Joi, 2 noiembrie 2006, orasul Campina a fost pentru a opta oara amfitrionul Galelor Apler, eveniment ce s-a impus de-a lungul anilor in viata noastra culturala, ca un vizibil for al revistelor literare si al editurilor. Au fost prezenti asadar, direc
Joi, 2 noiembrie 2006, orasul Campina a fost pentru a opta oara amfitrionul Galelor Apler, eveniment ce s-a impus de-a lungul anilor in viata noastra culturala, ca un vizibil for al revistelor literare si al editurilor. Au fost prezenti asadar, directori de reviste, directori de edituri, scriitori, presedinti de organisme culturale si, nu in ultimul rand, Ion Tomescu, presedintele APLER-ului.
Frigul de-afara si cel din Sala de Conferinte din incinta Casei de Cultura "Geo Bogza" (o defectiune trecatoare la instalatia de gaze) n-au impiedicat participantii sa vorbeasca aprins despre: opacitatea Ministerului Culturii vizavi de politica de carte, despre minimalizarea literaturii prin fel si fel de gafe ministeriale, despre ineficienta coordonare: carte-editor-cititor, despre un vizibil, dar nesanatos pentru o cultura europeana, reflex de acaparare in totalitate si fara drept de apel a unor manifestari, care se vor universale, de catre un singur trust de presa, despre tutela stranie a catorva nume, despre saracia (devenita loc comun), in care se zbat cei mai multi scriitori, despre proiecte strangulate din fasa, despre principii de presa calcate in picioare cu frenezie, despre colaborarea cu AER (Asociatia Editorilor din Romania) cu editorii si difuzorii de carte, defectuoasa pana la dezastru. Ar fi multe de spus, ar fi si mai multe de criticat, dar cum in fiecare an problemele sunt aceleasi, cu mici nuante in privinta participarii, si cum nimic nu pare a se clinti din amorteala si indaratnica nerezolvare, toti cei prezenti vor fi petrecut trei zile in "AER" de munte, rasfatati de amabilele gazde, dar ferm convinsi ca lupta Apler-ului cu toate aceste neajunsuri majore nu este nici pe departe castigata.
Se cuvine acum, e drept, cu riscul de-a nu putea fi exhaustiva, o lista a participantilor. Scriitorii: Nicolae Breban, (directorul revistei "Contemporanul"), Cornelia Maria Savu (redactor revista "Cultura"), Dan Alexandru Condeescu (directorul Muzeului National al Literaturii Romane), Aura Christi (redactor-sef al revistei "Contemporanul), Lucian Vasiliu (redactor-sef la "Dacia literara"), Dumitru M. Ion, Cassian Maria Spiridon (Convorbiri Literare"), Nicolae Neagu ("revista "Oglinda"), Valeriu Stancu, Virgil Diaconu (redactor-sef la revista "Cafeneaua literara"), Dan Mircea Cipariu (redactor ZIUA), Clara Marginean (TVR Cultural), Cornel Antoniu ("Antares"), Sterian Vicol, Ioan Matiut ("Arca"), Georghe Glodeanu (Universitatea Baia-Mare), subsemnata (ZIUA) s.a.m.d., Daniela Tomescu (director relatii publice APLER), Grigore Arsene (AER -Asociatia Editorilor din Romania, senatorul Paula Ivanescu, Demeter Andras (directorul Directiei Creatie contemporana din MCC - Ministerul Culturii si Cultelor), Laura Ganea (expert la AFCN - Administratia Fondului Cultural National), Mihai Penescu, (presedintele Asociatiei Editurilor cu Profil Pedagogic, Catalin Avramescu, (membru in comisia de selectie a proiectelor editoriale de la AFCN).
La dezbateri au fost criticate activitatile MCC si AFCN, in privinta culturii scrise (Ion Tomescu). Aceleasi acuze a adus si Aura Christi, care a vorbit si despre un acut si vizibil front la nivel institutional, impotriva culturii scrise.
Editorii membri ai Asociatiei Publicatiilor Literare si Editurilor din Romania vor ca Programul National de Subventionare a Culturii Scrise sa treaca de la AFCN la MCC. S-a subliniat in repetate randuri ca, la modificarea "Legii cartii", asociatiile de editori nu au fost consultate, nu s-a dialogat cu ele. Noul presedinte al AER, Grigore Arsene a vorbit despre o eventuala colaborare cu MCC in privinta celui mai important Targ de Carte: Bookfest.
Dupa o avalansa de reprosuri, in majoritate justificate, (subliniez, an de an exprimate cu indarjire), dar fara ecou, vineri, cand dezbaterile se vor fi incheiat si cei indreptatiti sa colaboreze in chip fast la mersul normal al cartii, al literaturii romane, isi vor pastra pentru inca un an notitele, intre copertile carnetelelor oferite de APLER, s-a trecut si la o parte mai placuta: cea a premiilor APLER, pentru 2005. Atmosfera a fost de data asta, plina de caldura. Chiar si la propriu: instalatia functiona!
Cand am parasit Campina, in zorii zilei de sambata, 4 noiembrie, soarele se caznea sa dea la o parte norii grei. A reusit. Pana la Bucuresti, trenul a fost alintat de razele lui caldute. In timp ce beam cafea dintr-un pahar de plastic, cumparata din Gara-Poiana Campina, dialogand cu poetul Virgil Diaconu, imi spuneam, gandindu-ma la zadarnicie: "Oare anul viitor se vor rosti aceleasi replici? Va fi aceeasi lunga stagiune teatrala? Sau, cine stie, poate apar noi dramaturgi!"
Juriul: Cassian Maria Spiridon, Gellu Dorian, Paulina Popa, Vasile Dan, Ion Vadan
Premii: revista anului - "Dacia literara" si "Contemporanul"; editura anului - Editura Academiei Romane si Editura Muzeului National al Literaturii Romane; autorul anului - Gheorghe Glodeanu si Ioan Matiut; graficianul anului - Mihai Zgondoiu si Doina Buciuleac; jurnalistul cultural al anului - Iolanda Malamen, ziarul ZIUA, Clara Marginean, TVR Cultural.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.