosarul sau exista si o nota a unui ofiter de Securitate care-i reclama calitatile de informator ale lui Braia dupa patru ani in care acesta nu avusese nici o comunicare cu Securitatea. Doru Braia a sustinut ca le-a reiterat membrilor Colegiului promisiunea de a rasplati cu salariul sau pe un an pe oricine care aduce o nota data de el Securitatii. Totusi, jurnalistul a sustinut ca in dosar mai exista o "plastografie", un angajament care imita scrisul sau. Braia sustine insa ca documentul este un fals, aducand drept probe greselile de ortografie si de scriere "flagrante, elementare", care nu i-ar putea fi niciodata imputate, data fiind pregatirea sa. "Colaborarea in sine cu Securitatea nu poate fi justificata prin existenta unui angajament, ci trebuie probata prin note informative", a mai declarat Braia. (C.E.)
Ticu critica SRI
Constantin Ticu Dumitrescu l-a atentionat pe George Maior, seful SRI, ca pastrarea lui Florin Pintilie la sefia arhivelor SRI si a altora risca sa le permita acestora sa compromita procesul de deconspirare. El a criticat dur si noua conducere a SRI, despre care a spus ca nu manifesta bune intentii, prezentand, ieri, jurnalistilor niste cartoteci din care cele mai importante informatii au fost sterse inainte ca ele sa fie trimise la CNSAS. "Ceea ce va arat aici este dovada lipsei de buna intentie din partea conducerii SRI. Ne-au transmis sute de mii de cartoteci, insa un numar de ordinul miilor arata intocmai ca acestea", a spus Ticu Dumitrescu, prezentand jurnalistilor documentele care aveau mai multe rubrici innegrite cu marker sau sterse. El a declarat ca a avut mai multe convorbiri telefonice cu noul sef al SRI, George Maior, in care l-a rugat pe acesta sa rezolve problema documentelor cu rubrici sterse care ajung la CNSAS. (C.E.)
Contestatia Monei Musca a fost respinsa
"Dana" ramane turnatoare
Deputatul Mona Musca ramane cu verdictul de politie politica. Colegiul CNSAS a respins ieri contestatia prezentata de Musca si avocatul ei, Valeriu Stoica, la verdictul initial primit de fostul deputat PNL din partea CNSAS, acela de politie politica. Decizia nu a fost confirmata oficial de nici unul dintre membrii CNSAS, insa Ticu Dumitrescu a confirmat voalat raspunsul la contestatie. "Este prima data cand mi-am felicitat colegii in masa si, daca i-am felicitat, va dati seama de ce i-am felicitat, ceea ce este un lucru foarte rar", a spus Ticu Dumitrescu, principal sustinator al ideii ca Mona Musca, cea care a semnat un angajament cu Securitatea, sub numele conspirativ "Dana", a facut politie politica. Potrivit unor surse din cadrul CNSAS, decizia de ieri a fost luata fara nici un vot "pentru", toate pozitiile membrilor Colegiului fiind de respingere sau de abtinere. Cazimir Ionescu, Mircea Dinescu si Dragos Petrescu au fost cei care s-au abtinut, in timp ce ceilalti sapte reprezentanti in Colegiul CNSAS au votat impotriva, au precizat sursele citate. Contactat de Mediafax, Cazimir Ionescu a aratat ca votul pe care l-a dat la contestatia in cazul Monei Musca difera de cel acordat de el anterior, intrucat de aceasta data nu s-a judecat fondul problemei, ci valabilitatea unui document juridic. "M-am abtinut pentru ca vreau sa explic oamenilor ca nu CNSAS ii spala pe cei care sunt albiti la un moment dat, ci legea si lipsa de probe inconsistente de la servicii", a explicat Ionescu.
Decizia de ieri a CNSAS vine dupa ce saptamana trecuta majoritatea membrilor Colegiului se aratau convinsi ca votul in cazul Monei Musca se va schimba la judecata contestatiei. Mai multi membri ai Colegiului au declarat, dupa ce Musca si-a prezentat contestatia ca aceasta are toate sansele sa fie "albita" in conditiile in care primul vot a unul "moral, de principiu", iar al doilea, cel pe contestatie, "este incorsestat de prevederile legii". "Sa se tina cont de faptul ca nu am dat informari de natura sa aduca atingere libertatilor si drepturilor omului si care sa sustina regimul totalitar comunist. Niciuna din aceste conditii nu sunt indeplinite, darmite amandoua cumulativ", s-a aparat fostul deputat PNL, care de altfel si-a construit intreaga pledoarie pe baza legii, care era in favoarea sa.
