Documentar despre evenimentul din 1956 La 4 si 11 noiembrie, TVR 1 va difuza documentarul ""1956"". Punand in discutie revolutiile maghiare de acum 50 de ani si evenimentele intamplate in paralel la noi in tara, acesta este primul film care

Documentar despre evenimentul din 1956

La 4 si 11 noiembrie, TVR 1 va difuza documentarul ""1956"". Punand in discutie revolutiile maghiare de acum 50 de ani si evenimentele intamplate in paralel la noi in tara, acesta este primul film care se face despre acest subiect. Pentru partea de documentare prealabila filmarilor a fost nevoie de consultanti de specialitate precum: Andrea Varga si Stefano Bottoni.

INTERVIURI. Pe langa documente unicat, filmul prezinta o serie intreaga de interviuri inedite. Alaturi de cei doi consultanti sus mentionati, in film mai apar: Gheorghe Apostol, mana dreapta a lui Gheorghiu Dej, Petre Roman (deoarece tatal lui, Valter Roman, a fost trimisul special al Bucurestiului in Ungaria cand a izbucnit revolutia), istoricii Vladimir Tismaneanu si Mihai Retegan. Nu vor lipsi si marturiile unor oameni care traiesc si astazi si care au supravietuit anilor grei de inchisoare. In premiera, sunt folosite imagini din acele vremuri, pe care realizatorii le-au gasit la Jilava.

LOCURI. Filmarile s-au derulat in foarte multe locuri: Cluj, Bucuresti, Timisoara, Becicherecul Mic (la granita cu Ungaria), Budapesta, Gherla etc. Pentru partea a doua a documentarului, realizatorul Alin Gelmarean a avut nevoie de acordul SRI de a filma intr-o zona care se afla sub paza lor: Complexul Pacea Trainica, de pe malul Lacului Snagov. Aici a fost tinut Imre Nagy, in cel mai mare secret. Notitele pe care acesta le-a facut atunci au fost arse, dar s-au pastrat fotocopiile lor. Cei care au negociat aducerea lor in Romania au fost Dej si Valter Roman.

INFO


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.