Alesii locali vor beneficia si dupa pierderea mandatului, timp de trei luni, de o parte consistenta din indemnizatia avuta in timpul exercitarii functiei.

Pentru cei care au avut trei mandate se aloca 80% din indemnizatie, sumele pe care alesii le vor primi fiind cuprinse intre 1.200 RON pentru primarii de comune, peste 2.200 RON pentru cei de municipiu si 2.400 RON pentru presedintii de Consilii Judetene. Proiectul de lege, votat ieri in Camera Deputatilor, prevede acordarea unui ajutor financiar si celor care au avut doar un mandat sau doua, insa procentul din indemnizatie se reduce la 40%, respectiv la 60%. Anul trecut, senatorii si deputatii si-au votat si ei mentinerea integrala a indemnizatiei pe o perioada de trei luni dupa expirarea mandatului.

Nici unul dintre partide nu a luat ieri in seama punctul de vedere al Guvernului, semnat de Calin Popescu Tariceanu. Conform documentului, alesii locali se pot adresa instantelor daca nu se pot intoarce la fostul loc de munca sau beneficiaza de indemnizatia de somaj in caz de neangajare. S-ar incalca principiul egalitatii in drepturi al cetatenilor prevazut de Constitutie", se arata in punctul de vedere al Guvernului. Proiectul adoptat ieri va merge la Senat, care este Camera decizionala.