Vicepresedintele PNTCD Serban Bubenek explica de ce taranistii se vor abtine la votul privind primirea PD in cadrul PPE, maine, la Bruxelles. De asemenea, crestin-democratul a dezvaluit continutul intelegerilor pe care liderii PNTCD le-au incheiat
Vicepresedintele PNTCD Serban Bubenek explica de ce taranistii se vor abtine la votul privind primirea PD in cadrul PPE, maine, la Bruxelles. De asemenea, crestin-democratul a dezvaluit continutul intelegerilor pe care liderii PNTCD le-au incheiat, la nivel verbal, cu democratii lui Boc. Potrivit negocierilor, taranistii si democratii vor candida pe liste comune la europarlamentare.
Liderii populari europeni au solicitat PD, cu ocazia intrunirii Biroului Politic al PPE la Bucuresti, ca democratii sa poarte o serie de negocieri cu PNTCD. Scopul final era infiintarea unei structuri federative. In ce stadiu sunt aceste negocieri?
Este o discutie institutionalizata intre PNTCD si PD. Aveam mandat inca din februarie sa negociem, eu am fost seful echipei de negocieri din partea PNTCD. Mandatul nostru a fost clar. Am cerut ca PD sa faca lobby pe langa presedintele Traian Basescu pentru ca seful statului sa aiba o pozitie ferma in condamnarea comunismului. Am cerut sustinerea Legii lustratiei si PD s-a angajat pentru acest lucru. Pe de alta parte, am cerut asumarea valorilor crestin-democrate si populare, dar nu numai la nivelul declaratiilor politice. Dorim si schimbarea cadrului legislativ electoral. Cea mai mare nedreptate s-a petrecut cand, dupa alegeri, Ordonanta de Urgenta a Guvernului Tariceanu care a pus partidele neparlamentare intr-o situatie defavorabila. Punctul final al negocierilor cu PD se regaseste in hotararea Biroului Politic al Partidului Popular European: crearea unei federatii de partide de centru dreapta care sa candideze pe liste comune la toate alegerile ulterioare.
De curand ati purtat o ultima runda de negocieri cu democratul Sorin Frunzaverde. Ce rezultat au avut acestea, PNTCD va candida pe liste comune cu PD la alegerile pentru Parlamentul European?
In ultima discutie pe care am purtat-o cu democratul Sorin Frunzaverde, noi am ridicat necesitatea incheierii unui Protocol de colaborare. Am realizat disponibilitatea PD de a lua cateva masuri imediate: sustinerea Legii lustratiei, modificarea legislatiei electorale care sa puna partidele extra-parlamentare intr-o situatie demna. Undeva in jurul datei de 15 decembrie presedintele Traian Basescu va merge in fata Parlamentului si va da o declaratie ferma in ceea ce priveste condamnarea comunismului. Negocierile cu democratii se vor materializa prin participarea pe liste comune a PNTCD si PD la alegerile europarlamentare. Ne-au fost promise doua functii de europarlamentari
Cu toate acestea, presedintele PNTCD, Gheorghe Ciuhandu a declarat ca taranistii nu vor vota in favoarea primirii PD ca membru asociat in cadrul PPE. Cum explicati acest fapt?
Este normal ca PNTCD sa se abtina in ceea ce priveste primirea PD ca membru asociat in cadrul Partidului Popular European. Era normal ca democratii sa treaca printr-o perioada de adaptare. Pe de alta parte, intelegerea este doar verbala, nu exista inca un Protocol semnat.
Presupunand ca democratii lui Emil Boc nu isi vor respecta cuvantul dat si nu vor semna un Protocol cu PNTCD. Excludeti o apropiere de PD?
Eu personal am incredere in acest proiect federativ propus, la Bucuresti, de Biroul Politic al Partidului Popular European. De asemenea, semnele din partea PD nu sunt ingrijoratoare. Nu excludem deloc ca, pe viitor, pe aceasta lista a federatiei de centru-dreapta sa candideze, impreuna cu noi PD si UDMR, si alte partide. Tin sa va amintesc ca, la intrunirea Biroului Politic al PPE, atat presedintele popularilor europeni, Wilfrid Martens, cat si presedintele PNTCD, Gheorghe Ciuhandu, au invitat PNL sa se alature unei astfel de structuri federative. Cred ca cetatenii din Romania se pot regasi intr-un astfel de proiect. (Interviu realizat de Razvan GHEORGHE)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.