Fostul presedinte irakian, Saddam Hussein, gasit vinovat de crime impotriva umanitatii, a fost condamnat, duminica, la moarte prin spanzurare, fiind acuzat de uciderea, torturarea si intemnitarea a 148 de siiti, in 1982, la Dujail. Urmatorul demers i
Fostul presedinte irakian, Saddam Hussein, gasit vinovat de crime impotriva umanitatii, a fost condamnat, duminica, la moarte prin spanzurare, fiind acuzat de uciderea, torturarea si intemnitarea a 148 de siiti, in 1982, la Dujail. Urmatorul demers il constituie apelul la Camera de Apel a Inaltului Tribunal Penal irakian, care poate modifica atat verdictul, cat si sentinta. Surse din cadrul tribunalului afirma ca, daca va fi mentinuta si dupa apel, sentinta ar putea fi executata anul viitor. Cei cinci judecatori din cazul Dujail vor publica un text privind detaliile procesului, de aproximativ 200-300 de pagini, unanim acceptat, pentru a explicita cum a judecat tribunalul acest caz. Dupa publicarea documentului, Camera de Apel va trebui sa primeasca dosarul complet al cazului in termen de 10 zile.
Avocatii au la dispozitie, apoi, 20 de zile pentru a reanaliza cazul si a face comentarii. La sfarsitul perioadei totale de 30 de zile, Camera de Apel va dispune de un termen nelimitat pentru a lua o decizie. Este, totusi, putin probabil, sa se apeleze la analiza documentelor si deschiderea unei sesiuni de audieri. Surse din cadrul tribunalului estimeaza ca intreg procesul va mai dura aproximativ cateva luni.
Conform legislatiei, Consiliul Prezidential, format din presedintele kurd al Irakului si vicepresedintii siit si sunnit, trebuie sa ratifice orice condamnare la moarte. Presedintele Jalal Talabani a refuzat sa semneze sentinta, transferand aceasta misiune unuia dintre adjunctii sai.
Normele juridice stipuleaza ca orice sentinta capitala trebuie executata in termen de 30 de zile de la adoptarea deciziei finale. Deocamdata, expertii inca se intreaba daca termenul este masurat din momentul in care Camera de Apel va incheia cazul sau din momentul ratificarii de catre Consiliul Prezidential, caruia nu ii este impusa o perioada limita.
Kurzii vor propria razbunare
In pofida cererii anterioare a lui Saddam, de a fi ucis prin impuscare, ca un militar de rang inalt, spanzurarea, metoda adoptata sub guvernarea britanica dupa primul razboi mondial, este specificata in Codul Penal irakian. Decesul va surveni imediat, prin ruperea gatului.
Potrivit Codului Penal, trupul neinsufletit poate fi incredintat rudelor - la cerere - sau poate fi inmormantat, fara ceremonie, de autoritatile inchisorii.
Saddam va participa, azi, la o serie de audieri in cazul celui de-al doilea proces, in care este acuzat de genocid impotriva etnicilor kurzi. Intre timp, el este detinut de armata americana in Camp Cropper, o parte a bazei americane de la aeroportul din Bagdad.
Multi kurzi doresc pronuntarea verdictului in cel de-al doilea proces impotriva lui Saddam, dosarul "Anfal", privind genocidul impotriva kurzilor, inainte de executia lui Saddam.
Din punct de vedere politic, si foarte multi lideri siiti din Irak vor spanzurarea lui Saddam, insa procesul legal ar putea fi trenat de o serie de obstacole. Spre exemplu, Saddam, in varsta de 69 de ani, slabit dupa greva foamei, ar putea deceda in inchisoare, asa cum s-a intamplat cu fostul lider iugoslav, Slobodan Milosevici.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.