In general, expresia ""simteam cum cade casa pe mine"" e folosita atunci cand vrem sa descriem o situatie extrem de stanjenitoare, o conjunctura din care nu ai iesire. Ea cred ca ar putea fi asimilata cu postura in care iti vine sa intri in paman
In general, expresia ""simteam cum cade casa pe mine"" e folosita atunci cand vrem sa descriem o situatie extrem de stanjenitoare, o conjunctura din care nu ai iesire. Ea cred ca ar putea fi asimilata cu postura in care iti vine sa intri in pamant de rusine sau cand ai vrea sa te duci oriunde-n lume, numai intr-un anume loc sa nu fii.
Ca n-am mai auzit de multa vreme pe nimeni zicand astfel de vorbe ar fi cum ar mai fi, dar ce ma supara cel mai tare este faptul ca nici nu prea mai vad in jurul meu oameni care sa se comporte dupa zicala pierduta. Constructorul care iti umfla, si-ti tot umfla devizul, care nu respecta termenele de executie sau care da rasol sa scape de tine si sa-ti ia mai repede banii nu prea simte cum cade casa pe el de rusine. Nici arhitectului care te tot amana cu proiectul, gasind toate subterfugiile posibile pentru a se justifica, nu-i prea vine a intra in pamant de jena.
Comanzi o marfa de o anumita calitate si dupa mult mai mult timp decat o asteptai primesti acasa ori in santier cu totul altceva ca si culoare, compozitie, cantitate sau mai stiu eu ce. Cu toate astea, celui care te-a inselat in mod grosolan nu-i vine de loc sa-si ia campii, nu-i trece nici o secunda prin cap ca ar trebui sa dispara in neant si sa nu mai dea ochii cu tine. Pentru o manopera (o mica reparatie, sa zicem) care dureaza 25 de minute ti se cere o plata echivalenta cu 25 de ore de munca, si asta cu zambetul pe buze si cu sclipiri jucause in ochi, nu cu sentimentul ca s-ar fi comis o inselaciune vecina cu talharia.
Nimeni nu se mai duce de rusine in lumea larga doar pentru ca a montat cativa metri patrati de faianta care incepe sa cada dupa cateva zile sau pentru ca a instalat un calorifer atat de stramb incat iti vine sa te dai cu sania cand te uiti la el. Un prieten imi zicea zilele trecute, si cred ca avea dreptate, ca si rusinea ar trebui evaluata in bani, penalizata cu mana pe portofel. Pentru ca una ar fi sa-i fie omului rusine de-un pol si alta de 10 milioane! Pana una-alta insa, noi, romanii, am gasit alinarea tot in vorbe bine ticluite, daca zicem descurajati si descurajator: ""Mie mie rusine de rusinea luia€¦""


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.