De-a lungul vremii, multi actori celebri au fost in pielea lui Dracula ""Taticul"" vampirilor si totodata primul strigoi din istoria cinematografiei horror a fost actorul german Max Schreck in filmul lui F.W. Murnau, ""Nosferatu: A Symphony of Hor

De-a lungul vremii, multi actori celebri au fost in pielea lui Dracula

""Taticul"" vampirilor si totodata primul strigoi din istoria cinematografiei horror a fost actorul german Max Schreck in filmul lui F.W. Murnau, ""Nosferatu: A Symphony of Horror"" (1922). Initial, Murnau a sperat sa realizeze o adaptare dupa romanul lui Bram Stocker, ""Dracula"", insa sotia lui Stocker nu a fost de acord, asa ca regizorul i-a schimbat numele lui Dracula in Contele Orlock. Dupa ce filmul a iesit pe piata, vaduva Stocker l-a dat in judecata, iar studioul lui Murnau a dat faliment. Pelicula a fost relansata in 1972.

ABORDARI. Desi unii critici au sustinut ca este o versiune proasta a romanului lui Stocker, filmul lui Todd Browning, ""Dracula"" (1931), a fost piatra de temelie pentru puzderia de filme cu vampiri care i-a urmat. Dupa ce l-a interpretat pe Contele Dracula, Bela Lugosi a avut numai roluri similare, de oameni de stiinta nebuni sau de vampiri, fapt pentru care Bela a ramas intiparit in constiinta colectiva ca insusi Dracula. Lugosi a fost personificarea Contelui Dracula in perioada de inceput a cinematografiei. Generatiile de mai tarziu s-au familiarizat mai degraba cu actorul britanic Christopher Lee in rolul contelui-vampir.

Lee a fost unul dintre cei mai buni ""vampiri"" ai cinematografiei, incepand cu filmul ""The Horror of Dracula"" (1958). El este considerat totodata si cel mai bun actor de filme horror, interpretandu-l pe Dracula de foarte multe ori, indeosebi in thrillerele europene precum ""Scars of Dracula"", ""El Conde Dracula"" sau ""Taste The Blood Of Dracula"", toate aparute in 1970.

Actorul ungur Bella Lugosi a ramas in istoria cinematografiei horror ca Dracula tuturor timpurilor


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.