Multi jurnalisti din presa scrisa incalca deontologia profesionala in ceea ce priveste relatarea evenimentelor si a problemelor legate de grupurile minoritare, in special cele despre etnia roma. Aceasta este concluzia unei analize realizate de Agenti
Multi jurnalisti din presa scrisa incalca deontologia profesionala in ceea ce priveste relatarea evenimentelor si a problemelor legate de grupurile minoritare, in special cele despre etnia roma. Aceasta este concluzia unei analize realizate de Agentia de Monitorizare a Presei (AMP). Raportul de analiza media "Imaginea minoritatilor in presa scrisa nationala si locala", lansat ieri, cuprinde rezultatele monitorizarii pe perioada 16 ianuarie 2006 - 31 iulie 2006, a sase publicatii nationale si noua locale. Potrivit reprezentantilor AMP, analiza a urmarit sa determine modul in care presa centrala si locala reflecta problema minoritatilor, de la grupul romilor la cel al minoritatilor sexuale, persoane cu dizabilitati fizice si mintale si copii institutionalizati.
Stereotipuri
Analiza arata ca membrii etniei rome sunt cei mai vizibili reprezentanti ai grupurilor minoritare din Romania la capitolul aparitii in presa scrisa centrala, fiind in acelasi timp si cei care cumuleaza cele mai multe prezentari negative. Astfel, din cele 128 de articole ce dezbateau subiecte legate de grupurile minoritare, in presa centrala, mai mult de jumatate dezvoltau teme despre romi. Jurnalistii din presa scrisa centrala au mai scris despre minoritatile sexuale (21 de articole), persoane cu dizabilitati fizice (19), copii institutionalizati (18) si mai putin despre persoanele cu dizabilitati mintale (8) si cele seropozitive (7). Ionut Codreanu, coordonator al raportului, spune ca au fost identificate o serie de stereotipuri si prejudecati, membrii comunitatii rome fiind asociati in 19 cazuri cu acte de infractionalitate.
In plus, mai multi jurnalisti au folosit un ton critic si stereotipuri la adresa etniei rome. In cazul romilor s-a semnalat insa cel mai mare interes din partea jurnalistilor fata de relatarea problemelor pe care le intampina, precum accesul la educatie sau viata in comunitate. La nivel central, despre minoritatile sexuale s-a scris aproape in exclusivitate in contextul manifestarilor GayFest si numai doua articole au tratat problema generica a discriminarii minoritatilor sexuale in Romania. In cazul copiilor institutionalizati au dominat subiecte legate de sistemul de ocrotire, ei beneficiind de cele mai multe prezentari pozitive. In ceea ce priveste publicatiile locale monitorizate s-au inregistrat mult mai multe referiri la minoritati, peste opt sute, dintre care cele mai multe despre romi. Potrivit lui Ionut Codreanu, romii au fost prezentati in peste 35% din articole in context negativ.
Interes scazut pentru minoritatile sexuale
Minoritatile sexuale si grupul delincventilor juvenili se afla pe ultimele locuri in ceea ce priveste interesul jurnalistilor locali pentru minoritati. Ionut Codreanu a explicat ca in presa locala se practica un limbaj si mai virulent la adresa minoritatilor sexuale, iar articolele despre persoanele cu dizabilitati mintale sunt titrate spectaculos, fara a avea un continut relevant. "Se practica un jurnalism de atitudine, cu mai putina informatie, cu multe opinii si stereotipuri", a concluzionat Codreanu.
Tot el a afirmat, citat de Mediafax, ca in judetul Dolj s-a remarcat o tendinta de incalcare a deontologiei profesionale in ceea ce priveste minoritatile, la polul opus aflandu-se orasul Petrosani, cu mai multe prezentari pozitive. In cadrul aceleiasi conferinte s-a ridicat problema interesului scazut al jurnalistilor pentru problemele minoritatilor. Stefan Candea de la Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie(CRJI) a semnalat dezinteresul major al jurnalistilor fata de materialele despre minoritati, precum si lipsa metodei si a obisnuintei de a aloca mai multe resurse acestor subiecte. In cadrul aceluiasi proiect au fost realizate sase video-reportaje ce sunt difuzate in emisiunea "Rom european", precum si o publicatie. Pe langa concluziile cercetarii, publicatia mai contine patru articole realizate de jurnalistii de investigatie coordonati de CRJI si resurse legislative si deontologice privind discriminarea si relatia presa-minoritati. Proiectul cuprinde si o expozitie foto, constand in sapte fotoreportaje realizate de Petrut Calinescu, Bogdan Croitoru, Bogdan Iurascu, Robert Ghement, Karina Knapek, Marius Nemes, Radu Vioreanu - pe diverse teme legate de discriminare si marginalizare sociala. Expozitia este gazduita, in perioada 30 octombrie - 10 noiembrie, de Centrul Metropolitan pentru Tineret. (B.C.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.