Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) a anuntat ieri ca va incepe procedurile pentru a reintra in posesia Palatului Sutu, cladire pe care ar fi cumparat-o in septembrie 1945 de la Constantin Grigore Sutu. "In urma solicitarii CEC, Arhivele National
Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) a anuntat ieri ca va incepe procedurile pentru a reintra in posesia Palatului Sutu, cladire pe care ar fi cumparat-o in septembrie 1945 de la Constantin Grigore Sutu. "In urma solicitarii CEC, Arhivele Nationale ale Romaniei au identificat actul de vanzare-cumparare prin care institutia noastra a achizitionat Palatul Sutu", se arata intr-un comunicat al CEC. Actul de vanzare-cumparare incheiat la 10 septembrie 1945 este semnat de directorul general al CEC, Alexandru Tomoroveanu, si de Constantin Grigore Sutu, valoarea tranzactiei fiind de 900 de milioane lei.
Primaria Municipiului Bucuresti (PMB), care detine in prezent cladirea, respinge insa pretentiile CEC, sustinand ca imobilul, care gazduieste Muzeul Municipiului Bucuresti, nu poate fi revendicat. Stefan Damian, directorul Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National a Municipiului Bucuresti, a declarat pentru Mediafax ca PMB este proprietarul Palatului Sutu, pe care l-a cumparat de la Banca Chrisoveloni. "Primaria Municipiului Bucuresti a cumparat acest imobil in perioada interbelica. Ce spune CEC acum, aflat in proceduri de privatizare, este o bazaconie. Si CEC-ul mai poate gresi", a mai afirmat Damian. Nici Ionel Ionita, directorul Muzeului Municipiului Bucuresti, nu stie sa existe vreun act care sa ateste calitatea de proprietar a CEC asupra Palatului Sutu. "Nu stiu nimic despre acest lucru. Este posibil ca sediul sa fie revendicat, dar eu nu cunosc amanuntele. Sunt doar administratorul cladirii, nu si proprietarul ei", a declarat pentru Mediafax Ionel Ionita. Ridicat intre 1833 si 1835, Palatul Sutu este opera postelnicului Costache, dupa planurile arhitectilor vienezi Conrad Schwink si Johann Veit. Stilul cladirii este apusean, neogotic. Muzeul Municipiului Bucuresti este gazduit in Palatul Sutu din 10 decembrie 1956. Primaria Generala a Municipiului Bucuresti a aprobat in luna septembrie cumpararea Palatului CEC de pe Calea Victoriei, dupa ce banca se va privatiza. Ulterior, actualul sediu al CEC ar urma sa devina sediul principal al Muzeului Municipiului Bucuresti. Palatul Sutu este monument istoric de categoria A, fiind inscris pe Lista Monumentelor Istorice. (G.R.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.