Agenda sedintei comune a guvernelor roman si ungar a fost definitivata, a anuntat ieri vicepremierul Marko Bela, presedintele Uniunii Democrate Maghiare din Romania (UDMR), precizand insa ca neratificarea, de catre Senat, a acordului bilateral privin
Agenda sedintei comune a guvernelor roman si ungar a fost definitivata, a anuntat ieri vicepremierul Marko Bela, presedintele Uniunii Democrate Maghiare din Romania (UDMR), precizand insa ca neratificarea, de catre Senat, a acordului bilateral privind infiintarea Fundatiei publice Gojdu "nu reprezinta un semnal pozitiv" dat executivului de la Budapesta, transmite Rompres. Proiectul este contestat de administratorul testamentar de drept al Fundatiei, Biserica Ortodoxa Romana, cat si de societatea civila responsabila.
La 20 octombrie 2005, cu ocazia sedintei comune de guvern Ungaria-Romania de la Bucuresti a fost semnat un acord realizat de MAE care prevedea infiintarea unei noi Fundatii Gojdu la Budapesta. Proiectul a fost ratificat aproape imediat in Parlamentul de la Budapesta, in vreme ce Camera Deputatilor de la Bucuresti a respins in luna mai acest acord. In prezent "Ordonanta Gojdu" se afla la Senat, care este camera decizionala. Conform acordului Gojdu semnat la Bucuresti presedintele noii fundatii sponsorizate de Ungaria si Romania urma sa fie Sorin Antohi, deconspirat in aceasta toamna ca fost colaborator al Securitatii si care a mintit timp de mai multi ani ca detine titlul de doctor in istorie.
In opinia lui Marko Bela, neratificarea acordului Gojdu reprezinta o exceptie, in conditiile in care restul acordurilor si intelegerilor care au fost stabilite la prima sedinta comuna a celor doua guverne au fost indeplinite, un exemplu in acest sens fiind infiintarea consulatelor de la Miercurea Ciuc si Gyula. Marko Bela a precizat ca UDMR nu s-a implicat prea mult in problematica Fundatie Gojdu "pentru ca nu a vrut sa devieze dezbaterile pe aceasta problema". "Consideram ca nu e o problema in primul rand a UDMR. La urma urmei, fundatia ar fi menita sa asigure prezenta mai accentuata a culturii romanesti la Budapesta, prezenta unor tineri romani cu burse etc.", a explicat liderul Uniunii.
Potrivit acestuia, in cadrul sedintei comune de la Budapesta, din 16 noiembrie, vor fi semnate mai multe acorduri si intelegeri care vor viza amenajarea teritoriului, schimburile de stagiari, dezvoltarea infrastructurii, dar si colaborarea intre arhivele nationale ale celor doua state. (G.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.