Excedentul bugetului general consolidat continua sa creasca, Ministerul Finantelor raportand, dupa noua luni din acest an, un surplus de 1,7% din Produsul Intern Brut. Acest fapt arata ca institutiile nu sunt capabile sa cheltuiasca fondurile alocate
Excedentul bugetului general consolidat continua sa creasca, Ministerul Finantelor raportand, dupa noua luni din acest an, un surplus de 1,7% din Produsul Intern Brut. Acest fapt arata ca institutiile nu sunt capabile sa cheltuiasca fondurile alocate. Practic, in conditiile in care pentru intregul an a fost prognozat un deficit bugetar de 2,5% din PIB, statul va avea de cheltuit aproximativ patru miliarde de euro in ultimul trimestru.
In luna august, bugetul consolidat inregistra un excedent de 1,6% din PIB. Produsul intern brut luat in calcul de Finante pentru 2006 a fost de 335,9 miliarde de lei.
Veniturile bugetului general consolidat au depasit, in primele noua luni, 76,5 miliarde de lei, iar cheltuielile au ajuns la 70,85 miliarde de lei. Raportul Comisiei Europene din septembrie a avertizat Guvernul ca nu a respectat politica de cheltuieli pe termen mediu stabilita initial si a marit deficitul bugetar pentru a cheltui mai mult pentru salarii, subventii, bunuri si servicii pentru uz guvernamental. Potrivit unor oficiali din Finante, citati de NewsIn, autoritatile nu vor reusi sa cheltuiasca sumele alocate, iar deficitul bugetar va fi de cel mult 1,5% din PIB la sfarsitul anului. In perioada urmatoare, Guvernul va realiza a patra rectificare bugetara, fara a majora insa deficitul programat. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.