Leonard Orban este, oficial, comisarul european din partea Romaniei in executivul Uniunii Europene, preluand portofoliul pentru multilingvism. "Dl Orban va fi responsabil cu portofoliul pentru multilingvism", a declarat, la Lisabona, presedintele Com
Leonard Orban este, oficial, comisarul european din partea Romaniei in executivul Uniunii Europene, preluand portofoliul pentru multilingvism. "Dl Orban va fi responsabil cu portofoliul pentru multilingvism", a declarat, la Lisabona, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, citat de Reuters.
Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, a acceptat astfel cea de-a doua propunere facuta de premierul Tariceanu pentru aceasta functie. Anuntul a fost facut ieri seara, in fata ziaristilor, dupa ce Barroso a participat la o conferinta privind politica energetica a Uniunii Europene. Leonard Orban a avut o intalnire tete-a-tete cu presedintele Barroso, inaintea anuntului oficial. "Domnul Orban a fost una dintre principalele persoane responsabile pentru aderarea Romaniei la UE si din acest motiv sunt sigur ca va fi un membru important al Comisiei mele", a apreciat seful Executivului UE.
La randul sau, Orban a spus ca este foarte onorat ca a fost nominalizat pentru acest post de catre autoritatile de la Bucuresti si de faptul ca Barroso l-a acceptat in echipa sa. "Voi face tot ceea ce imi sta in putinta, mai ales ca vin dintr-o tara care incearca sa aduca lucruri noi Uniunii Europene. Imi voi indeplini misiunea cum pot mai bine", a spus Orban.
Traduceri, interpretari si publicatii oficiale
Portofoliul acordat lui Orban va cuprinde traducerile, interpretarea si oficiul pentru publicatii oficiale al UE. Acest portofoliu a fost constituit prin impartirea portofoliului comisarului pentru Educatie, Formatie, Cultura si Multilingvism, Jan Figel.
Presedintele CE, Jose Manuel Durrao Barroso, a declarat ca Orban va avea in subordine trei directii din cadrul CE. Prima este Directia Generala Traduceri (DGT), care furnizeaza Comisiei traduceri si consiliere lingvistica pentru toate comunicarile scrise in toate limbile oficiale. Beneficiarii DGT sunt Comisia si serviciile Executivului european, PE, Parlamentele nationale.
In 2005, DGT a avut 2116 functionari, cu un buget de 286,29 de milioane de euro. Cea de-a doua directie este DG Interpretare (SCIC), serviciul de interpretare si organizare de conferinte ale CE.
Aceasta directie asigura interpretarea pentru Consiliul Uniunii, BEI, Comitetul Regiunilor, Comitetul Economic si Social (CES), agentii si oficii europene in statele membre. SCIC are 500 de interpreti permanenti, intre 300 si 400 de interpreti independenti pe zi, 2700 de interpreti independenti agreati. Tot in acest portofoliu ar intra si Oficiul Publicatiilor Oficiale al Comunitatilor Europene, care este editura institutiilor si a altor organisme ale UE. (D.E.)
PSD e rezervat
Vicepresedintele PSD Titus Corlatean a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca social-democratii romani se mentin intr-o atitudine prudenta in a face sau nu lobby pe langa socialistii europeni fata de nominalizarea lui Leornard Orban pentru functia de comisar european. Corlatean a spus ca, pe de o parte, PSD este prudent in a face lobby pe langa grupul socialist din Parlamentul European pentru candidatura lui Orban, asteptand prestatia acestuia in comisiile de specialitate, iar, pe de alta parte, va tine cont de interesul national, pentru a se evita un nou esec al Romaniei. "Pozitia noastra este mai degraba prudenta, nu dam calificative, vrem sa vedem mai intai prestatia lui Leonard Orban in comisiile de specialitate ale Parlamentului European. Tinem cont si de interesul national al Romaniei, pentru a nu mai exista un nou esec, daca prestatia in comisiile de specialitate va fi corespunzatoare", a argumentat vicepresedintele PSD.
Vicepresedintele PSD a afirmat ca modul in care oficialitatile de la Bucuresti au gestionat problema numirii comisarului european ar putea crea un deficit politic in perspectiva sanselor pe care Romania le va avea, din 2009, de a mai ocupa o astfel de functie, tinand cont ca, in mediile europene, se anticipeaza, incepand cu 2009, reducerea numarului de comisari europeni. Corlatean a mai spus ca situatia creata la desemnarea comisarului european a fost "un atentat la demnitatea Romaniei", iar presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu "au exportat la Bruxelles razboiul dintre cele doua Palate", plasand Romania in "zodia penibilului", la debutul in Guvernul european. (R.A.)
UDMR: O propunere buna
Senatorul UDMR Gyorgy Frunda considera ca nominalizarea secretarului de stat din Ministerul Integrarii Europene, Leonard Orban, pentru functia de comisar european este o propunere buna din partea Romaniei. "Domnul Orban este o propunere buna. Nu este o figura politica activa si cred ca acest lucru este un avantaj la Bruxelles", a declarat ieri senatorul UDMR, citat de Rompres. Gyorgy Frunda a spus ca, potrivit informatiilor pe care le detine, in cazul lui Varujan Vosganian au existat obiectiuni din partea marilor grupuri politice pentru faptul ca el era membru al PNL, "grupurile mari din Parlamentul European (PE) nedorind intarirea liberalilor". Senatorul UDMR a adaugat ca un alt atu al lui Leonard Orban este faptul ca a lucrat ca negociator-sef adjunct, iar apoi ca si negociator sef al Romaniei cu UE, fiind o persoana care cunoaste institutiile europene, mecanismele care leaga PE de Comisia Europeana. (A.H.)
Democratii maraie, dar fac lobby
Democratii il sustin pe Leonard Orban pentru functia de comisar european, dar se plang ca scrisoarea trimisa de Jose Manuel Durao Barroso, catre premierul Tariceanu, privind nominalizarea comisarului, nu i-a fost adresata si presedintelui Traian Basescu. "Comisarul european trebuie sa fie produsul unui acord de vointa intre premier si seful statului si trebuie sa se situeze deasupra intereselor partidelor", a spus ieri liderul PD Emil Boc. Desi nemultumiti de modul in care a operat Tariceanu, liderii democrati au hotarat totusi sa il sustina pe Leonard Orban, pentru ca intruneste toate conditiile pentru a fi comisar european.
"Categoric, da, vom face lobby la PPE pentru domnul Orban", a spus Boc, precizand ca lobby-ul este conditionat, evident, de acceptarea candidaturii tehnocratului Orban. Emil Boc a pus din nou in discutie problema legitimitatii premierului de a face nominalizarea pentru comisarul european, admitand pe de o parte ca premierul este "omologul" presedintelui Comisiei Europene in Romania, dar atragand atentia, pe de alta parte, ca presedintele are cea mai mare legitimitate in stat. "Ar fi fost normal ca scrisoarea trimisa de Barroso sa fie adresata si presedintelui", a mai spus Boc. (C.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.