Mai multe companii straine imporante, cu operatiuni in sectorul energetic al Boliviei, au semnat contracte cu Guvernul local, care recunosc controlul statului asupra activitatilor de productie si comercializare a resurselor naturale Conform Mediafax,
Mai multe companii straine imporante, cu operatiuni in sectorul energetic al Boliviei, au semnat contracte cu Guvernul local, care recunosc controlul statului asupra activitatilor de productie si comercializare a resurselor naturale Conform Mediafax, companiile Petrobras, din Brazilia, si Repsol YPH, din Franta, au pus capat unei perioade indelungate de negocieri cu Guvernul Boliviei, convenind sa cedeze statului o apreciabila cota parte a castigului obtinut din proiectele de petrol si gaze naturale dezvoltate in aceasta tara. Potrivit unui decret emis de autoritatile din Bolivia pe data de 1 mai, companiile straine au avut la dispozitie sase luni pentru a negocia noile contracte, conform carora statul bolivian va detine o participatie majoritara la proiectele dezvoltate de aceste firme pe plan local, ele fiind obligate, in caz contrar, sa paraseasca tara. Petrobras si Repsol YPF sunt cei mai importanti investitori din sectorul energetic local, controland 47,3% si, respectiv, 26,7% din rezervele Boliviei de gaze naturale. Grupul brazilian Petrobras a promis, de asemenea, ca va investi 1,5 miliarde dolari in sectorul energetic bolivian, dupa ce a convenit sa opereze in aceasta tara sub controlul autoritatilor locale, a declarat presedintele companiei energetice boliviene YPFB, Juan Carlos Ortiz. Grupul francez Total si compania din Statele Unite Vintage au fost primii investitori straini care s-au supus planului de nationalizare a activitatilor de extractie a resurselor energetice. Desi nu au fost dezvaluite detalii ale noilor contracte, guvernul a aratat ca acestea sunt astfel realizate incat sa confere companiei YPFB control sporit asupra activitatilor de productie si comercializare a produselor petroliere si de gaze naturale. Mai multe companii energetice cu operatiuni restranse in Bolivia, precum producatorul britanic de petrol si gaze naturale BG Group, divizia British Petroleum Amoco si companiile argentiniene Pluspetrol si Matpetrol au semnat contacte noi cu statul bolivian. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.