La sfarsitul saptamanii trecute s-a desfasurat editia a IX-a a Colocviilor "Mozaicul", reuniune anuala organizata de cunoscuta revista craioveana. De asta data, genericul intalnirii a fost "Europa si spiritul competitiei - exigente ale integrarii cul
La sfarsitul saptamanii trecute s-a desfasurat editia a IX-a a Colocviilor "Mozaicul", reuniune anuala organizata de cunoscuta revista craioveana. De asta data, genericul intalnirii a fost "Europa si spiritul competitiei - exigente ale integrarii culturale". Deschiderea, oficiata de edilul-sef al orasului, Antonie Solomon, in Sala Mare a Primariei din Craiova, a inclus o conferinta la tema sustinuta de Ion Bogdan Lefter si evocarea de catre Mircea Iliescu, profesor de Istoria artei la Universitatea din Stockholm, a parintelui sau, Tiberiu Iliescu (1906-1978), scriitor si fondator al revistei de avangarda "Meridian", de la a carui nastere s-au implinit 100 de ani. Au fost lansate volumele "Pagini alese" de Tiberiu Iliescu si "Aventuri verticale. Studiu monografic - Tiberiu Iliescu" de Xenia Karo. De asemenea - un set de carti de si despre Adrian Marino, mentorul spiritual al actualei serii a revistei "Mozaicul": "Descoperirea Europei", culegere a textelor publicate de Marino in "Mozaicul", "Scrisori din cetatea cu trei turnuri", cuprinzand epistolele trimise de carturarul clujean redactorului-sef al revistei craiovene, Constantin M. Popa, si "Adrian Marino: un proiect pentru cultura romana" de Ion Bogdan Lefter. La intalnirile si dezbaterile din cadrul Colocviilor au mai participat, intre altii, Paul Aretzu, Marin Besteliu, Emil Boroghina, Marin Budica, Marian Victor Buciu, Ion Buzera, Ionel Ciupureanu, Nicolae Coande, Luminita Corneanu, Mircea Cornisteanu, Gabriel Cosoveanu, Augustin Cupsa, Ioana Dinulescu, Horia Dulvac, Mihai Ene, Gheorghe Fabian, Ion Gavrila, Lucian Irimescu, Xenia Karo, Mariana Leferman, Ion Maria, Nicolae Marinescu, Ion Militaru, Constantin M. Popa, Simona Popescu, Sorina Sorescu, Cornel Mihai Ungureanu, Aurelian Zisu. Amfitrion: Nicolae Marinescu, directorul revistei-gazda.
La final, au fost acordate Premiilor revistei "Mozaicul" pe anul 2006: Premiul "Petre Pandrea" pentru literatura - Simona Popescu si Augustin Cupsa; Premiul "Tiberiu Iliescu" pentru contributia in domeniul eseisticii - Xenia Karo si Cristian Nedelcu; Premiul "Constantin Lecca" pentru creatie in domeniul artelor plastice - Mihail Trifan; Premiul "Ion D. Sarbu" pentru creatie in domeniul artei teatrale - actrita Cerasela Iosifescu; Premiul "Jean Bobescu" pentru creatie interpretativa in domeniul muzical - soprana Diana Tugui; Premiul Opera Omnia "pentru contributii deosebite in domeniul teatrologiei si literaturii pe care le-a slujit cu vocatie si daruire exemplara" - Patrel Berceanu (post mortem). A fost, de asemenea, lansat volumul "Teatrul in dialog cu veacul" de Patrel Berceanu, pregatit de autor pentru tipar cu putin timp inaintea prematurei sale disparitii si publicat postum, la Editura craioveana Aius. (Ov.S.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.