Autoritatea de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) respinge afirmatiile ministrului Economiei si Comertului, Codrut Seres, aratand ca a avertizat inca din luna septembrie ca "exista riscul de a nu fi asigurata furnizarea gazelor natural
Autoritatea de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) respinge afirmatiile ministrului Economiei si Comertului, Codrut Seres, aratand ca a avertizat inca din luna septembrie ca "exista riscul de a nu fi asigurata furnizarea gazelor naturale". "Autoritatea de reglementare a semnalat oficial, inca din 19 septembrie 2006, ca se poate ajunge la necesitatea recalcularii preturilor, daca contractele dintre producatori si distribuitori nu sunt incheiate din cauza divergentelor privind achizitia gazelor naturale. Exista riscul de a nu fi asigurata furnizarea gazelor naturale si de a recupera diferentele de pret printr-o majorare de peste 20% la 1 ianuarie 2007, masura total defavorabila consumatorilor", se spune intr-un comunicat al ANRGN. Seres a afirmat, joi, intr-o conferinta de presa, ca ANRGN, Petrom si firmele de distributie sunt fiecare responsabile pentru majorarea tarifelor la gazele naturale. ANRGN nu a intervenit la timp si "mult mai just" pentru rezolvarea problemelor, a spus Seres. Petrom a solicitat un pret mai mare decat cel stabilit de ANRGN, iar Distrigaz Nord si Distrigaz Sud nu au incheiat contractele la pretul solicitat de Petrom, iar ulterior au cerut ANRGN sa recunoasca aceste costuri suplimentare in tarife, a spus Seres. In replica, Autoritatea afirma ca nu este parte in contracte de aprovizionare cu gaze, incheierea acestora fiind responsabilitatea directa a producatorilor si distribuitorilor. "ANRGN considera ca inacceptabila si lipsita de profesionalism maniera de abordare a problemei gazelor naturale din partea unor persoane care si-au legat numele de privatizarile din sector, ale caror efecte le simtim acum cu totii", se mai spune in comunicat. La sfarsitul lunii octombrie, Autoritatea a anuntat ca tarifele la gazele naturale vor creste cu pana la 8,5%, la 12 noiembrie, in principal ca urmare a majorarii preturilor pentru productia interna.
Petrom ar fi vrut preturi diferentiate
Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) a confirmat, joi, ca a primit o solicitare, neoficiala, in legatura cu diferentierea preturilor la gaze pentru consumul casnic, aratand ca a respins propunerea pentru ca era conditionata de cresterea tarifelor pentru clientii industriali. "ANRGN a fost solicitata neoficial de catre reprezentanti ai Ministerului Economiei si Comertului sa evalueze impactul diferentierii preturilor de achizitie a gazelor naturale de la producator in functie de destinatia acestora, respectiv pentru consumul casnic si pentru consumul non-casnic", potrivit unui comunicat al Autoritatii.
Autoritatea afirma ca diferentierea preturilor nu urma sa se realizeze prin diminuarea profitului producatorului, ci era conditionata de compensarea pierderii pe segmentul casnic prin ridicarea substantiala a pretului pentru consumul non-casnic. "Ca raspuns la aceasta propunere, specialistii (...) si-au manifestat retinerea, deoarece aceasta inseamna un tratament inegal al consumatorilor, incalcarea legislatiei in vigoare privind subventionarea incrucisata si a practicii europene curente. La finele anului 2005, ANRGN a primit aviz nefavorabil din partea Consiliului Concurentei pentru un astfel de demers", se spune in comunicat.
Oficiali ai Petrom au afirmat, joi, ca au propus autoritatilor sa accepte o diferentiere a preturilor la gazele naturale furnizate consumatorilor casnici, pentru anul 2007, dar au fost refuzati. "Din cate stim, nu exista o lege in Romania sau in tarile Uniunii Europene care sa interzica unei companii private ceea ce voia sa faca Petrom", au spus oficiali ai companiei.
Taxe suplimentare
Companiile de distributie a gazelor naturale vor plati consiliilor locale, incepand cu 1 ianuarie 2007, o taxa de concesionare, care ar putea fi recunoscuta de ANRGN in pretul gazelor furnizate populatiei a declarat, ieri, Mircea Toader, secretar de stat in Ministerul Administratiei si Internelor. "Distrigaz Nord si Distrigaz Sud sunt companii private si este normal sa plateasca o taxa de utilizare a terenurilor pe care sunt amplasate retele de gaze naturale", a afirmat Toader. Oficialul a precizat ca Asociatia Municipiilor din Romania si distribuitorii de gaze vor incheia pana la finele acestui an contractele pentru aceasta taxa, a carei valoare nu a fost inca stabilita. "Va fi o taxa unica in toata tara, in functie de lungimea retelei", a declarat Toader. El a precizat ca Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) va decide daca aceasta taxa va fi recunoscuta in tarifele platite de populatie pentru gazele naturale. Contactat de Mediafax, directorul de tarife si preturi al ANRGN, Gabriel Sirbu, a precizat ca o parte din aceasta taxa ar putea fi recunoscuta distribuitorilor numai daca va fi un cost suplimentar. "Pana in prezent nu s-a luat nici o decizie privind introducerea acestei taxe companiilor Distrigaz Sud si Distrigaz Nord", a afirmat Sirbu. Potrivit acestuia, grupul de lucru constituit din reprezentantii Autoritatii si oficialii MAI nu au stabilit pana in prezent daca va fi introdusa o taxa suplimentara sau daca o parte din redeventele platite de catre distribuitori vor ajunge la autoritatile locale.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.