Romania prin institutiile ei este un imens sanatoriu pentru incapabili. In toata tara, de la un capat la altul, toti parazitii care umpleau birourile institutiilor, sinecuristi cu lefuri grase si treaba putina, fapturi simandicoase prevazute cu vasel
Romania prin institutiile ei este un imens sanatoriu pentru incapabili. In toata tara, de la un capat la altul, toti parazitii care umpleau birourile institutiilor, sinecuristi cu lefuri grase si treaba putina, fapturi simandicoase prevazute cu vaselina pe cap si cu tarate in loc de creier, dar cu biletele de recomandare in buzunare, ar trebui sa primeasca cate un picior in partile moi ale corpului si zburati afara din slujbe, lasand mai usurat bugetul tarii.
Trebuie sa deschidem larg geamurile, sa aerisim birourile de toata duhoarea cu iz de lene si de protectie, tot mirosul intepator de acru, cu care, aceste specimene diurniste umplu birourile diferitelor ministere si institutii importante ale statului. Cat despre biletelele semnate de cuconul cutare, sau de ministrul cutarica nu mai fac doi bani acum. Hai sa facem o curatenie generala! (...) Institutiile si bugetele lor sunt la dispozitia tuturor nulitatilor cu neamuri sus puse, sau pentru ca sprijineau cu urale sedintele partidului aflat la guvernare. Revizia numirilor inaltilor functionari incepe de fiecare data de cate ori se schimba guvernele, dar cei sacrificati in mod obisnuit de toate guvernele, sunt cei umili si obijduiti, functionarii platiti cu lefuri de mizerie si care si-au sacrificat vlaga tineretii ca sa-si faca o cariera. Acestia sunt inlocuiti cu corifeii de club, cu cei care ani de-a randul au strigat "ura" pe la intrunirile de partid, tocmai pentru ca sa fie remarcati in eventualitatea unei numiri intr'un post cu leafa grasa. Comedia trebuie sa inceteze!
Afara! Sa se termine cu rusinea aceasta, a numirilor prin influenta. Romania trebuie sa devina o tara democrata si puternica.
ZIUA, 31 octombrie 1938


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.