De cateva zile, piata telefoniei din Romania este zguduita de un nou scandal: al interconectarii. Mai exact, atunci cand se apeleaza de pe un telefon (de exemplu - fix) pe un alt telefon (de exemplu - mobil), cel care suna plateste o taxa, pentru
De cateva zile, piata telefoniei din Romania este zguduita de un nou scandal: al interconectarii. Mai exact, atunci cand se apeleaza de pe un telefon (de exemplu - fix) pe un alt telefon (de exemplu - mobil), cel care suna plateste o taxa, pentru ca foloseste infrastructura celuilalt operator de telefonie. Pana aici, totul este in regula: cine foloseste ceva ce nu-i apartine este normal sa plateasca. Problemele intervin in momentul in care se ajunge la valoarea pe care o plateste cel care suna, pentru ca Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC) a stabilit tarife diferentiate de interconectare. Astfel, pe piata comunicatiilor s-a ajuns la un adevarat "razboi" al declaratiilor, de o parte a "baricadei" aflandu-se reprezentantii ANRC, sustinuti puternic de cei ai Orange si Vodafone, iar de cealalata parte - toti ceilalti operatori de telefonie, fie fixa, fie mobila.
RomTelecom, cadere libera
Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC) si-a inceput activitatea la data de 25 septembrie 2002, fiind infiintata, conform propriului site, in scopul de a promova concurenta in domeniul comunicatiilor si de a proteja drepturile si interesele utilizatorilor de servicii si retele de comunicatii, in ceea ce priveste transparenta furnizorilor fata de utilizatori, referitoare la tarife si conditiile de utilizare a serviciilor, dar si in privinta prelucrarii datelor cu caracter personal si a asigurarii conditiilor de exercitare a dreptului la serviciul universal al tuturor cetatenilor Romaniei.
Astfel, plecand de la principiul ca orice roman are dreptul sa comunice, ANRC a cautat, la inceput, sa asigure accesul tuturor cetatenilor tarii la comunicatii. Pe piata romaneasca exista un mare si singur operator de telefonie: RomTelecom. Cand au aparut "mobili" (care ofereau, la inceput, serviciile GSM denumite Connex si Dialog) au cerut taxe de interconectare mici la retelele mult mai dezvoltate si mai intinse ale RomTelecom. De altfel, aceste taxe au scazut, practic, incontinuu, ultima fiind operata la 1 ianuarie 2006.
Intre timp, RomTelecom a pierdut "sefia" pe piata comunicatiilor. Astfel, operatorul national de telefonie fixa a ajuns sa aiba circa 3,6 milioane de abonati, in timp ce Vodafone (fostul Connex) a ajuns, la 30 iunie, sa aiba 6,73 milioane de clienti, iar Orange (fostul Dialog) - 7,5 milioane de clienti (la 30 septembrie). Ceea ce inseamna ca, impreuna, au de circa 4 ori mai multi clienti decat RomTelecom! Si nu este numai problema RomTelecom. Ceilalti operatori de telefonie (cum este Zapp - care are peste 400.000 de clienti sau Cosmote - cu aproximativ 500.000 de clienti) sunt, in prezent, cam in aceeasi situatie in care se aflau Orange si Vodafone la inceput: sunt mici si incearca sa se "bata" cu "gigantii". Pe piata activeaza patru operatori de telefonie mobila, si anume Orange Romania, Vodafone Romania, Cosmote Romania si Telemobil (Zapp). Primii doi operatori detin aproape 93% din numarul de utilizatori.
Din datele ANRC rezulta ca operatorii de telefonie mobila aveau la finele lunii iunie a acestui an 14,86 milioane de clienti. Rata de penetrare a telefoniei mobile se apropie de 70%. In privinta operatorilor alternativi de telefonie fixa, datele ANRC arata ca acestia aveau 651.470 de linii instalate, comparativ cu 179.096 de linii in intervalul similar din 2005. "Cota de piata a operatorilor alternativi a urcat cu 10 puncte procentuale, de la 4,1% la 14,7% si estimarile noastre indica o pondere de aproape 20% la finele acestui an", a spus presedintele ANRC, Dan Georgescu. La finele primului semestru al acestui an, in Romania erau instalate 4,42 milioane de linii fixe.
