Maglavit, locul in care la 31 mai 1935 Dumnezeu i s-a aratat ciobanului Petrache Lupu, ramane in ciuda controverselor unul dintre cele mai celebre asezaminte de la malul Dunarii. Intrerupt in anii comunismului, pelerinajul miilor de credinciosi

Maglavit, locul in care la 31 mai 1935 Dumnezeu i s-a aratat ciobanului Petrache Lupu, ramane in ciuda controverselor unul dintre cele mai celebre asezaminte de la malul Dunarii.

Intrerupt in anii comunismului, pelerinajul miilor de credinciosi a fost reluat in ultimii ani. Au fost reluate ""in forta"" si lucrarile la Biserica lui Dumnezeu, un impunator asezamant inceput inca din anul 1938.

Am ajuns la Maglavit intr-o duminica dupa-amiaza. Printre copacii sub care odinioara se odihnea tanarul Petrache Lupu cu oile sale, chiar pe locul unde i s-a aratat ""Mosul"", biserica se inalta maiestuos. Este complet ridicata, aproape de finisaj. Ne izbeste asemanarea cu Biserica Casin din Bucuresti. Aveam sa aflam de la parintele Vladimir Daranga, staretul manastirii, ca edificiul a fost proiectat de acelasi arhitect - Ionescu Berechet, in urma cu aproape 70 de ani, autor a numeroase alte lucrari de acest gen (Palatul Patriarhiei din Bucuresti, Asezamintele romanesti de la Ierusalim etc).

OCHIUL DRACULUI. Miile de credinciosi care veneau in pelerinaj la Maglavit (din documente reiese ca numai in anul 1935 au venit un milion de credinciosi) donau, fiecare dupa puterea lui, diferite sume de bani pentru construirea viitoarei biserici. Pamfil Seicaru, directorul ziarului Curentul, impreuna cu alti patroni de gazete, a strans in doar cateva zile 1.600.000 de lei. La scurta vreme s-a constatat insa ca o parte din bani lua alta cale. ""Daca toti banii aceia
s-ar fi folosit asa cum s-ar fi cuvenit, constructia acestei biserici ar fi fost terminata de mult"" - spune azi cu amaraciune parintele Vladimir Daranga.

Piatra de temelie a sfintei Manastiri de la Maglavit a fost pusa la 14 septembrie 1935. Lucrarile propriu-zise aveau sa inceapa insa abia in anul 1938. ""Au urmat vremuri grele, a venit razboiul si lucrarile s-au desfasurat sporadic"", spune parintele Vladimir. In anii a€™50, cand accesul credinciosilor a fost interzis de comunisti, lucrarile s-au oprit. ""Era o imensa infrastructura de beton armat, ingloband circa 500 de tone de fier beton, ne spune parintele.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.