l "Poesis", an XVII, nr. 181-182, 2006. Editor: "Informatia zilei" (cotidian al judetului Satu Mare, director general: D. Pacuraru). Director: George Vulturescu.
"Zilele Eminescu, 14-15 ian. 2006" inseamna si o atractie principala pentru revist
l "Poesis", an XVII, nr. 181-182, 2006. Editor: "Informatia zilei" (cotidian al judetului Satu Mare, director general: D. Pacuraru). Director: George Vulturescu.
"Zilele Eminescu, 14-15 ian. 2006" inseamna si o atractie principala pentru revista "Poesis": retroactiv, avem programul manifestarilor, precum si medalioane ale laureatilor: Gabriela Melinescu (Marele Premiu), Oana Catalina Ninu, Diana Geacar, Andra-Oana Rotaru - debut, la care se adauga excelente reproduceri fotografice din care nu lipsesc diferiti poeti si scriitori preaputernici ai zilei, ce asigura un mic confort convivilor, precum Varujan Vosganian. E imposibil sa nu te gandesti la ce sunt bune doua zile de sarbatorire pioasa, cand evenimentul, nasterea poetului, s-a produs in mod sigur intr-o singura zi (15 ian.). Care altul ar putea fi prilejul, decat cel al meselor si al micilor cumetrii literare pe umbra marilor poeti?
Un subiect pasionant pentru cercetatori este revista "Mesterul Manole" (1939), mai precis numarul acesteia despre Eminescu, sub analiza lui Constantin Cublesan. Istoricul literar discuta pozitiile tinerilor sau mai putin tinerilor Mihail Chirnoaga, Ion Frunzetti, Vintila Horia, Aurel Marin sau Teodor Scarlat, facand o comparatie, peste mode si timp, cu numarul "Dilema" 265 din imediata contemporaneitate. Partea aceasta de istorie literara mai prezinta cateva scrisori si carti postale adresate de Stefan Baciu lui St. Munteanu, poeti si editori ai exilului, realizatori ai revistelor de experiment literar "Mele" sau "Micron", aparute in Honolulu, respectiv California. Note pertinent documentate de George Vulturescu.
Alte semnaturi interesante apartin Danielei Sitar-Taut despre volumul "Max Blecher" de Gheorghe Glodeanu, universitar baimarean, precum si "Autobiografia" lui Gavril Moldovan, un adevarat text de criti-fictiune, ecou polemic la "Dictionarul Echinox" coordonat de Horea Poenar, dezvoltand abulic o amaraciune, aceea de a nu fi intrat in dictionar: "Eu nu sunt o rama ca Alex. Cistelecan, eu sunt o rama ca Gavril Moldovan".
l "Contrapunct", nr. 4-6/ 2005, 1-2/ 2006. Editori: Fundatia "Contrapunct" si Uniunea Scriitorilor din Romania. Director: Ioan Vieru.
Infiintata in 1990 de un grup de tineri scriitori, intre care Mircea Cartarescu, Bogdan Ghiu, Ioan Grosan, Ion Bogdan Lefter, Mariana Marin, Cristian Moraru, Mircea Nedelciu s.a., revistei "Contrafort" ii va fi schimbat in 1992 colegiul editorial de catre Uniunea Scriitorilor. Unul dintre cei care a acceptat aceasta schimbare, ramanand in redactie, este Ion Stratan, acesta plecand dintre noi in vara anului 2005. Prezentul numar al revistei (care insumeaza o aparitie tripla si una dubla!) este unul "in memoriam" Ion Stratan, cel care a fost si redactor-sef adjunct al acestei publicatii cu o aparitie aleatorie din '92. Scriu despre cel disparut Magda Carneci si Liviu Antonesei, iar grupajul contine si un text (cautat cam pe graba de redactori) de Ion Stratan despre unul dintre nenumaratii poeti de mic profil care il inconjurau. Tot la capitolul comemorari este inclus si Alexandru Paleologu (fost membru in consiliul editorial al revistei), cu un fragment autobiografic despre un strabunic si "O mosie castigata la carti". In sectiunea de arte a "Contrapunctului" sunt incluse texte si ilustratii de la expozitii si instalatii de Bogdan Iorga ("Mr. President is a sexual object"), Panait Chifu (Marele Premiu la Bienala internationala de sculptura de la Toyamura, Japonia 2005), ambienT arT grup (alcatuit din studenti la Arte) sau de la Bienala Internationala de Arta din Beijing.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.