In aceeasi zi in care a reusit, teoretic, sa-si asigure sefia partidului pentru urmatorii ani, liderul PSD Mircea Geoana a prins curaj si s-a lansat intr-un atac furibund la adresa presedintelui Traian Basescu, caruia i-a acordat apelativul de "cr
In aceeasi zi in care a reusit, teoretic, sa-si asigure sefia partidului pentru urmatorii ani, liderul PSD Mircea Geoana a prins curaj si s-a lansat intr-un atac furibund la adresa presedintelui Traian Basescu, caruia i-a acordat apelativul de "crocodil lacrimogen". El s-a referit, cu tinta la dubla, la faptul ca Basescu "l-a cainat" pe Adrian Nastase, in problema termopanelor. Geoana s-a dezlantuit in fata celor cateva sute de pesedisti, prezenti la Targu Mures, la Consiliul National al partidului, impotriva sefului statului si a "Aliantei portocalii", anuntand ca a trecut vremea cand PSD tacea malc in fata nedreptatilor de chiabur ale actualei puteri. "Traian Basescu vrea toata puterea, iar Alianta este o gasca de oligarhi care vrea toata avutia tarii", s-a plans Geoana in fata pesedistilor mici. In lipsa de mai multa inspiratie, Geoana s-a folosit de vechile clisee verbale ale lui Basescu pentru a-l ataca pe seful statului. Seful PSD a spus despre presedinte ca este "garantul sistemului ticalosit", expresie pe care actualul sef al satului a folosit-o ca slogan impotriva PSD, in campania electorala din 2004. Temeinic pregatit dinainte pentru Consiliul National, Mircea Geoana a reusit, pe de alta parte, performanta de a-i convinge pe pesedisti sa accepte un Congres al partidului pe 10 decembrie, pentru modificarea statutului, dar mai ales pentru alegerea conducerii centrale. Alegeri care, in fapt, vor fi o formalitate, neexinstand timpul fizic pentru o alta persoana, de a se implica in cursa pentru presedinte. In acest fel, Geoana are de gand sa-si asigure fotoliul de presedinte al PSD pentru cel putin patru ani de acum inainte. Decizia de devansare a Congresului pentru alegerea conducerii a fost luata intr-un mod subversiv, contracandidatul declarat al lui Geoana, Sorin Oprescu, nefiind in sala in momentul in care au demarat discutiile cu baronii locali.
"Sa-l alungam de la Cotroceni"
"Traian Basescu este un pericol pentru democratie si trebuie sa-l alungam de la Cotroceni", a spus Geoana, in discursul sau precipitat. In context, seful PSD a tinut neaparat sa inlature toate suspiciunile referitoare la o asa-zisa colaborare a sa cu seful statului, spunand ca Basescu si Alianta sunt "adversarul de moarte" al partidului pe care il conduce. Dupa care s-a plans de faptul ca tot Basescu si Alianta au incercat sa destructureze baza PSD. Fara succes insa, a continuat darzul pesedist, pentru ca "PSD a ramas in picioare pe scena politica". Si pentru aceasta idee, Geoana a apelat la "muza" sa, Basescu, pentru ca, in 2002, actualul presedinte l-a acuzat pe Adrian Nastase ca, printr-o dispozitie data PSD, ar fi cerut dezmembrarea PD. Geoana l-a atacat pe Basescu si pentru faptul ca s-a pronuntat in privinta stadiului reformei din PSD, dar si pentru ca, in mod "fariseic", l-a cainat pe Adrian Nastase. "Acest tip de crocodil lacrimogen nu poate da lectii PSD", a spus Geoana, incercand o metafora.
Pentru Iliescu, numai respect
In rest, referindu-se strict la partid, Geoana a cerut "vot si sustinere" pentru convocarea unui Congres extraordinar, pe 10 decembrie, la care sa fie aleasa o noua conducere si sa fie modificat statutul partidului. El a explicat ca 2007 va fi an electoral, "pentru ca asa vrea Basescu", iar in acest context "cel mai puternic partid din Romania", cum a spus de mai multe ori Geoana, trebuie sa fie pregatit. In cadrul aceleiasi interventii, Geoana a facut un semn de reverenta fata de Iliescu, la fix un an si jumatate dupa ce i-a luat scaunul, iar despre Nastase nu a zis nimic. De altfel, Nastase, care anuntase ca isi va prezenta la Consiliu o platforma social-democrata, a renuntat sa mai tina discursul, nemultumit de faptul ca pe 10 decembrie va fi Congres pentru alegerea conducerii partidului. In rest, un discurs extrem de dur a avut liderul grupului de la Cluj, care i-a catalogat nemernici pe cei care spun ca el si echipa sa nu-l mai sustin pe Geoana. Ulterior, intr-o interventie la Realitatea TV, Rus a recunoscut ca s-a referit strict la deputatul Adrian Severn atunci cand a folosit acest cuvant. Discursul lui Rus i-a nemultumit pe Ion Iliescu si Miron Mitrea. "Nu suntem la cazarma, nu cu bata, nu cu ghioaga se face disciplina in partid", s-a spus Iliescu, referindu-se la Rus. Pe aceeasi idee, Miron Mitrea a spus ca nu este nevoie sa se introduca masuri "cazone" in partid. Un discurs virulent a avut si noul dusman al lui Geoana, Sorin Oprescu, care a criticat reforma din PSD si decizia conducerii de a domoli parerile eventualilor nemultumiti din partid.
