Un informator al FBI, fost ofiter al fortelor speciale americane si vechi colaborator al CIA, a fost, ani de zile, instructorul liderilor Al-Queda, omul de incredere al lui Osama ben Laden si Ayman al-Zawahiri, "ctitor" pentru numeroase celule ter
Un informator al FBI, fost ofiter al fortelor speciale americane si vechi colaborator al CIA, a fost, ani de zile, instructorul liderilor Al-Queda, omul de incredere al lui Osama ben Laden si Ayman al-Zawahiri, "ctitor" pentru numeroase celule teroriste si creierul din spatele unor atentate sangeroase, indreptate inclusiv impotriva intereselor Statelor Unite. Ali Mohamed a fost arestat abia in septembrie 1998, desi implicarea sa in atentatul de la World Trade Center, din 1993, era cunoscuta de cel putin patru ani. Cu toate acestea, el a continuat sa locuiasca nestingherit in California, calatorind periodic in cele mai "fierbinti" zone ale lumii islamice. Evident, cu acordul (si sprijinul) serviciilor secrete americane. Abia dupa atentatele din Kenya si Tanzania, Ali Mohamed a fost retinut in Statele Unite. A fost adus in fata Justitiei si si-a recunoscut vinovatia. Apoi nu s-a mai stiut nimic nici despre el, nici despre procesul lui. Instanta nu a pronuntat nici o sentinta, daramite o condamnare. Se presupune ca se afla in custodia armatei americane, insa informatia nu a fost confirmata oficial. Cert este ca marturia lui Ali Mohamed devine din ce in ce mai jenanta pentru Washington, si mai ales pentru serviciile secrete americane. Asa se face ca, in momentul cand numele sau a aparut in investigatia referitoare la atentatele de la 11 septembrie 2001, Comisia independenta a Congresului SUA s-a grabit sa-l ingroape intr-o nota de subsol. Faptul nu a trecut, insa, neobservat. Ba chiar a alimentat suspiciunile cu privire la profesionalismul anchetei si la buna-credinta a anchetatorilor. Unii analisti sustin ca avem de-a face cu o musamalizare dupa modelul "Comisiei Warren" - cea care a investigat asasinarea presedintelui John F. Kennedy. Si de data aceasta, raportul comisiei Congresului se remarca mai mult prin ce nu se spune decat prin ceea ce se spune - este de parere Peter Dale Scott, autorul best-sellerului "911 and American Empire".
Ali Mohamed era informator FBI
Cartea lui Peter Dale Scott, "9/11 and American Empire" se ocupa de un personaj-cheie al acelor evenimente, ramas in "conul de umbra" al intregii negocieri: Ali Mohamed, un apropiat al lui Osama Bin Laden si a secundului acestuia, dr. Ayman Al-Zawahiri.
Ali Mohamed - cunoscut in taberele de antrenament "Al-Queda" drept Abu Mohamed Al-Amriki ("Tatal Mohamed Americanul") - era in acelasi timp un vajnic colaborator al FBI-ului. Dar lucrase si pentru CIA, si "US Special Forces". ("San Francisco Chronicle" din 21 septembrie 2001; "Toronto Globe and Mail" din 22 noiembrie 2001).
La inceputul anilor '80, Ali Mohamed era maior intr-o unitate de informatii a armatei egiptene. Foarte inteligent si cultivat (absolvise doua facultati si sustinuse un masterat, vorbea fluent mai multe limbi straine) a fost selectionat sa participe la exercitii speciale de pregatire organizate de "Beretele Verzi" americane. Programul s-a desfasurat la Fort Bragg, in Carolina de Nord.
In 1984, Ali Mohamed a parasit armata egipteana. Se pare ca in acelasi an a contactat rezidenta CIA din Cairo si si-a oferit serviciile. Un an mai tarziu, s-a stabilit in Statele Unite. S-a casatorit aproape imediat cu o americanca pe care o cunoscuse in avion. Reuseste astfel sa dobandeasca cetatenia, in 1989.
