Rebelii exclusi din PNL, coordonati de ex-consilierul prezidential Theodor Stolojan, au marturisit, la Iasi, ca se gandesc sa negocieze cu PD pentru a pune bazele unui mare partid de dreapta. Colac peste pupaza, Valeriu Stoica l-a citat pe presedi
Rebelii exclusi din PNL, coordonati de ex-consilierul prezidential Theodor Stolojan, au marturisit, la Iasi, ca se gandesc sa negocieze cu PD pentru a pune bazele unui mare partid de dreapta. Colac peste pupaza, Valeriu Stoica l-a citat pe presedintele Basescu, spunand ca o astfel de formatiune este "necesara". Dezvaluirile fostilor liberali cazuti in dizgratia premierului Tariceanu acrediteaza informatiile aparute in presa privitoare la intentia lui Basescu de a-si plasmui un mare partid prezidential. Recunoscand ca urmaresc o apropiere de democratii lui Boc, platformistii nu au uitat sa sara la gatul lui Tariceanu acuzandu-l ca este ineficient atat ca premier, cat si ca presedinte de partid. Mai mult chiar, Stolojan a militat pentru necesitatea declansarii anticipatelor, utilizand argumentele pe care le invoca, obsedant, liderii PD. De partea cealalta a baricadei, liberalii la putere le-au transmis eventualilor sustinatori ai Platformei ca pot oricand sa paraseasca partidul, dar pe usa din dos. De teama unor tradari, liberalii din Iasi au trimis la intrunire spioni cu ordine stricte in a monitoriza actiunile grupului Stolojan-Stoica.
Stoica: "Vizam negocieri cu PD"
Gloriile de altadata ale PNL, Theodor Stolojan si Valeriu Stoica, si-au lansat platforma la Iasi, ocazie cu care au militat in favoarea alegerilor anticipate si au criticat din toate puterile partidul lui Tariceanu si Guvernul condus de acesta. Cei sase platformisti, in frunte cu fostul consilier al Cotrocenilor, s-au adresat celor aproximativ 500 de simpatizanti prezenti la intrunire, intr-o sala in care temperatura era similara celei de afara. Rebelii au recunoscut ca sunt gata sa negocieze cu PD constituirea unui partid politic de dreapta daca marea majoritate a liberalilor vor ramane imuni la Platforma prezentata. "In ianuarie sau februarie vom organiza o conferinta extraordinara, prin care vom decide planurile de viitor. In principal, vizam negocieri cu PD pentru formarea unui partid puternic de centru-dreapta, asa cum a spus si domnul Traian Basescu ca este necesar pentru Romania", a marturisit Valeriu Stoica, citandu-l pe seful statului. Dezbaterile au fost atent supravegheate de cinci spioni ai PNL Iasi care au inregistrat si filmat totul, veniti sa-i parasca liderilor ieseni pe liberalii care au avut tupeu sa se prezinte la o intrunire anti-Tariceanu. Potrivit NewsIn, una dintre "cartitele" liberalilor la putere a marturisit ca spionii au fost trimisi acolo de secretarul executiv al PNL Iasi, Valerian Salavastru.
Stolojan face lobby pentru anticipate
Fostul consilier prezidential nu s-a sfiit sa faca lobby in favoarea declansarii alegerilor anticipate, proiect invocat obsesiv de democratii lui Boc in mai toate sedintele conducerii Aliantei DA. "Avem nevoie de o noua configuratie parlamentara, pentru ca actuala este extrem de subtire, iar compromisurile pentru a trece o lege devin mult prea mari. In unele cazuri se compromite chiar ideea de la care pleaca acestea, cum a fost cazul infiintarii Agentiei Nationale de Integritate. Este nevoie de alegeri anticipate. Actualii guvernanti au uitat de ce au ajuns acolo si sunt preocupati doar de rente si functii", a sustinut Stolojan, criticand Executivul, de parca ar fi un reprezentant al Opozitiei. In cursul zilei de sambata, el nu a pregetat sa puna tunurile asupra partidului din care, pana nu demult, a facut parte. El le-a imputat liderilor PNL ca nu sunt capabili sa alcatuiasca programe viabile deoarece au gasit de cuviinta sa neglijeze activitatea comisiilor de specialitate ale liberalilor. "Comisiile de specialitate au fost lasate pe mana unui domn din anturajul lui Tariceanu, fara competente, un senator de Vaslui, cu credibilitate de unu la suta in judetul Vaslui", a spus Stolojan, citat de Mediafax, acuzand conducerea de "intimi" a PNL. El l-a avertizat pe premierul Tariceanu ca face aceleasi greseli pe care le-au coimis PSD si Adrian Nastase cand erau la guvernare.
