Varujan Vosganian acuza Fiscul ca a permis pierderi de trei miliarde de euro de la buget prin evaziune.

Bugetul de stat al Romaniei inregistreaza pierderi de doua-trei miliarde de euro pe an din cauza neincasarii impozitelor, a contributiilor de asigurari sociale si a taxei pe valoarea adaugata (TVA), a declarat ieri liberalul Varujan Vosganian, presedintele Comisiei de buget-finante din Senat. „Romania pierde 2-3% din produsul intern brut pe an din cauza diferitelor forme de evaziune fiscala sau a imposibilitatii de a asigura o buna colectare a veniturilor la bugetul de stat", a declarat Varujan Vosganian, atacind practic institutia care se ocupa de incasari - ANAF, condusa de pedistul Sebastian Bodu.

Oficialii ANAF au argumentat ca ritmul de incasare s-a imbunatatit mult, de vreme ce, in conditiile unei fiscalitati similare cu cea din 2005, veniturile statului au crescut in primele zece luni cu 22,4% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

La asigurarile de sanatate incasarile au crescut cu 19,5%, iar la asigurarile sociale de stat cu peste 25%.

„Totusi, nu intentionam sa majoram nici un impozit fundamental in perioada urmatoare", a recunoscut Vosganian. In alta ordine de idei, senatorul crede ca Romania a incheiat foarte multe contracte dezavantajoase de concesiune a resurselor naturale, cum este cazul resurselor de petrol. „In Bulgaria, veniturile obtinute din concesionarea resurselor asigura 0,8% din produsul intern brut, in timp ce in Romania nu reprezinta mai mult de citeva zecimi, desi avem resurse care sa ne permita sa asiguram 0,6% din PIB", a subliniat Vosganian.