Mai multe sute de kilograme de peste au fost adunate din apele raului Tarnava Mare, in apropierea localitatii Lunca, judetul Alba, la 3 km dupa granita cu judetul Sibiu. Primii pesti morti pe rau au fost semnalati luni dimineata, de catre mai multi p
Mai multe sute de kilograme de peste au fost adunate din apele raului Tarnava Mare, in apropierea localitatii Lunca, judetul Alba, la 3 km dupa granita cu judetul Sibiu. Primii pesti morti pe rau au fost semnalati luni dimineata, de catre mai multi pescari din localitatea Micasasa, judetul Sibiu, care au alertat reprezentantii Asociatiei Judetene a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi Sibiu (n.r. - AJVPS Sibiu este gestionarului fondului de pescuit pe acest rau, la Micasasa). Imediat, acestia au instiintat autoritatile, care au izolat zona.
Primarul din Micasasa, Sorin Popa, a declarat ca mortalitate s-a inregistrat la puiet, pestii mari fiind gasiti ametiti. Pe langa impactul asupra mediului produs de poluare, cel mai ingrijorator este faptul ca populatia din localitate a cules peste afectat si l-a consumat. Primarul sustine ca oamenii au fost avertizati despre posibilitatea de a se imbolnavi in urma consumarii pestelui afectat de poluare, dar nu au mai putut fi recuperate decat aproximativ 100 kg. El a spus ca populatia a fost cooperanta si a cedat pestele recoltat. Cum si ieri dimineata au mai fost gasiti pesti morti pe rau, autoritatile locale au instituit paza, pentru ca populatia sa nu mai culeaga astfel pestele.
Reprezentantii Autoritatii de Sanatate Publica Sibiu au precizat ca, ieri, au decis instiintarea tuturor medicilor de familie din zona afectata, pentru ca populatia sa fie cat mai bine supravegheata, in cazul ca se vor inregistra simptome in urma consumului de peste. "Daca se consuma peste afectat de poluarea cu diferite substante, pot aparea simptome neurologice, ce pot ajunge pana la pareze, simptome digestive - de exemplu diaree - si simptome hematologice. Acestea din urma sunt exprem de grave in cazul poluarii cu cianuri, care poate duce la blocarea hemoglobinei si, in cele din urma, la sufocare", a declarat prof. univ. dr. Ioan Manitiu, directorul DSP Sibiu. El a precizat ca nu au fost sesizati de autoritatile locale pentru masuri speciale, pentru ca nu a fost o poluare mare.
Nu se stie poluatorul
Autoritatile de mediu si cei de la Administratia Nationala Apele Romane, filiala din Targu Mures, au inceput, ieri, o ancheta pentru a stabili cauza mortalitatii piscicole de pe raul Tarnava, ultimele date aratand ca nu a fost vorba despre o poluare, ci despre braconaj. "Datele de pana acum arata insa ca ar putea fi vorba despre un braconaj, iar Politia se implica pentru a face cercetarile necesare", a declarat, ieri, Ioan Vasilescu, seful Garzii de Mediu Sibiu, informeaza Mediafax. Localnicii, insa, sustin ca in acest caz este vorba despre o poluare de la combinatul de metale neferoase din localitatea Copsa Mica, aflata in amonte de Micasasa.
Cert este ca, in urma primelor analize, nu s-au gasit substante sau corpuri plutitoare cu efecte de poluare, cauza mortalitatii piscicole nefiind identificata pana la inchiderea editiei. Autoritatile de toate rangurile, de la Apele Romane si pana la veterinari (n.r. - care si-au declinat competentele in acest caz), au prelevat probe, inclusiv de la pestii morti, pentru a determina cauza mortalitatii piscicole si, in consecinta, a poluatorului. Autoritatile recomanda populatiei sa nu consume peste recoltat din zona poluata.
Legislatie sumara
Evenimentul inregistrat pe Tarnava Mare a scos la iveala mari deficiente de organizare si reactie in caz de poluare. Autoritatile au reactionat mai mult din instinct decat urmand pasii indicati prin legislatie. Putini dintre cei implicati stiau normele legislative dupa care trebuiau sa reactioneze. De altfel, actele normative din domeniu sunt destul de sumare atunci cand este vorba de poluare de mai mica anvergura, punandu-se mare accent pe reactia la inundatii, de care Romania a avut parte. Luand in calcul cazul pestilor morti in urma unei poluari, nici un act normativ nu prevede posibilitatea ca autoritatile sa poata confisca pestele afectat de poluare din gospodariile oamenilor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.