Majorarea tarifelor la gaze naturale incepand din 11 noiembrie va determina scumpirea energiei electrice si a energiei termice pentru ca termocentralele folosesc gazele naturale drept combustibil, au declarat reprezentantii autoritatilor de reglement
Majorarea tarifelor la gaze naturale incepand din 11 noiembrie va determina scumpirea energiei electrice si a energiei termice pentru ca termocentralele folosesc gazele naturale drept combustibil, au declarat reprezentantii autoritatilor de reglementare de pe piata de energie, transmite NewsIn. "Dupa scumpirea gazelor, pretul real de producere a energiei termice va creste. Diferenta de pret trebuie suportata ori de autoritatea locala, ori de populatie", a declarat presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile publice de gospodarie Comunala (ANRSC), Janina Preda. Potrivit oficialului ANRSC, consiliile locale trebuie sa decida daca pot si vor sa acopere cresterea pretului energiei termice sau majoreaza pretul de facturare catre populatie al apei calde si al caldurii.
La randul sau, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Nicolae Opris, a declarat ca "energia electrica s-ar putea scumpi din 15 noiembrie", ca urmare a cresterii tarifelor la gaze. "Termocentralele produc electricitate folosind drept combustibil gazul natural. Dunarea a scazut mult in ultima perioada si s-a mers mai mult pe gaz", a spus Opris. Potrivit acestuia, ANRE analizeaza, in prezent, impactul scumpirii gazelor asupra pretului de producere a energiei electrice, iar dupa finalizarea analizei va stabili procentul de crestere a tarifelor la electricitate.
Autoritatea de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) a aprobat vineri majorarea intre 8,1% si 8,5% a pretului gazelor naturale la consumatorii captivi (casnici si industriali cu un consum redus) incepand din 11 noiembrie. Potrivit ANRGN, scumpirea gazelor naturale a fost cauzata de divergentele dintre producatori (Petrom si Romgaz) si distribuitori (cei mai mari fiind Distrigaz Sud si E.ON Gaz Romania). ANRGN a afirmat, in luna septembrie, ca producatorii interni de gaze naturale, in special Petrom, impun principalilor distribuitori preturi cu 15-20 dolari pe mia de metri cubi peste nivelul calculat de ANRGN pentru productia interna, de circa 115 dolari. Operatorii de distributie au anuntat ca, in perioada august - septembrie, Petrom a intrerupt sau limitat livrarea gazelor naturale catre companiile care nu au acceptat majorarea pretului.
Petrom a afirmat, in replica, ca preturile sale sunt la circa jumatate fata de nivelul celor pentru gazele din import.
ANRGN "face jocurile" distribuitorilor
Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) este impotriva deciziei ANRGN de a majora tarifele din luna noiembrie si sustine ca Autoritatea "face jocul societatilor de distributie", informeaza un comunicat de presa al AOAR. "Singura autoritate a statului desemnata sa apere interesele consumatorului face jocul societatilor de distributie, carora le faciliteaza realizarea de profituri incorecte in conditiile in care nu s-a modificat pretul de livrare al gazelor naturale si nu au fost facute investitii de modernizare sau extindere a sistemului de aprovizionare cu gaze", sustin oamenii de afaceri, care amintesc si de scaderea pe plan mondial a pretului la petrol cu 12% in luna octombrie.
AOAR solicita explicatii publice de la ANRGN si cere Parlamentului sa dispuna verificarea modului in care aceasta Autoritate a statului adopta decizii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.