Scriitorul roman Norman Manea a fost recompensat cu premiul Medicis pe 2006 pentru roman strain, pentru volumul "Intoarcerea huliganului", transmite AFP, citata de Mediafax. Scriitor roman exilat la New York, Norman Manea povesteste in "Intoarcerea h
Scriitorul roman Norman Manea a fost recompensat cu premiul Medicis pe 2006 pentru roman strain, pentru volumul "Intoarcerea huliganului", transmite AFP, citata de Mediafax. Scriitor roman exilat la New York, Norman Manea povesteste in "Intoarcerea huliganului" despre deportarea sa intr-un lagar de concentrare in timpul celui de-al doilea razboi mondial si despre recenta sa intoarcere intr-o Romanie, eliberata de dictatura, dar nu si de coruptie. La 70 de ani, Manea ofera in acest roman autobiografic cu o structura complexa o reflexie asupra exilului si relateaza despre un periplu tulburator de-a lungul secolului.
Norman Manea este cel mai tradus scriitor din literatura romana contemporana, cartile sale fiind publicate in peste 15 limbi, potrivit Polirom.
Prima editie in limba romana a volumului a aparut in aceeasi perioada cu cea din Statele Unite. Tot in 2003, cartea a fost lansata la Targul International de la Ierusalim, unde autorul a fost invitatul special al organizatorilor. Au urmat editii in italiana, spaniola (traducator este Joaquin Garrigos, actualul director al Institutului Cervantes la Bucuresti), germana, franceza. "Intoarcerea huliganului" s-a aflat printre cartile anului 2003 pe lista cotidianului The New York Times. O retrospectiva a vietii autorului, intr-o compozitie de tip romanesc, cu mai multe straturi ale naratiunii, "Intoarcerea huliganului" va mai fi publicata in curand in Olanda, China, Portugalia si Polonia, au declarat pentru Mediafax reprezentanti ai Editurii Polirom. Nascut langa Suceava, in 1936, Norman Manea a cunoscut in copilarie ororile nazismului, fiind deportat impreuna cu familia in Transnistria. Iar dupa 1944 s-a bucurat de "binefacerile" comunismului. De la debutul in 1966, in "Povestea vorbii", si pana in 1986, cand a plecat din Romania, scriitorul a publicat zece volume. A fost distins cu Premiul Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti (1979) si Premiul Uniunii Scriitorilor (1984, anulat de catre Consiliul Culturii si Educatiei Socialiste). Dupa ce s-a stabilit in SUA, a primit, printre altele, Bursa Guggenheim si prestigiosul Premiu MacArthur, supranumit si "Nobelul american", si Premiul international de literatura Nonino pentru Opera Omnia. In prezent este profesor de literatura europeana la Bard College. Premiul Medicis Etranger se acorda din 1970, fiind creat in prelungirea premiului Medicis pentru carte franceza. Printre castigatorii Medicis Etranger se numara Milan Kundera, Julio Cortazar, Umberto Eco, Paul Auster, Jonathan Coe, Michael Ondaatje, Philip Roth. Anul trecut, premiul a fost atribuit lui Orhan Pamuk, laureatul Nobelului pentru literatura din 2006. (D.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.