Proiectul de Lege privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, initiat de Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Handicap (ANPH), a fost adoptat, ieri, in Plenul Camerei Deputatilor. Proiectul de lege, elaborat in colabora
Proiectul de Lege privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, initiat de Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Handicap (ANPH), a fost adoptat, ieri, in Plenul Camerei Deputatilor. Proiectul de lege, elaborat in colaborare cu organizatii neguvernamentale reprezentative si adoptat de Guvernul Romaniei in ianuarie 2006, aduce modificari de substanta privind imbunatatirea vietii persoanelor cu handicap si in mod deosebit facilitarea incluziunii sociale a acestora. Potrivit presedintelui ANPH, Silviu Didilescu, noul act normativ privind protectia persoanelor cu handicap este o lege moderna, care promoveaza cu prioritate masurile active de protectie si independenta personala fata de ajutoarele institutionale si stimuleaza crearea de servicii la nivel comunitar, promovarea si incadrarea in munca. Prin noul act normativ, care va intra in vigoare la 1 ianuarie 2007, persoanele cu handicap vor beneficia de buget personal complementar. Subventiile pentru persoanele cu handicap se vor transforma din contravaloarea unor servicii, platite de stat, in bani lichizi de care fiecare beneficiar va dispune in functie de interese, denumite generic "buget personal complementar". In plus, actul normativ citat introduce si un ajutor de stat de 30 de lei noi (300.000 de lei vechi) lunar pentru persoanele cu handicap mediu (paralizia unuia dintre membre, n. red.), acestea nebeneficiind de nimic pana in prezent. De asemenea, legea adoptata marti in Plenul Camerei Deputatilor va stimula angajarea in munca a acestei categorii sociale si va preveni institutionalizarea prin dezvoltarea de servicii alternative comunitare, precum servicii la domiciliu sau asistent personal profesionist. Institutia asistentului personal profesionist este similara celei a asistentului maternal. Astfel, pentru un salariu de asistent social cu studii medii, o persoana sau o familie va putea prelua in ingrijire, in anumite conditii stabilite in normele metodologice de aplicare a legii, o persoana cu handicap dintr-un centru de asistenta sociala. In plus, pe langa respectivul venit, celui ce preia in ingrijire o persoana cu dizabilitati i se vor deconta, pana in limita a 10-11 milioane de lei vechi lunar, cheltuielile pentru intretinerea asistatului. Legea mai introduce dreptul de optiune pentru persoanele juridice care nu angajeaza persoane cu handicap. Astfel, angajatorii - institutii de stat sau companii private - cu mai mult de 50 de angajati vor fi obligati ca minimum patru procente din lucratori sa fie persoane cu handicap.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.