Critici dure la adresa Guvernului
Stolojan a criticat in termeni duri intreaga echipa guvernamentala acuzand Executivul ca n-a fost capabil sa puna la punct o strategie post-aderare la UE. "Ne-au prezentat o alcatuire eclectica din diferite proiecte ministeriale, alcatuita in pripa. Singurul nostru obiectiv strategic dupa aderare ar trebui sa fie atingerea unui standard de viata european - media venitului national brut pe cap de locuitor din UE. Ca si durata, atingerea acestui obiectiv ar trebui sa se produca in decursul vietii active a unei generatii, adica in urmatorii 30-35 de ani. Altfel, vom transforma generatie dupa generatie in generatii de sacrificiu", a subliniat Stolojan. Fostul premier a sustinut ca obiectivul este realizabil si ca alte tari l-au atins intr-un timp mai scurt. "Spania era la nivelul nostru cand a aderat. Au pornit de la 35% din media veniturilor in UE si au reusit", a exemplificat Stolojan. "Exista patru forte de care depinde atingerea acestui obiectiv strategic. Prima: investitiile in capitalul fix si uman. Avem sansa unica de a accesa capital international si exista sprijinul UE pentru realizarea de investitii. Apoi trebuie sa punem la punct un bun sistem de invatamant si ingrijire a sanatatii pentru capitalul uman. A doua forta o reprezinta un sistem eficient de alocare a resurselor. Va amintesc de falimentele bancare care au irosit peste patru miliarde de dolari. Trebuie o mai buna guvernare a firmelor si o responsabilizare asupra investitiilor. Mai este si problema coruptiei - si ea un sistem de alocare a resurselor - ineficient din pacate, pentru ca duce la risipa", a enumerat Stolojan.
14 grupuri de initiativa
Gupul de initiativa pentru sustinerea platformei lui Theodor Stolojan a fost constituit la Iasi in ultima saptamana, fiind condus de Dumitru Oprea, rectorul Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, fost presedinte al PNL Iasi pana in anul 2004. Acesta a anuntat ca din grup fac parte aproximativ 350 de membri ai PNL. Mentionam ca, PNL Iasi l-a exclus recent din partid pe Oprea, drept moneda de schimb pentru noile deprinderi ale acestuia. Stolojan a afirmat la Iasi ca, in toata tara, au fost constituite 14 grupuri de initiativa pentru sustinerea platformei. Initiatorii Platformei Liberale au reafirmat ca pana la sfarsitul anului vor fi constituite grupuri de initiativa in toate judetele si ca o conferinta nationala ar urma sa se desfasoare in ianuarie-februarie 2007. In acest context, fostul presedinte al PNL Valeriu Stoica a declarat ca la conferinta nationala se va decide daca platforma isi va continua existenta, ca atare, intr-o uniune de partide sau daca se va transforma intr-un nou partid, care va milita pentru unificarea dreptei. Stoica a mai declarat ca PNL ar putea sa nu intre in Parlament, fiind o formatiune care "face genul de politica a PC, adica politica mica".
Nemultumitii sa plece din PNL
Secretarul general al PNL, Dan Motreanu a declarat ieri ca liderii PNL Botosani care vor sa adere la Platforma Liberala trebuie sa plece din partid. "Daca unii dintre membrii din conducerea organizatiei PNL Botosani vor sa adere la platforma, trebuie sa faca acest lucru dupa ce pleaca din partid", a spus Motreanu. Participarea unui reprezentat al PNL Botosani la intalnirea de la Iasi si declaratiile sale ulterioare "fac parte din arsenalul celor care doresc cu orice pret sa rupa PNL", a afirmat el.
Motreanu a mai spus ca unii dintre cei care s-au declarat sustinatori ai Platformei Liberale ar fi anuntat ca se dezic de acest proiect politic si a dat ca exemplu grupul de initiativa de la Covasna.
Razboiul lui Orban cu rebelii
Liderul liberalilor bucuresteni, Ludovic Orban, l-a acuzat sambata, pe Theodor Stolojan, in cadrul unei emisiuni difuzate de postul Realitatea TV, ca nu vrea altceva decat distrugerea PNL. Orban a reactionat dur si la adresa lui Valeriu Stoica. "Domnii Stolojan si Stoica nu doresc altceva decat desfiintarea PNL. De cand au inceput sa se manifeste public cu aceasta platforma, nu au facut decat sa atace sistematic deciziile partidului liberal, conducerea partidului, prestatia Guvernului. Eu nu am inteles, din ceea ce s-a exprimat public pana acum, ca se vrea unitatea dreptei prin scindarea PNL si ca se doreste reformarea partidului prin desfiintarea lui si varsarea lui intr-o formatiune politica care nu are nici o legatura cu PNL", a spus Orban, citat de NewsIn. La randul sau, Stolojan l-a acuzat pe Orban ca a votat impotriva Aliantei DA atunci cand s-a format. "Dansul este adeptul unui grup mititel care nu doreste un partid national liberal mare, o forta politica, doreste un partid mititel care sa joace cand pe stanga, cand pe dreapta negociindu-si locul in Parlament, pentru fel si fel de interese economice oligarhice", a spus Stolojan.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.