Polonia sustine ideea infiintarii unei armate a Uniunii Europene, cu 100.000 de membri, care sa coopereze cu NATO in punctele cu probleme din lume sau sa apere Europa. Potrivit presedintelui polonez Lech Kaczynski, "UE a avut probleme privind adunare
Polonia sustine ideea infiintarii unei armate a Uniunii Europene, cu 100.000 de membri, care sa coopereze cu NATO in punctele cu probleme din lume sau sa apere Europa. Potrivit presedintelui polonez Lech Kaczynski, "UE a avut probleme privind adunarea a 8.000 de soldati pentru misiunea din Liban, iar o astfel de situatie nu trebuie sa continue", informeaza Mediafax. In timpul unei vizite efectuate in Lituania, seful statului polonez a precizat ca Tratatul constitutional ofera elementele unui stat federal, dar "cand este vorba de actiune comuna in domeniul securitatii, nu are capacitate". Kaczynski a pus accentul pe importanta formarii unei armate UE, care ar putea actiona "in cadrul NATO" pentru a face blocul comunitar mai activ in politica globala, fara a submina insa rolul Aliantei. Anterior in cursul zilei de luni, liderul polonez a propus, intr-un interviu acordat publicatiei britanice Financial Times, crearea unei armate UE de 100.000 de persoane. Lech Kaczynski spera sa discute aceasta problema cu premierul Tony Blair, in timpul vizitei pe care a inceput-o ieri in Marea Britanie. Potrivit Financial Times, aceasta propunere a provocat confuzie intrucat Jaroslaw Kaczynski a negat, saptamana trecuta, ca ar fi mentionat aceasta problema in timpul discutiei cu Merkel, a carei tara preia presedintia semestriala a UE in ianuarie. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.