Ieri dimineata s' au intrunit membrii " Societatii scriitorilor Romani", in adunare generala extraordinara, convocata pentru alegerea unui nou presedinte in locul regretatutului N.M. Condiescu. Au fost prezenti 144 scriitori - numar care arata ca adu
Ieri dimineata s' au intrunit membrii " Societatii scriitorilor Romani", in adunare generala extraordinara, convocata pentru alegerea unui nou presedinte in locul regretatutului N.M. Condiescu. Au fost prezenti 144 scriitori - numar care arata ca adunarea s' a bucurat de o bogata participare - in frunte cu membrii comitetului, al carui vice- presedinte este d-l Ion Marin Sadoveanu.
Dintre personalitatile scriitoricesti si tineri poeti si prozatori, care au tinut sa ia parte la aceasta adunare, notam pe d-nii: Ion Marin Sadoveanu, subsecretar de stat la Ministerul Cultelor si Artelor, Mihail Sadoveanu, Liviu Rebreanu, Victor Eftimiu, Ion Pillat, Eugen Lovinescu, Ion Minulescu, Camil Petrescu, Demostene Botez, I.A. Bassarabescu, Vladimir Streinu, d-ra Coca Farago, Tudor Vianu, Dan Botta, Zaharia Stancu, Radu Boureanu, Eugen Jebeleanu etc.
Sedinta s' a deschis la ora 11, sub presedintia d-lui Ion Marin Sadoveanu, care dupa ce anunta ca membrii care doresc sa candideze pot comunica acest lucru biroului, arata ca d-l prof. Mihail Ralea, solicitat de un grup de colegi sa candideze, trimite o scrisoare prin care declina aceasta onoare, intrucat este impiedicat de ocupatiunile d-sale sa se consacre conducerii S.R.R. -ului. Domnul Mihail Sadoveanu a tinut sa intrebe daca alegerea la care urmeaza a se proceda este conforma cu prevederile statutare. Alegandu-se numai presedintele Societatii, se pune chestiunea daca nu s' ar putea ivi dificultati in lucrarile comitetului, in sensul ca s' ar putea ca noului presedinte sa nu fie de acord cu comitetul ales anterior. Chestiunea este lamurita de d-l Ion Marin Sadoveanu care arata ca aceasta procedare este perfect statutara, intrucat presedintele se alege aparte, nominal, de Societate. In ce priveste hotararile comitetului, ele se iau cu majoritate de voturi.
ZIUA, 13 decembrie 1939


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.