Procesul generalilor Stanculescu si Chitac, acuzati de crime in timpul tentativei de reprimare a Revolutiei din Timisoara, a continuat ieri cu alte audieri ale unor martori, declaratiile acestora contrazicandu-le pe cele date anterior de ei sau de al
Procesul generalilor Stanculescu si Chitac, acuzati de crime in timpul tentativei de reprimare a Revolutiei din Timisoara, a continuat ieri cu alte audieri ale unor martori, declaratiile acestora contrazicandu-le pe cele date anterior de ei sau de alte persoane. Martorii audiati ieri au sustinut ca nu au auzit focuri de arma in Timisoara, in dupa-amiaza zilei de 17 decembrie 1989 si ca generalul Mihai Chitac nu avea tinuta militara pentru starea de necesitate sau vreo arma asupra sa. La termenele anterioare, alti martori au declarat contrariul. La termenul de ieri, soferul masinii cu care Chitac s-a dus in 17 decembrie la Catedrala a declarat ca generalul nu avea o tinuta speciala, ca nu era inarmat si ca nu a auzit nici un foc de arma. Alt martor, maior la o unitate militara din Timisoara in decembrie 1989, a declarat ca, in 17 decembrie, s-a dus pe strada Girocului cu mai multe tancuri, dar ca acolo nu s-a intamplat nimic, el luand hotararea sa abandoneze tancurile in fata multimii adunate in zona, tocmai pentru a nu provoca violente. Acesta a aratat ca a fost sunat de generalul Victor Athanasie Stanculescu care l-ar fi intrebat doar daca tancurile sunt pregatite pentru lupta. Potrivit Mediafax, intr-o declaratie data in timpul urmariii penale, Badea sustinuse ca Stanculescu ar fi dat mai multe ordine legate de adunarea ofiterilor in unitate si de deplasarea tancurilor in oras, acolo unde se adunasera manifestantii.
Prezent la proces, Doru Maries, presedintele Asociatiei 21 decembrie, a depus ca proba un CD cu o declaratie a lui Radu Balan, fost prim-secretar, in care acesta recunostea ca la Timisoara s-a tras din ordinul generalului Victor Athanasie Stanculescu. Radu Balan a murit intre timp. (B.C.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.