Mohammad Munaf, ghidul ziaristilor romani rapiti anul trecut in Irak, are sanse sa scape de pedeapsa capitala. Initiativa avocatilor americani care au depus luni un apel de urgenta la Curtea Suprema a Statelor Unite ale Americii a amanat trecerea ame
Mohammad Munaf, ghidul ziaristilor romani rapiti anul trecut in Irak, are sanse sa scape de pedeapsa capitala. Initiativa avocatilor americani care au depus luni un apel de urgenta la Curtea Suprema a Statelor Unite ale Americii a amanat trecerea americano-irakianului in custodia autoritatilor de la Bagdad. Salvarea lui Munaf vine din partea surorii sale care a apelat la avocatul Jonathan Hafetz. Acesta din urma a demarat o serie de proceduri legale in baza faptului ca unui cetatean american nu i s-ar fi respectat dreptul la un proces corect. De altfel, Hafetz sustine ca Munaf a fost condamnat "intr-un proces nedrept manipulat de americani". In petitia depusa luni de Maisoon Mohammad, sora lui Munaf, se arata ca lui Munaf i s-au ingradit anumite drepturi pe timpul detentiei. Printre altele, aceasta se plange ca fratele ei nu a avut dreptul sa isi aleaga un avocat american, ca nu a fost lasat sa isi vada familia din Irak, ca armata americana a retinut abuziv mai multe rude ale acestuia etc. Un aspect important este si faptul ca in aceasta solicitare sora lui Munaf sustine ca guvernul roman ar trebui sa se implice, alaturi de cel american, in desfasurarea unui proces echitabil. Ea face referire si la faptul ca Guvernul de la Bucuresti a negat faptul ca a imputernicit un ofiter american pentru a se implica in procesul de la Bagdad. Cert este ca, prin aceasta initiativa, sora lui Munaf a facut un prim pas: fortele americane nu-l vor preda irakienilor pana la o decizie a Curtii Supreme a SUA.
"Munaf ar trebui judecat in Romania"
In Romania, sotia lui Munaf, Georgette Victorita Mohammad, vadit iritata de prezenta ziaristilor, a declarat ca se bucura de vestea ca sotul ei nu a fost transferat in custodia fortelor irakiene. "Ma bucur, dumneavoastra ce credeti? Oricum nu vreau sa mai vorbesc cu presa, nu dau nici o declaratie", ne-a spus Victorita, dupa ce a strigat ca "ii violam intimitatea cu aparatul de fotografiat". Pe de alta parte, vicepresedintele Uniunii Arabilor din Romania, Catalin Nastase a declarat pentru ZIUA ca nu crede in executia lui Munaf. "Desi multi irakieni din Romania au suferit dupa urma gestului sau, cred ca Munaf nu va fi executat. El are sanse sa scape cu viata. Noi nu ne-am implicat in acest caz si nici sotia lui nu ne-a cerut sprijinul", a precizat vicepresedintele UAR. El sustine, de asemenea, ca Munaf ar trebui judecat in Romania pentru ca a participat la rapirea celor trei jurnalisti romani.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.