Ieri, Tribunalul Special Irakian a pronuntat cea mai spectaculoasa condamnare la moarte a unui lider totalitar dupa ce lumea si-a schimbat fata in 1990. Tribunalul irakian de la Bagdad ce judeca cele sapte capete de acuzare in procesul lui Sad

Ieri, Tribunalul Special Irakian
a pronuntat cea mai spectaculoasa condamnare la moarte a unui lider totalitar dupa ce lumea si-a
schimbat fata in 1990.

Tribunalul irakian de la Bagdad ce judeca cele sapte capete de acuzare in procesul lui Saddam Hussein a decis: pedeapsa capitala prin spanzuratoare pentru fostul dictator al Irakului. Sentinta in cazul lui Sadam, desi previzibila, dupa aprecierile expertilor internationali, este cea mai spectaculoasa din perioada imediat urmatoare schimbarii echilibrului de forte la nivel mondial dupa incetarea razboiului rece si accentuarea globalizarii in ultimul deceniu. Fostul lider de la Bagdad a primit verdictul ""mortal"" doar intr-unul din cazurile dosarului sau, in cel al acuzatiei de genocid pentru executia a 148 de siiti din orasul Dujail, in 1982, relateaza Associated Press. Procesul intra in faza de apel automat de luni, iar Saddam va fi spanzurat daca apelul va fi respins.

SFARSIT. ""Allahu akbar!"" (Dumnezeu este atotputernic!), a strigat dictatorul irakian in vreme ce judecatorul Rauf Abdel Rahman citea verdictul. Saddam declarase in urma cu cateva luni ca ar prefera o moarte prin impuscare decat una umilitoare, cum este cea prin spanzuratoare. Condamnare la moarte au primit si Barzan Ibrahim, fratele sau vitreg si fostul sef al serviciilor secrete irakiene, impreuna cu Awad Hamed al-Bandar, fostul conducator al Curtilor revolutionare de judecata. Dupa anuntarea verdictului, membrii comunitatii siite au iesit in strada, unii inarmati cu arme Kalasnikov, pentru a-si manifesta bucuria fata de sentinta.

VOCILE. Oficialii irakieni alesi democratic dupa sfarsitul perioadei de guvernorat american au declarat toti ca procesul a fost unul legal, care respecta prevederile dreptului intern si international. Nouri al-Maliki, premierul irakian, a apreciat ca ""Saddam a primit ce-a meritat"", iar presedintele tarii, Jalal Talabani, a catalogat procesul ca fiind ""corect"".

ALIATII. ""Ma bucur ca Saddam Hussein si ceilalti inculpati au fost deferiti justitiei si ca au fost trasi la raspundere pentru crimele lor"", a declarat Margaret Beckett, ministrul britanic de Externe. Verdict ""extrem de satisfacator"", dupa cum a comentat si ministrul suedez de Externe, Carl Bildt.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.