Sumele atrase de Banca Nationala a Romaniei (BNR) din piata interbancara se afla pe o panta descendenta, pentru ca gradul de absorbtie din mediul privat este in continua crestere, a declarat ieri Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului bancii ce
Sumele atrase de Banca Nationala a Romaniei (BNR) din piata interbancara se afla pe o panta descendenta, pentru ca gradul de absorbtie din mediul privat este in continua crestere, a declarat ieri Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului bancii centrale.
"Fondurile atrase de BNR s-au redus de la zece miliarde euro la sapte miliarde euro, iar acum ne apropiem de patru miliarde euro, ceea ce inseamna ca absorbtia interna a crescut", a spus Vasilescu in emisiunea "Pro Vest" de la Pro Tv.
Oficialul BNR a aratat ca Romania dispune de bani, dar, intrucat sumele nu sunt utilizate, banca centrala trebuie sa-i adoarma. BNR trebuie sa absoarba surplusul de bani pe care economia nu-l poate folosi, deoarece acesti bani ar putea genera presiuni inflationiste. La randul sau, ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu a afirmat, in aceeasi emisiune, ca Romania nu este o tara bogata, ci "o tara in care exista bani". Vladescu a estimat ca va urma o perioda de 3-5 ani de efervescenta in economie care poate duce Romania de la stadiul de tara saraca, in context european, la cel de tara mediu dezvoltata. Ministrul finantelor apreciaza un avans economic de 6-7% pe an, in urmatorii 5-10 ani, este un ritm corect, pentru ca o crestere mai accelerata ar fi riscanta. "Se vorbeste de economie supraincalzita si intram intr-o alta zona, de panica. Romania este un tip special de economie, cu 40% din populatie in mediul rural" a afirmat Vladescu. El a mentionat ca in zona privata se investeste eficient, iar statul trebuie sa invete si el sa investeasca eficient. "Sectorul privat absoarbe din ce in ce mai mult, sectorul public incepe sa invete sa absoarba. Din cauza necesitatii de mentinere a echilibrelor macroeconomice, statul a fost tinut in afara zonei investitionale. Ministerele n-au avut experienta de a lucra cu bani multi", a explicat seful Finantelor. Vladescu a reafirmat ca bugetul pentru 2007 este dublu bugetului anului 2004, in euro. El a apreciat ca romanii stiu sa faca bani, analizand cifrele incasarilor bugetare, dar din perspectiva macroeconomica este greu de spus daca Romania stie sa faca bani. (Gilda POPA)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.