Musca: "CNSAS a incalcat legea"
In replica, deputatul independent Mona Musca a acuzat CNSAS ca a incalcat legea in cazul sau, apreciind totodata ca procesul de deconspirare a Securitatii este "compromis de interesele politice transpartinice". Musca a anuntat ca va ataca in Justitie decizia Colegiului privind activitatea sa de politie politica. "CNSAS a incalcat legea. Colegiu CNSAS, cu doua luni inainte de intrarea Romaniei in UE, a pierdut sansa de a fi o institutie capabila sa aplice legea. Membrii Colegiului CNSAS sunt platiti din bani publici pentru a aplica Legea 187/1999", a comentat Musca. Aceasta a reluat aceleasi argumente potrivit carora nici angajamentul semnat de ea cu Securitatea, nici cele doua note informative pe care le-a furnizat despre colegele de la facultate, nu au adus atinegere drepturilor fundamentele ale omului, ceea ce face ca activitatea sa sa nu poata fi incadrata la politie politica, conform definitiei din lege.
Atac in Justitie
Deputatul a mai subliniat ca, prin verdictul dat in cazul ei si respingerea contestatiei, Colegiul CNSAS a creat "un precedent periculos". "Prin decizia si respingerea contestatiei, Colegiul CNSAS a creat un precedent periculos, a incalcat aceasta lege ori pentru ca o ignora, ori pentru ca nu o intelege, ori pentru ca refuza sa o aplice", a mai spus Mona Musca. "Din pacate, deconspirarea este un proces compromis de interesele politice transpartinice, acestea dovedindu-se, din nou, mai puternice decat legea", a apreciat deputatul. Potrivit acesteia, CNSAS nu poate fi o instanta, pentru ca membrii acestei institutii "au demonstrat ca nu pot judeca obiectiv". "In aceste conditii, CNSAS ar trebui sa fie doar un administrator al dosarelor, iar cei care vor sa ramana in viata publica sa-si puna la dispozitia cetatenilor dosarele", a adaugat Musca. "Cei care vor sa ma elimine din viata publica nu vor reusi. Voi continua sa lupt in justitie pentru a-mi apara drepturile. Nu voi renunta la niciunul dintre proiectele mele politice si imi voi continua activitatea parlamentara si comunicarea cu cei care m-au ales", si-a incheiat Mona Musca declaratia. Si fostul lider PNL Valeriu Stoica a intervenit, sustinand ca o va apara in Justitie pe Mona Musca. "Solutia prin care CNSAS a respins contestatia facuta de Mona Musca este nelegala. Mai intai, CNSAS nu a respectat drepturile de aparare, a refuzat sa admita participarea aparatorului Monei Musca la dezbaterea care a avut loc cu ocazia discutarii contestatiei", a declarat Stoica. (C.E.; V.D.)
Ultimele dosare de la SRI, in drum spre CNSAS
Pana pe 9 noiembrie, SRI va preda in gestiunea CNSAS peste 500 de metri liniari de dosare, urmand ca pana la sfarsitul anului sa mai transmita Consiliului inca 1000 de metri liniari de arhiva. Dosarele care urmeaza a fi predate sunt dosare de urmarire informativa, dosare de retea, precum si alte categorii de documente. De asemenea, SRI a predat peste 900.000 de fise de evidenta din cartoteca Securitatii, operatiunea fiind in curs de finalizare. Potrivit unui comunicat de presa, "SRI va intreprinde toate demersurile necesare, astfel incat, in cooperare cu CNSAS, pana la sfarsitul anului sa asigure predarea tuturor dosarelor prevazute de lege". SRI a precizat ca numarul fiselor predate CNSAS de pe care au fost radiate anumite informatii este nesemnificativ, cotele sterse fiind predate insa pe suport electronic. (D.S.S.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.