La telefonia fixa, concurenta e in "toi"
Pentru a permite concurenta pe piata telefoniei fixe, ANRC a hotarat reducerea taxelor de interconectare. Mai exact, pe piata telefoniei fixe exista un mare operator, RomTelecom, si cativa mici operatori, de aceea Autoritatea a mers pe ideea reducerii taxelor de interconectare la reteaua RomTelecom, in timp ce interconectarea la micii operatori sa se faca la tarife pe care acestia urmau sa si le aleaga singuri. La inceputul acestui an, directorul general al RomTelecom, James Hubley, isi arata nemultumirea fata de aceasta decizie a ANRC, sustinand ca pozitia sa pe piata este afectata de deciziile Autoritatii. El estima ca la RomTelecom urma sa continue scaderea numarului de linii fixe in acest an, in contextul in care reducerea tarifelor de interconectare stabilita de ANRC afecteaza veniturile companiei. "Decizia ANRC privind reducerea tarifelor de interconectare de la 1 ianuarie 2006 ne afecteaza, intrucat nivelul stabilit de Autoritate este cu 20% sub costurile RomTelecom", a spus Hubley. Totusi, au aplicat aceasta reducere.
Reducere de tarife la "mobili"
In luna iulie, ANRC a hotarat sa aplice acelasi "tratament" si in privinta operatorilor mobili. Astfel, ANRC a anuntat ca operatorii Vodafone Romania si Orange Romania urmau sa fie obligati sa reduca tarifele de interconectare, in perioada septembrie 2006 - ianuarie 2009, cu cate 11,3% in patru etape, pana la 5,03 eurocenti/minut. Presedintele ANRC, Dan Georgescu, a declarat, la acea data, ca scaderea tarifelor de interconectare ar trebui sa conduca la diminuarea costurilor apelurilor initiate de abonatii altor operatori de telefonie mobila, cum ar fi Telemobil si Cosmote Romania, sau ai societatile de televiziune prin cablu, catre clientii Vodafone si Orange Romania. De altfel, RCS&RDS anunta ca va reduce costul la convorbirile catre retelele mobile cu pana la 15% dupa ce hotararea ANRC intra in vigoare. Pe de alta parte, si RomTelecom a inceput, de la 15 august, sa reduca tarifele, in vederea reducerii tarifelor de interconectare la Orange si Vodafone. Incepand de la 1 septembrie, tariful de interconctare la Orange si Vodafone a scazut la 0,0721 euro/minut. Tarifele de interconectare, respectiv de terminare a apelurilor, in retelele Vodafone si Orange reprezinta sumele platite celor doua companii pentru apelarea din alte retele si se ridicau la 0,1 dolari/minut (0,0831 euro/minut). "Acest nivel al tarifelor corespunde costurilor eficiente, permitand totodata recuperarea investitiilor cu o marja rezonabila de rentabilitate", se arata intr-un comunicat al ANRC.
"Decizia se bazeaza pe analiza stiintifica minutioasa a datelor, pe consultarea continua cu industria, precum si pe bunele practici din UE. Scaderea tarifelor de interconectare face posibila reducerea tarifelor la apelurile in alte retele, este deci in interesul utilizatorilor romani si al concurentei", a afirmat presedintele ANRC, Dan Georgescu.
"Gigantii" nemultumiti
La acel moment, cei doi "grei" mobili au fost extrem de nemultumiti. Modelul de calculatie a costurilor de interconectare impus de ANRC este "incorect", intrucat subestimeaza costurile reale ale Vodafone Romania, anunta operatorul de telefonie mobila. "Ne exprimam inca o data ingrijorarea fata de efectele deciziei ANRC si apreciem ca aceasta pune in pericol sustinerea pe termen lung a investitiilor planificate de Vodafone Romania, cu efecte negative asupra intregii industrii de comunicatii mobile din Romania", declara, intr-un comunicat, directorul general al Vodafone Romania, Liliana Solomon. Pe langa acel comunicat de presa, Vodafone a anuntat, la acel moment, ca isi va apara drepturile in Justitie. "Intrucat nu exista nici o institutie care poate media intre ANRC si operatori, Vodafone Romania este nevoita sa isi apere drepturile in Justitie. Decizia nu este motivata doar de impactul negativ asupra veniturilor companiei, ci si de faptul ca modelul dezvoltat si impus de ANRC contine erori de fond, care duc la un rezultat viciat", au spus reprezentantii Vodafone Romania. ANRC aprecia demersul Vodafone Romania de a contesta rezultatele modelului de calculatie a tarifelor de interconectare ca fiind unul "imoral" si analiza optiunea aplicarii unei amenzi de pana la 5% din cifra de afaceri a operatorului.
