In cadrul Programului "Pledoarie pentru Demnitate", derulat de catre Centrul de Resurse Juridide (CRJ), s-a efectuat o noua vizita la Spitalul de psihiatrie Poiana Mare din judetul Dolj. Potrivit CRJ, in acest moment, la Poiana Mare sunt 433 de pacie
In cadrul Programului "Pledoarie pentru Demnitate", derulat de catre Centrul de Resurse Juridide (CRJ), s-a efectuat o noua vizita la Spitalul de psihiatrie Poiana Mare din judetul Dolj. Potrivit CRJ, in acest moment, la Poiana Mare sunt 433 de pacienti (din capacitatea maxima de 500 de locuri) dintre care mai mult de jumatate sunt asa numitele cazuri sociale. 11 bolnavi nu au identitate, primul fiind adus de politie in 1993. "In ciuda ordinului ministrului Sanatatii din primavara acestui an, care prevedea angajarea asistentilor sociali in spitalele de psihiatrie, spitalul Poiana Mare nu avea la data vizitei - 4 octombrie 2006 - nici un asistent social angajat", anunta CRJ. "De asemenea, procedura internarii nevoluntare standardizata in legislatia interna nu este cunoscuta, respectata si aplicata de catre personalul medical din spitalul Poiana Mare", mai constata reprezentantii CRJ. In acceptiunea personalului spitalicesc, la data vizitei nu exista nici o admitere in spital care ar fi necesitat declansarea procedurii internarii nevoluntare in conformitate cu prevederile legale in vigoare. Cu toate acestea cei mai multi dintre pacientii intalniti au fost adusi aici de rude sau politie si internati fara liber consimtamant.
Urmare a deceselor survenite in Spitalul de psihiatrie Poiana Mare in perioada 2003-2005 si a presiunilor interne si internationale vizand situatia bolnavilor internati in acest spital, ministrii Sanatatii si Justiei au decis inchiderea acestei unitati. Pacientii acestui spital erau impartiti in doua: care au savarsit infractiuni, iar instanta a dispus, in cazul lor, internarea intr-un institut de specialitate (din cauza unor boli psihice), precum si pacienti "civili". Pe 6 noiembrie 2005, Ministerul Sanatatii anunta decizia de inchidere a Spitalului Poiana Mare, asigurand ca o comisie a MS se va deplasa la spital pentru a "analiza situatia si pentru a gasi cele mai potrivite solutii". "In ciuda acestei declaratii, Spitalul de psihiatrie Poiana Mare nu numai ca functioneaza, dar si-a sporit chiar capacitatea, dar nu si conditiile de viata", anunta CRJ. Mai mult, in februarie 2006, Ministerul Justitiei a decis inchiderea sectiei destinate masurilor de siguranta si transferarea bolnavilor internati conform dispozitiilor art. 114 CP in alta unitate spitaliceasca, in speta Spitalul de psihiatrie si pentru masuri de siguranta de la Sapoca. "Numarul acestor bolnavi este inca sub semnul intrebarii", a mai constatat CRJ. In aceste conditii, CRJ apreciaza drept un esec demersul autoritatilor de a inchide Poiana Mare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.