Ajuns in Statele Unite, Ali Mohamed se inroleaza in armata americana si se intoarce astfel la Fort Bragg, unde fusese pregatit cu patru ani in urma. La inceput, este sergent la o unitate a "beretelor Verzi", apoi este promovat instructor la "John F. Kennedy Special Warfare School". Ii antreneaza pe ofiterii care urmeaza sa fie trimisi in Orientul Mijlociu. Sustine si prelegeri despre cultura si mentalitatile regiunii. In paralel, insa, Ali Mohamed frecventeaza asiduu Centrul Al Kifah din Brooklyn, organizatie musulmana "de caritate" care-i finanta masiv pe talibanii din Afganistan. Cu stirea si cu ajutorul CIA. In plin razboi rece, promovarea unor organizatii islamiste fanatice si violente parea o solutie ingenioasa pentru destabilizarea Uniunii Sovietice. Rationamentul a stat la baza "Operatiunii Cyclone", desfasurata de SUA si Marea Britanie cu largul concurs al Pakistanului. La Centrul Al Kifah, Ali Mohamed nu a tinut prelegeri despre cultura musulmana, ci a organizat instructaje mult mai "explozive". A predat tehnici de demolare si tactici militare voluntarilor care se pregateau sa plece in Afganistan, sa se lupte cu armatele sovietice de ocupatie.
Asasinii lui Kahane, elevi ai lui Ali Mohamed
Ali Mahomed a instruit initial pe membrii de la "Al-Kifah Center" din Brooklyn, centrul care a servit ulterior la recrutarea pentru organizatia "Makhtab-Al-Khidimat", devenita cunoscuta in lume dupa razboiul sovieto-afgan, drept "Al-Queda" (vezi Robert Dreyfuss Devil's Game" si John C. Cooley, "Unholy Wars").
In 1990, centrul "Al-Kifah" din Brooklin, era condus de seicul orb Omar Abdel Rahman, care fusese admis in SUA, in ciuda faptului ca numele sau figura deja pe lista neagra a Departamentului de Stat. Cum reusise? Este interesant de mentionat faptul ca viza sa fusese emisa de un "ofiter CIA sub acoperire, care lucra la sectia consulara a Ambasadei americane din Sudan" (vezi Peter L. Bergen, "Holy War", Free Press, 2001, pag. 67).
In noiembrie 1990, trei teroristi pregatiti de Ali Mohamed au participat la conspiratia care l-a lichidat pe Meir Kahane, fondatorul organizatiei radicale "Jewish Defence League". Prin extremismul si rasismul sau, Kahane devenise incomod atat pentru SUA, cat si pentru Israel. Asasinul al lui Kahane - El Sayyid Nosair - a fost prins repede de politie, deoarece dupa asasinat a avut un accident de masina. Ceilalti doi conspiratori, antrenati in SUA de Ali Mohamed - Mahmud Abuhalma si Moahmmed Salameh - au fost descoperiti ulterior acasa, la Nosair. Aici, politistii au mai gasit formule pentru fabricarea bombelor, circa 1440 de incarcatoare cu munitie, dar si manuale aduse de Mohamed de la "John Kennedy Special Warfare Center", Fort Bragg - pe care scria "Top Secret for Training". Pe langa acestea, la descindere s-au mai descoperit harti ale New York-ului, pe care era marcata Statuia Libertatii, Times Square si World Trade Center.
Pe baza evidentelor recoltate de anchetatori in apartamentul lui Nosair, guvernul american era in cea mai buna situatie de a-i trimite in fata Justitiei pe cei trei conspiratori, dar si pe Ali Mohamed.
Totusi foarte repede si in chip suspect, seful detectivilor din NYPD - Joseph Borelli - a anuntat public ca Nosair este "un asasin singuratic", care a actionat pe cont propriu, fara complici. Autoritatile au tacut malc asupra capturii din apartamentul "tragatorului singuratic". Ali Mohamed nu a fost deranjat de anchetatori, desi de aproape un an nu mai facea parte din armata americana.
58 de calatorii
In 1989, Ali Mohamed a fost trecut in rezerva, la cerere. Superiorii ii fac o caracterizare elogioasa, inscrisa in fisa sa militara. Este laudat pentru "patriotism, curaj, fidelitate si excelenta profesionala".