Mitrea si Rus, complicii sefului PSD
Cu o zi inainte de Consiliu, la reuniunea cu baronii locali, Mircea Geoana a reusit sa spulbere orice tentativa de a avea un contracandidat la sefia partidului, tintind astfel un mandat de patru ani de presedinte al PSD. El a facut joi seara, la Targu Mures, un joc surprinzator de culise si i-a convins pe liderii de filiale sa accepte un singur Congres al partidului, atat pentru modificarea statutului PSD, cat si pentru alegerile interne. Singurii care s-au opus acestei solutii au fost, potrivit unor surse din partid, Vasile Dancu si Nicolae Vacaroiu, iar Ion Iliescu s-a abtinut. Marele perdant al serii, Sorin Oprescu, a parasit intalnirea inaintea luarii unei decizii, convins fiind ca viitorul Congres al partidului va avea loc in luna februarie a anului viitor. Geoana a fost sprijinit sa-si duca planul la indeplinire de Miron Mitrea, caruia i-a promis, potrivit unor surse din partid, ca-l va mentine si in viitor in functia de secretar general al partidului, dar si de Ioan Rus. Ca sa se asigure de reusita planului, presedintele social-democrat l-a sunat si pe Ion Iliescu.
Baronii, dusi cu zaharelul
Potrivit unor surse din PSD, lui Geaona nu i-a fost greu sa-i convinga pe baronii locali sa accepte congres pentru alegerea conducerii centrale pe 10 decembrie. Mai intai l-a adunat la o bodega din Targu Mures, unde le-a spus, din capul locului, ca isi vor duce nestingheriti mandatul pana la sfarsit si ca nu vor fi afectati de alegerile interne de la Congres. Sursele citate au sustinut ca Geoana i-a convins pe liderii de filialele judetene, spunandu-le ca alegerile pentru Parlamentul European obliga la o campanie puternica, nefiind de preferat ca PSD sa se afle angrenat in lupte interne. De fapt, Geoana a fost constient ca organizarea unui Congres dupa alegerile pentru Parlamentul European i-ar putea ingreuna reusita pentru sefia partidului. Practic, obtinerea unui numar insuficient de mandate pentru PSD la PE - data fiind situatia din sondaje - ar produce nemultumiri in randul pesedistilor, care ar cere explicatii conducerii social-democrate. Ideea unui singur Congres a fost imbratisata imediat de liderii din teritoriu, insa discutiile s-au prelungit pe marginea datei Congresului. Potrivit unor surse, primul care s-a ridicat si a spus ca ar fi bine ca Congresul sa aiba loc in decembrie, a fost Constantin Nita, de la Brasov. Acesta nu a apucat sa-si duca ideea pana la capat pentru ca a fost intrerupt de Ioan Rus. Liderul grupului de la Cluj a intervenit, sustinand ca nu are rost sa se organizeze in acest moment un Congres si ca cel mai bine ar fi sa se mearga pe varianta 15 februarie. Insa, dupa plecarea lui Rus si a lui Sorin Oprescu, discutiile au continuat, majoritatea liderilor sustinand ca este mai indicata luna decembrie. In cele din urma, constienti ca nu au nimic de pierdut si ca este de preferat actuala conducere uneia noi care ar putea opera modificari in teritoriu, liderii de organizatii au votat pentru un Congres in decembrie.
Geoana si-a ales deja vicepresedintii
De altfel, in partid au inceput deja sa se faca socoteli pentru viitoarele posturi de conducere. Potrivit unor surse din partid, in cazul in care Geoana va iesi presedinte, din viitoarea sa echipa de vicepresedinti ar putea sa faca parte Ilie Sarbu, Cristian Diaconescu, Mihai Tanasescu, Dan Nica si Ioan Rus. Nu este exclus insa ca in schema lui Geoana sa intre si Victor Ponta sau Titus Corlatean, Dan Nechita ori Emil Calota (primarul Ploiestiului). Si numele lui Sorin Oprescu a fost vehiculat pentru un astfel de post, insa, in ultimele luni, s-a sustinut ca liderul organizatiei PSD Bucuresti tinteste sefia partidului. Conform acelorasi surse, Ion Iliescu ar urma sa se ocupe, in structura viitoarei echipe de conducere a PSD, de "etica si conformitatea ideologica" a partidului. Pe de alta parte, pentru a da senzatia de democratie in partid, Geoana va da startul organizarii unui referendum intern pe tema modificarilor la statut. Pesedistii vor trebui sa raspunda, prin da sau nu, asupra necesitatii prelungirii mandatului de presedinte de la doi la patru ani, sa aleaga numarul de vicepresedinti (cinci, sapte sau noua) care sa faca parte din viitoarea structura si sa spuna daca sunt de acord ca acestia sa fie alesi la propunerea presedintelui, de catre Consiliul National.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.