Seful reprezentantei din Romania a societatii "Orient Energy Agencies & Services Ltd", Jeni Mantescu, complicele lui Shimon Naor (foto) in cazul de contrabanda cu arme intre 1998-1999, va fi extradata din Beirut, ea urmand sa ispaseasca, in Roman
Seful reprezentantei din Romania a societatii "Orient Energy Agencies & Services Ltd", Jeni Mantescu, complicele lui Shimon Naor (foto) in cazul de contrabanda cu arme intre 1998-1999, va fi extradata din Beirut, ea urmand sa ispaseasca, in Romania, o pedeapsa de sase ani de inchisoare. Pe numele lui Jeni Mantescu, in varsta de 35 de ani, Tribunalul Bucuresti a emis un mandat de executare a pedepsei cu inchisoarea de sase ani, pentru comiterea infractiunilor de fals, uz de fals, complicitate la fals si complicitate la contrabanda. Mantescu va fi adusa in tara, miercuri, de lucratori din cadrul Centrului de Cooperare Politieneasca Internationala, cu o cursa aeriana de la Beirut, care va ateriza pe Aeroportul International Henri Coanda din Bucuresti.
Jeni Mantescu a fost data in urmarire in data de 10 martie 2006, ea fiind condamnata in procesul referitor la derularea, in perioada 1998-1999, a unor operatiuni ilegale de export de arme si munitii catre tari supuse embargoului international. Capul afacerii, Shimon Naor, a fost condamnat, in cursul anului in 2002, la sapte ani de inchisoare pentru fals, uz de fals si nerespectarea regimului armelor si munitiilor. Alaturi de Naor si Mantescu, in acelasi dosar au mai fost condamnati cetateanul moldovean Ion Busuioc, reprezentantul societatii "Loratel Trading Ltd" din Limasol-Cipru, care a primit sase ani de detentie, si Ion Menciu, director general al companiei aeriene "Acvila Air Romanian Carrier, care a primit cinci ani de inchisoare.
Embargou incalcat
Procurorii au stabilit ca, in perioada noiembrie 1998-august 1999, cei patru au derulat, prin intermediul unor societati comerciale straine, operatiuni de export de arme si munitii catre tari supuse embargoului international privind livrari de produse strategice. Shimon Naor, reprezentant in Romania al societatii "Orient Energy Agencies & Services Ltd" din Israel, a falsificat certificatele de destinatie pentru a obtine de la autoritatile romane licente pentru export de armament si munitie, produse strategice care au ajuns in final in Nigeria si Eritreea, tari asupra carora fusese impus embargou asupra livrarilor de armament. Naor a fost contactat de mai multe firme din tari supuse embargoului de armament, pentru a le livra fraudulos produse speciale. Firma pe care o reprezinta in Romania avea ca obiect de activitate si exportul de armament, astfel ca existau contacte legale cu furnizorii romani, respectiv regiile autonome Romtehnica, Ratmil si Arsenalul Armatei. Pentru a obtine licente de export a armamentului, Naor, ajutat de Mantescu si Busuioc, a contrafacut certificatele de utilizator final (<<end-user certificate>>, adica documentele de destinatie). Certificatul era o conditie obligatorie in obtinerea licentei de export, intrucat indica beneficiarul produselor si permite controlul autoritatilor asupra destinatiei transportului.
Dat in urmarire internationala
Shimon Naor, care in evidentele autoritatilor romane figureaza sub numele de Simon Herscovici, a fost arestat in 25 august 1999 si eliberat cateva luni mai tarziu din motive procedurale, acesta fugind la scurt timp din Romania. El a fost judecat in lipsa pentru fals, uz de fals, contrabanda si pentru nerespectarea regimului armelor si munitiilor. Punerea in libertate a lui Naor s-a soldat cu arestarea si condamnarea la inchisoare a avocatei acestuia, Lidia Peter, si a unor magistrati, care au primit bani pentru a revoca mandatul de arestare preventiva emis pe numele israelianului. Din acel moment, acesta a fost dat in urmarire internationala.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.