Lasat la vatra, Ali Mohamed se muta in localitatea californiana Santa Clara, unde sotia lui avea o casa. "Toata lumea din comunitate stia ca lucreaza ca legatura intre CIA si cauza afgana; toata lumea il simpatiza" - avea sa-si aminteasca, in 1998, un vecin, citat de "New York Times". Intr-adevar, Ali Mohamed este extrem de activ in acest domeniu. Calatorise deja in Afganistan, in 1988, pe vremea cand mai era inca instructor la Fort Bragg. Nu in calitatea oficiala, ci "in vacanta". Superiorii ii aprobasera o luna de concediu, desi ofiterul de origine egipteana le precizase ca intentioneaza sa foloseasca zilele libere pentru a-i antrena pe afgani impotriva rusilor. Daca ar fi iesit la iveala, prezenta unor instructori americani in Afganistan ar fi generat un imens scandal international. Totusi, cererea a fost aprobata. In aceasta calatorie se presupune ca Ali Mohamad i-a cunoscut pe conducatorii organizatiei care avea sa se numeasca mai tarziu Al Queda.
Lawrence Wright, in "The Looming Tower: Al-Qaeda and the Road to 9/11" (New York, Knoph, 2006), scrie la pag. 181 ca Mohamed facea parte din U.S. Army cand a venit prima data in Afganistan, "pentru a pregati primii voluntari Al -Qaeda in tehnicile razboiului neconventional, ceea ce includea rapiri, asasinate si capturare de avioane".
Dupa intarea in "civilie", Ali Mohamed si-a intensificat si diversificat calatoriile in tarile islamice. Se prezenta ca un emisar al CIA, si era cunoscut dupa porecla "Al Amriki" ("Americanul").
Patrick Fitzgerald, judecatorul american care in anii '90 l-a interogat pe Ali Mohamed, a afirmat in fata comisiei 9/11 ca acesta "a antrenat pe cei mai multi lideri islamisti - inclusiv pe Bin Laden si Zawahiri - ca si pe multi din cei care au antrenat teroristi mai tarziu. El i-a pregatit pe atentatorii de la "World Trade Center, din 1993."
Ali Mohamed a continuat sa lucreze pentru Al-Queda - antrenand noi recruti, organizand celule clandestine, intermediind comunicatii si transferuri de bani - chiar si dupa ce trupele sovietice s-au retras din Afganistan. Pentru o vreme, luptatorii islamici au continuat sa se bucure de sprijinul serviciilor secrete americane. Totusi, inca din 1990, discursul lui Osama ben Laden devine violent anti-american (in contextul iminentului razboi din Golf si al instalarii de baze SUA in Arabia Saudita). Cu toate acestea, in vara lui 1991, agentul CIA Ali Mohamed este cel care il ajuta pe liderul Al-Queda sa-si mute baza de operare din Afganistan in Sudan. O operatiune complexa, care presupune transferul a catorva zeci de persoane prin mai multe tari.
In toamna lui 1992, Ali Mohamed se intoarce in Afganistan, aflat in toiul unui sangeros razboi civil. Pana la arestarea sa din 1998, isi va petrece aici mai multe luni, in fiecare an. Ii initiaza pe rebeli in arta filajului si contra-filajului, in tehnici de incifrare si in spargerea codurilor. Dar "preda" si tehnici de asasinare sau rapire. Sau metode de organizare a celulelor clandestine. Calatoreste mult. Pana in 1998, va iesi din tara de nu mai putin de 58 de ori. "Timp de cinci ani, a pendulat incontinuu intre SUA si Afganistan; este imposibil ca CIA sa fi crezut ca face turism" - a comentat pentru Wall Street Journal profesorul Nabel Sharef, fost ofiter egiptean de informatii.