Si Orange si-a manifestat dezaprobarea. "Este relevant faptul ca nici una dintre tarile din estul Europei nu a aplicat inca un astfel de model, tocmai pentru a nu afecta dezvoltarea pietelor de telefonie", se arata intr-un comunicat al Orange. "Modelul adoptat de ANRC a fost dezvoltat si aplicat doar in patru tari cu piete mature, ce au o evolutie predictibila si cu stadii de dezvoltare diferite fata de Romania din punct de vedere macroeconomic", se mentioneaza in documentul Orange Romania. "Aplicarea tarifelor dupa acest model va avea un impact negativ asupra Orange Romania si a clientilor sai. Se va incetini ritmul de investitii al companiei, dezvoltarea de noi produse si servicii, a acoperirii teritoriale si, nu in ultimul rand, se vor afecta relatiile internationale cu operatorii straini. Astfel, vom fi obligati sa platim tarife cu pana la 300% mai mari comparativ cu tarifele oferite partenerilor straini pentru acelasi serviciu", a declarat directorul comercial al Orange Romania, Thierry Millet. Impactul reducerii tarifelor de interconectare asupra activitatii Orange Romania va fi unul "considerabil" atat pentru ultimele cinci luni ale anului 2006, cat si in urmatorii doi ani, fiind de asteptat o scadere a veniturilor si a profitului net, a declarat directorul pentru afaceri internationale si interconectare al operatorului, Dorin Odiatiu.
Schimbare de macaz
Daca la 1 septembrie toata lumea, cu exceptia Orange si Vodafone, era multumita, dupa cateva zile situatia s-a schimbat complet. ANRC a anuntat ca amana cu un an cea de-a doua etapa de reducere a tarifelor de interconectare. RomTelecom a criticat decizia ANRC de a mentine tarifele de interconectare cu Orange si Vodafone si a acuzat Autoritatea de tratament discriminatoriu. Si UPC-Astral considera ca propunerea ANRC de amanare a aplicarii etapei a doua de scadere a tarifelor de interconectare ar afecta in mod direct tarifele platite de clientii de telefonie ai operatorului catre retele mobile.
"Consideram ca ultimele initiative referitoare la tarifele de interconectare comunicate de ANRC ne pun in situatia de a opera intr-un mediu lipsit de predictibilitate si ne lipsesc de posibilitatea de a trasa un plan de afaceri coerent, care, pe termen lung, sa fie in cel mai bun interes al clientilor", a declarat Dinu Malacopol, director in cadrul companiei.
Astfel, UPC Romania a lansat in septembrie o noua oferta de telefonie pentru clientii sai, noile tarife bazandu-se si pe planificarea de reducere a tarifelor de interconectare comunicata initial de ANRC. Operatorul de comunicatii RDS&RCS considera ca propunerea ANRC este neintemeiata. "Desi tarifele de terminare rezultate in urma adoptarii de catre ANRC a unui model propriu de cost se inscriu in evolutia tarifelor de terminare in retelele mobile de la nivelul tarilor din Uniunea Europeana, ANRC revine intr-un mod inexplicabil asupra acestor tarife, fara sa mai fi fost efectuat intre timp un alt model de cost, o alta analiza de piata sau fara sa fi fost aduse la cunostinta Autoritatii noi date si informatii care sa justifice emiterea unei alte decizii de catre ANRC", se arata intr-un comunicat al operatorului de comunicatii.
