Rusia va fi de acord cu impunerea de sanctiuni ONU impotriva Iranului, daca acestea vor fi limitate la o anumita perioada de timp si se va cadea de acord asupra unui mecanism de ridicare a lor, a declarat sambata ministrul de Externe Serghei Lavrov (
Rusia va fi de acord cu impunerea de sanctiuni ONU impotriva Iranului, daca acestea vor fi limitate la o anumita perioada de timp si se va cadea de acord asupra unui mecanism de ridicare a lor, a declarat sambata ministrul de Externe Serghei Lavrov (foto), transmite Mediafax. Rusia a propus, vineri, amendamente extinse, menite sa tempereze si sa scurteze termenii proiectului de rezolutie propuse de liderii europeni, care vizeaza impunerea de sanctiuni dure impotriva Iranului, din cauza ambitiilor nucleare ale acestuia. Rusia a argumentat ca proiectul european merge mult mai departe decat fusese convenit cu Moscova.
Lavrov afirmase anterior ca rezolutia ar trebui sa se concentreze pe domenii considerate problematice de Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA). Acestea sunt imbogatirea uraniului, procesarea chimica si reactoarele cu apa grea. "Daca punem accentul pe gasirea de masuri care nu permit (Iranului) sa obtina aceste tehnologii, putem cadea rapid de acord asupra textului rezolutiei, cu conditia ca masurile sa fie clar limitate la o anumita durata si ca rezolutia sa precizeze mecanismul prin care se inceteaza aplicarea masurilor", a declarat Lavrov, potrivit agentiei RIA Novosti. "Toate acestea trebuie conditionate de acordul Iranului de a se conforma conditiilor AIEA si de pasii reali pe care Iranul ii va face pe calea unei cooperari depline cu AIEA", a adaugat el.
Alianta sino-rusa la ONU
China si Rusia se opun proiectului de rezolutie redactat de tarile europene, pe care Statele Unite doresc de asemenea sa-l amendeze. Acesta prevede interzicerea exporturilor de echipamente, tehnologie si bani pentru programele nucleare si balistice ale Teheranului. Rusia construieste un reactor nuclear in valoare de 800 de milioane de dolari la Bushehr, in sud-vestul Iranului, despre care afirma ca respecta tratatele internationale de neproliferare nucleara, aflate in vigoare. Reactorul ar urma sa fie dat in functiune la sfarsitul anului viitor.
Proiectul de rezolutie redactat de liderii europeni exclude Bushehr de la aplicarea sanctiunilor, dar cere Rusiei sa se supuna verificarilor unei comisii a Consiliului de Securitate, cu privire la livrarile de materiale care pot fi folosite pentru fabricarea armelor atomice. Lavrov a afirmat insa ca termenii rezolutiei nu sunt pe placul Rusiei. "In ceea ce priveste Bushehr, rezolutia are un ton care da de inteles <<sprijiniti-ne pe toate planurile si va vom permite sa terminati Bushehr>>. Nu vrem sa sune asa", a spus el. "Bushehr este o adevarata ancora care mentine Iranul in regimul de neproliferare", a precizat Lavrov. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.