Din totalul de 4 terrawatt-i pe ora pe care ii exporta Hidroelectrica, 0,5 TWh vor fi reorientati catre piata interna pentru acoperirea deficitului energetic cauzat de scaderea temperaturilor, a declarat directorul Hidroelectrica, Traian Oprea. Rezil
Din totalul de 4 terrawatt-i pe ora pe care ii exporta Hidroelectrica, 0,5 TWh vor fi reorientati catre piata interna pentru acoperirea deficitului energetic cauzat de scaderea temperaturilor, a declarat directorul Hidroelectrica, Traian Oprea. Rezilierea unilaterala a contractelor de export de electricitate ale Hidroelectrica ar putea provoca societatii pagube de 1,27 miliarde de euro, ca urmare a cererilor de despagubiri ale societatilor importatoare, a mai spus Oprea. El a explicat ca aceste contracte nu pot fi reziliate, pentru ca au clauze potrivit carora, in cazul rezilierii unilaterale, statul ar urma sa plateasca despagubiri enorme. "Am discutat cu mai multe case de avocatura renumite in Romania, care au spus ca, daca reziliem contractele de export cu cele trei companii, vom plati penalizari de 1,27 miliarde de euro", a spus Oprea. Potrivit acestuia, pretul la care Hidroelectrica livreaza acum electricitate destinata exportului companiilor ATEL, EFT si EGL este putin peste 30 de dolari pe MWh. Reprezentantul producatorului de energie a mai aratat ca, in acest an, dupa negocieri cu cele trei companii implicate, a obtinut reducerea cantitatii de electricitate livrate la export cu circa 0,5 TWh (aproximativ 500.000.000 kW). "Am convenit ca aceasta electricitate, in loc sa se duca la export, sa se duca pe piata interna", a mai declarat Oprea. In ceea ce priveste fuziunea societatilor Termoelectrica si Hidroelectrica, ministrul Economiei, Codrut Seres, a declarat ca aceasta se va finaliza numai dupa rezolvarea problemelor legate de datoriile istorice ale Termoelectrica, atragerea de investitii private la Doicesti, Borzesti si Braila si orientarea unei serii de centrale catre administratiile locale.
Pe de alta parte, Codrut Seres a declarat ca a cerut ca toate contractele de livrare de energie incheiate de producatori sa fie aprobate de Consiliile de Administratie (CA) ale respectivilor producatori. Potrivit ministrului, aceasta masura a fost luata in continuarea aceleia prin care toti producatorii au fost obligati sa-si vanda electricitatea disponibila prin bursa. "Cel care nu respecta ordinul si nu scoate electricitatea disponibila pe bursa o va pati", a avertizat Seres. Potrivit acestuia, incepand cu sfarsitul acestui an, consumatorii eligibili ar trebui sa poata sa cumpere energia care le este necesara de pe bursa. El a spus ca, pana in prezent, complexele energetice Turceni si Rovinari au scos electricitate pe bursa si urmeaza sa scoata si Hidroelectrica.
Pe de alta parte, Seres a explicat ca modernizarea termocentralelor este absolut necesara. "Azi, gazul in termocentrale este ars la un randament cuprins intre 40% si 60%. Trebuie sa le modernizam, ca acest randament sa creasca la 70 - 80%", a spus ministrul. Potrivit acestuia, daca nu se vor face eforturi pentru modernizarea sistemului energetic, in trei-patru ani vor exista repercusiuni foarte grave.
Codrut Seres si Traian Oprea au fost prezenti, la sfarsitul saptamanii trecute, la Curtea de Arges, intr-o vizita prilejuita de implinirea a 40 de ani de la construirea Barajului Vidraru.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.