Propunerea ANRC este nejustificata, lezeaza interesul consumatorilor romani si defavorizeaza concurenta pe piata de telecomunicatii din Romania, au declarat si reprezentantii Cosmote Romania. "Reglementarile UE asupra tarifelor de interconectare sunt menite sa promoveze concurenta si sa protejeze interesele consumatorilor. In contrast, prin faptul ca nu ia in considerare realitatile pietei romanesti, propunerea ANRC va permite Vodafone si Orange sa isi exploateze pozitia dominanta pe piata, in detrimentul competitorilor si al consumatorilor", au afirmat reprezentantii operatorului de telecomunicatii mobile intr-un comunicat de presa.
ANRC incalca propriul statut pentru a apara duopolul pe piata telefoniei GSM, la numai cateva saptamani dupa o decizie curajoasa de a micsora tarifele de interconectare, a declarat si directorul general al Telemobil, Piermario Di Pietro. "Suntem socati de propunerea ANRC care, in opinia noastra, blocheaza competitia pe piata de telecomunicatii", a afirmat Di Pietro. "Printr-o decizie a ANRC, operatorilor Vodafone si Orange le-a fost impusa obligatia de a percepe tarife de interconectare orientate pe costuri. In ciuda faptului ca aceasta obligatie a fost impusa din 2002, un calcul al costului a fost finalizat de ANRC de-abia in acest an. In aceasta perioada, Telemobil si propriii abonati au pierdut, alaturi de ceilalti operatori, sume considerabile, de ordinul zecilor de milioane de dolari, si au <<subventionat>> in mod indirect cei doi operatori GSM in perioada 2003-2006", a spus Di Pietro. "In primul rand este anormal ca, o data ce o decizie este luata cu intarzieri de ani de zile, ANRC sa isi schimbe pozitia dupa numai cateva saptamani, dupa ce a fost adoptata in mod oficial, mai ales cand obiectul acesteia are un impact semnificativ asupra planurilor de afaceri ale operatorilor si, in consecinta, asupra utilizatorilor finali", a explicat Di Pietro. In opinia acestuia, propunerea ANRC este neproesionala si sfideaza regulile de protejare a investitiilor, prin crearea unui cadru de reglementare imprevizibil pentru toti jucatorii de pe piata. Di Pietro a mai spus ca Telemobil considera inacceptabila apararea intereselor celor doi operatori cu privire la pierderile marginale din traficul international, pe seama si cu implicatii asupra tuturor celorlalti operatori nationali si a consumatorilor din Romania. "Al treilea motiv, mai important, este ca ANRC are obligatia sa reglementeze si sa promoveze concurenta pe piata din Romania fara a favoriza vreunul dintre jucatori. Asadar, apreciem ca motivele si argumentele care au la baza exemple din alte state nu pot constitui o baza a reglementarii pe piata locala", a aratat Di Pietro. El a mai aratat ca motivul existentei unui duopol foarte puternic, cu aproximativ 95% cota de piata, este ca cei doi operatori GSM practica tarife foarte mici pentru abonatii proprii, dar percep tarife de interconectare foarte mari pentru ceilalti operatori si, implicit, pentru abonatii acestora.
Orange si Vodafone alaturi de ANRC
Evident, singurii care au fost de acord cu amanarea deciziei ANRC au fost reprezentantii Orange si Vodafone. Vodafone Romania considera ca propunerea ANRC de a mentine tarifele actuale de interconectare este o actiune fireasca, de aliniere la standardele europene, si ca ideea "favorizarii" operatorilor mobili este hazardata si nesustinuta de cifre. Pe de alta parte, ANRC sustine ca amanarea cu un an a celei de-a doua etape de reducere a tarifelor de interconectare cu retelele Vodafone si Orange nu inseamna renuntarea la acest proiect. "ANRC va continua aplicarea reducerilor de tarife de interconectare cu retelele mobile, insa, atat timp cat la nivel comunitar vom sesiza intarzieri sau o lipsa de armonizare a tarifelor de terminare la nivel european, vom lua in considerare interesele industriei nationale. Altfel, Romania va avea de infruntat o situatie dificila, deoarece operatorii romani vor subventiona operatorii straini de telefonie mobila", se arata intr-un comunicat al Autoritatii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.