Fostul consilier prezidential din mandatul lui Emil Constantinescu, Marius Oprea, va depune la Parchetul Militar mai multe documente care ar dovedi ca Romania a vandut armament Iranului in 1995. Oprea a declarat ca pune la dispozitia generalului Dan
Fostul consilier prezidential din mandatul lui Emil Constantinescu, Marius Oprea, va depune la Parchetul Militar mai multe documente care ar dovedi ca Romania a vandut armament Iranului in 1995. Oprea a declarat ca pune la dispozitia generalului Dan Voinea documente care dovedesc ca Romania a livrat Iranului, in 1995, rachete sol-aer in valoare de aproximativ noua milioane de dolari, incalcand astfel embargoul la care aceasta tara era supusa de NATO. "Este vorba de un contract incheiat in 1995 de Romtehnica si Guvernul iranian care prevedea livrarea echipamentelor necesare pentru dotarea a doua regimente cu rachete sol-aer. Statul roman se angaja inclusiv sa instruiasca militarii iranieni pentru a sti sa foloseasca acest tip de rachete care se amplaseaza si se lanseaza de pe camioane. Nu cred ca Romtehnica, care era regia autonoma a statului, putea sa incheie un contract care incalca flagrant embargoul impus de comunitatea internationala Iranului fara acordul CSAT, al sefului Marelui Stat Major sau al ministrului Apararii de atunci. De aceea, ii solicit procurorului Dan Voinea sa inceapa ancheta prin audierea fostului presedinte de atunci, si sef al CSAT, Ion Iliescu", a precizat Marius Oprea. El a mai declarat, citat de Mediafax, ca alte persoane care ar putea sa cunoasca detalii despre aceasta operatiune sunt Gheorghe Tinca, fost ministru al Apararii Nationale, generalul Dumitru Cioflina, fostul sef al Statului Major General, colonelul Toma Anton, fost director al Romtehnica, si colonelul Costica Laptes, fostul sef al Grupului Industrial al Armatei- Regie Autonoma (GIARA).
Incalcarea parteneriatului cu NATO
Marius Oprea spune ca Romania semnase un parteneriat pentru pace cu NATO, ceea ce insemna ca prin incheierea contractului cu Iranul, oficialii statului roman au incalcat intelegerea si au pus in pericol stabilitatea internationala. "Exista o dispozitie scrisa semnata de unul dintre sefii de la Romtehnica prin care se atrage atentia salariatilor sa nu se vorbeasca in fabrica despre delegatia straina ca fiind din Iran, ci sa se foloseasca sintagma <<delegatia din Egipt>>. Aceasta este cea mai buna dovada ca embargoul a fost incalcat cu buna stiinta", a spus Oprea. Despre dovezile pe care le detine, Marius Oprea a precizat ca le are de la sfarsitul anului 2000, cu doua luni inainte de a-si termina mandatul de consilier al fostului presedinte al Romaniei, Emil Constantinescu. "Denuntul il fac in calitate de fost consilier al presedintelui Constantinescu pentru ca documentele le am din perioada in care ma ocupam inca de CNAICO (Consiliul national anticoruptie de la Cotroceni-n.r.). Atunci am aflat ca acest contract nu mai exista nici in arhivele Romtehnica si m-am decis sa fac o copie pentru ca mi-a fost frica sa nu dispara dupa incetarea mandatului presedintelui Constantinescu", a spus Oprea. El a precizat ca l-a informat pe fostul sef al statului despre demersul sau. Marius Oprea a tinut sa sublinieze ca, potrivit legii, a fost obligat sa pastreze tacerea asupra informatiilor detinute timp de cinci ani dupa incetarea mandatului sau la Cotroceni, dar acum perioada a expirat. (Bogdan GALCA)
Tinca nu-si aduce aminte
Gheroghe Tinca (foto), fostul ministru al Apararii Nationale in perioada 6 martie 1994-12 decembrie1996, nu-si aduce aminte de existenta unui astfel de contract la care face referire Marius Oprea. "Daca ar fi fost adus la cunostinta mea un astfel de contract in perioada in care eram ministru, as fi luat pozitie. Mi-as fi dat chiar demisia. Politica Ministerului Apararii Nationale in acea perioada era de recladire a increderii partenerilor in Romania, iar din acest punct de vedere respectivele angajamente erau esentiale. Au existat insa probleme mostenite dinainte de 1989, ca urmare a livrarilor masive de armament facute de Ceausescu in zona Orientului Mijlociu. Suspiciunile partenerilor, in special SUA, au fost lamurite la vremea respectiva. Acest lucru a permis Romaniei sa se integreze in toate structurile internationale din domeniul armamentelor, inclusiv Aranjamentul de la Wassenaar. Este de neinteles cum aceste suspiciuni care au fost rezolvate, apar periodic in momente in care Romaniei nu-i merge prea bine pe plan international. As dori sa vad documentul la care face referire domnul Oprea si, in functie de continutul lui, sa ma pronunt", ne-a declarat Gheorghe Tinca. (Doru DRAGOMIR)
S-75 M3 "Volhov"
Sistemul S-75 M3 "Volhov" este destinat apararii aeriene cu baza la sol impotriva atacurilor cu avioane, rachete cu aripi, aerostatelor automate in deriva si a altor tipuri de tinte aeriene, in orice conditii meteo, de timp si anotimp. Sistemul este dotat cu radar propriu de cercetare a spatiului aerian conjugat cu un radioaltimetru si radar pentru teledirijarea rachetelor prin comenzi radio. In cazul prezentei bruiajului, dirijarea rachetei la tinta se poate face si vizual, cu ajutorul unui sistem de televiziune. Sistemul are posibilitati reduse de angajare a rachetelor balistice tactice.
Componente
de baza
ale sistemului:
l Radar de supraveghere (achizitie a tintelor);
l Radar de dirijare;
l 6 lansatoare cu cate o racheta tip 5Ia23 fiecare.
Date tehnice
ale rachetei 5Ia23:
Dimensiuni:
- Lungime: 12,7 m;
- Diametru: 50 cm;
- Anvergura: 18,2 m.
Greutatea:
- Greutatea rachetei: 2450 kg;
- Greutatea componentei de lupta: 295 kg.
Performante:
- Viteza maxima: 1100 m/s;
- Viteza medie de zbor: 789 m/s;
- Gama de inaltimi a tintelor ce pot fi combatute: 0,15 - 30 km;
- Distanta maxima de actiune: 64 km.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.