Agentia Nationala Antidrog (ANA) a lansat, ieri, cel de-al treilea proiect de infratire institutionala cu Spania privind combaterea traficului de droguri. "Proiectul se deruleaza pe o perioada de un an si urmareste intarirea capacitatii strategice si
Agentia Nationala Antidrog (ANA) a lansat, ieri, cel de-al treilea proiect de infratire institutionala cu Spania privind combaterea traficului de droguri. "Proiectul se deruleaza pe o perioada de un an si urmareste intarirea capacitatii strategice si operationale a institutiilor romanesti, precum si a cooperarii in vederea reducerii cererii de droguri", a declarat presedintele ANA, Pavel Abraham. Prezent la lansarea proiectului, ministrul spaniol Carmen Moya, delegat pentru Planul National privind Drogurile, a evidentiat atentia speciala pe care Spania a acordat-o Romaniei, "singura tara cu care am colaborat si vom colabora continuu". De asemenea, oficialul spaniol si-a exprimat satisfactia pentru elaborarea primei strategii nationale a Romaniei privind combaterea drogurilor. "In prezent, Romania se afla intr-o pozitie care ii permite sa realizeze rapoarte in materie de droguri, similare celor elaborate de alte state membre ale Uniunii Europene", a subliniat ministrul spaniol.
Centre de asistenta
La randul sau, ambasadorul Spaniei la Bucuresti, Juan Pablo Garcia-Berdoy Cerezo, a subliniat buna cooperare dintre cele doua tari. "Intre tarile noastre colaborarea s-a extins in domeniul agriculturii, transporturilor, finantelor publice, justitiei, afacerilor interne si politice, pana la prevenirea si combaterea drogurilor", a spus diplomatul spaniol.
In interventia sa, liderul spaniol de proiect, Francisco Rabago, a spus, citat de Rompres, ca principalele obiective sunt infiintarea Centrului de Studii si Evaluare privind drogurile, implementarea tuturor indicatorilor cheie privind prevalenta consumului de droguri in Romania, in concordanta cu cerintele Centrului European de Monitorizare a Drogurilor si a Dependentei de Droguri, precum si intarirea rolului centrelor de prevenire, evaluare si consiliere antidrog si integrarea lor in comunitatile locale. Totodata, oficialul spaniol a spus ca vor fi infiintate 15 centre de asistenta integrata in domeniul drogodependentei, iar personalul din institutiile implicate in reducerea cererii de droguri va fi instruit. Proiectul beneficiaza de o finantare din partea Uniunii Europene in valoare de 1,340 de milioane de euro, din care 220.000 de euro reprezinta cofinantarea din partea Guvernului Romaniei. (B.C.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.