Eliberat din Canada, la interventia FBI
Un episod foarte delicat pentru FBI se petrece in primavara lui 1993, cand Ali Mohamed este arestat la Vancouver. Fusese retinut de politia canadiana impreuna cu un alt barbat, Essam Marzouk, aflat in atentia autoritatilor sub suspiciunea de legaturi cu terorismul islamic. Asupra acestuia din urma s-au gasit doua pasapoarte false. Mahomed recunoaste ca a venit in Canada pentru a-l ajuta pe Marzouk sa patrunda in Statele Unite. Mai recunoaste si ca are legaturi stranse cu Al-Queda. Apoi, spre stupoarea anchetatorilor, le cere acestora sa-l sune pe controlorul sau din cadrul Biroului Federal de Investigatii. Ofiterul FBI John Zent confirma versiunea lui Mohamed. Acesta este imediat pus in libertate.
Cand anume a devenit Ali Mohamed informator al FBI nu este limpede. Probabil ca inca dinainte de a parasi armata, pe vremea cand antrena voluntarii de la Centrul Al-Kifah din Brooklyn. Se stie acum ca "exercitiile" fusesera discret dar atent monitorizate de agentii federali.
Interesant este si faptul ca Ali Mohamed nu a fost anchetat nici macar dupa ce s-a descoperit ca unii dintre organizatorii atentatului de la World Trade Center, din februarie 1993, ii fusesera "elevi". Investigatia este in toi, cand in Statele Unite soseste Ayman al-Zawahiri, locotenentul lui Osama ben Laden, intr-o campanie de strangere de fonduri pentru cauza islamica. Este gazduit la Santa Clara, de Ali Mohamed. Zawahiri va mai intreprinde o vizita in SUA, la sfarsitul lui 1994.
Mai interesanta este, insa, intalnirea care a avut loc intre Ali Mohamed si locotenentul lui Osama ben Laden in noiembrie 1997, intr-o tabara de antrenament de la Peshawar, la granita dintre Pakistan si Afganistan. "Al-Amriki" venise cu o propunere din partea Administratiei Clinton, sustine Yossef Bodansky in lucrarea sa, "Bin Laden". Cel putin asa ar fi marturisit, ulterior, inalti lideri Al-Queda. Ei ar fi povestit ca targul era simplu: Statele Unite nu se vor opune preluarii puterii in Egipt de catre islamisti, daca islamistii nu ataca trupele SUA din Bosnia-Herzogovina. Mai mult, scrie Bodansky, Ali Mohamed - alias al-Amriki ("Americanul") - a promis si o "donatie" de 50 de milioane de dolari (din surse nedezvaluite) pentru organizatia "Jihadul Islamic" din Egipt.
In 1997, liderii Al-Queda erau convinsi ca Al-Amriki (Ali Mohamed) era curierul CIA, si vorbea cu ei in numele Agentiei americane si, deci, al Administratiei Clinton (Yossef Bodansky, "Bin Laden", pag. 212-213)
Ali Mohamed a fost arestat abia in 1998, dupa ce implicarea sa in atentatele asupra ambasadelor americane din Kenya si Tanzania devenise evidenta. In fata anchetatorilor, Mohamed a recunoscut ca, din iarna lui 1993 si pana la sfarsitul anului 1994, colindase mai multe tari din Africa, la cererea lui Osama ben Laden, pentru a identifica tinte posibile pentru atacuri teroriste. A facut fotografii, a desenat diagrame, a intocmit rapoarte. Tot in aceeasi perioada, a mai gasit timp si pentru antrenarea garzilor de corp al liderului Al-Queda, refugiat in Sudan.
In locul unui proces rasunator, a urmat o tacere stranie. Pana in ziua de azi, Ali Mohamed nu a raspuns in fata justitiei americane. Potrivit emisiunii TV "National Geographic Special", el s-ar gasi actualmente sub "supravegherea lui U.S. Army", dar statutul sau actual ramane secret ("Rocky Mountain News", 28 august 2006).
Peter Lance sustine in "Triple Cross" ca Mohamed se afla intr-un program de protectie. "Bloomberg News" din 28 august 2006, il citeaza pe judecatorul David Runke - implicat in cercetarea atentatelor din Somalia si Kenya - care si-a exprimat opinia ca Ali Mohamed "va fi probabil eliberat, va primi un nume nou si o noua identitate, si isi va duce viata altundeva".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.