In Marea Britanie si Israel, tari cunoscute drept aliati - in mod traditional si neconditionat- ai Statelor Unite, increderea in pesedintele american, George Bush, incepe sa scada. Conform unui sondaj difuzat, ieri, in The Guardian, foarte multi brit
In Marea Britanie si Israel, tari cunoscute drept aliati - in mod traditional si neconditionat- ai Statelor Unite, increderea in pesedintele american, George Bush, incepe sa scada. Conform unui sondaj difuzat, ieri, in The Guardian, foarte multi britanici considera ca, dupa Osama ben Laden, actualul sef al Casei Albe reprezinta cea mai mare amenintare pentru pacea lumii, devansandu-i pe presedintii nord-corean, Kim Jong-Il, si iranian, Mahmoud Ahmadinejad, precum si pe liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah. Sondajul a fost realizat de cotidianul The Guardian in Marea Britanie, de Haaretz, in Israel, La Presse si Toronto Star, in Canada, si La Reforma, in Mexic. Aproximativ 69 la suta dintre cei chestionati au apreciat ca politica americana a facut lumea mai putin sigura dupa 2001, in timp ce doar sapte procente dintre subiecti considera ca operatiunile din Irak si Afganistan au imbunatatit securitatea la nivel global. Aproximativ 71 la suta dintre cei chestionati in Marea Britanie au apreciat ca invadarea Irakului nu a fost o decizie justificata. Aceeasi opinie a fost impartasita de 89 la suta dintre mexicani si de 73 la suta dintre canadieni.
In timp ce chestionarele publice il critica, George W. Bush e angrenat cu toate fortele in finisul campaniei in vederea legislativelor partiale din 7 noiembrie, de rezultatul carora depinde structura Congresului cu ajutorul caruia va conduce SUA pana la finele lui 2008, cand ii expira cel de-al doilea mandat consecutiv la Casa Alba. Si acum, el joaca tot cartea securitatii nationale si continua sa nege esecul politicii sale fata de Bagdad, declarand ca armata americana trebuie sa ramana in Irak, pana la "indeplinirea misiunii". (I.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.