Camera Deputatilor a adoptat ieri, fara dezbateri, pe articole, legea de infiintare a Agentiei Nationale de Integritate, deputatii "votand pe banda rulanta" varianta Comisiei juridice. Aceasta varianta a fost criticata vehement de ministrul Justitie
Camera Deputatilor a adoptat ieri, fara dezbateri, pe articole, legea de infiintare a Agentiei Nationale de Integritate, deputatii "votand pe banda rulanta" varianta Comisiei juridice. Aceasta varianta a fost criticata vehement de ministrul Justitiei, Monica Macovei, deoarece prevede, printre altele, ca ANI sa controleze doar declaratiile de avere si nu averile. Deputatii au ales sa nu mai polemizeze pe tema proiectului de lege dupa ce ministrul Justitiei a anuntat ca intentioneaza sa retraga proiectul. Proiectul de lege a fost schimbat esential de Comisia juridica, unde deputatii UDMR si PC au votat alaturi de cei ai PSD si PRM, iar reprezentantii PNL si PD au preferat varianta Monicai Macovei.
Proiectul poate fi retras doar la Senat
Ministrul Justitiei Monica Macovei a reluat ieri, tema retragerii proiectului de lege privind Agentia Nationala de Integritate (ANI), sustinand ca ia in calcul aceasta posibilitate dar ca, pana acum, nu a luat o decizie. Monica Macovei a explicat ca intr-o asemenea situatie trebuie urmate caile procedurale, lucru care presupune ca ministrul Justitiei trebuie sa solicite Guvernului retragerea proiectului, iar acesta, la randul sau, sa solicite Senatului discutarea unui asemenea lucru. "Daca voi face acest lucru, voi prilejui inca o discutie in Guvern despre cum functioneaza majoritatea in Parlament", a spus Monica Macovei, cu prilejul conferintei magistratilor europeni intitulata "Integritate institutionala si infractiuni grave: o abordare europeana", informeaza Mediafax. Ministrul a sustinut ca ANI este necesara. "Ar trebui sa fim capabili sa facem o astfel de agentie (...) Trebuie sa se intample ceva, ca altfel exista posibilitatea sa ajugem la sanctiuni in domeniul justitiei", a mai a spus Monica Macovei. Intentia Monicai Macovei a fost adusa in discutie inca de acum doua zile, cand biroul de presa al Ministerului Justitiei comunica ca ministrul Justitiei se gandeste la retragerea proiectului ANI.
Guvernul nu se pronunta
Guvernul a reactionat imediat, precizand ca ministrul Justitiei nu a cerut oficial retragerea proiectului de lege si de aceea Executivul nu se poate pronunta asupra acestui subiect. "Guvernul nu are o pozitie pe acest subiect, intrucat nu a primit o solicitare oficiala pe care sa o ia in dezbatere si asupra careia sa ia o decizie", a declarat, ieri, purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu.
Totodata, presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, a mentionat ca Monica Macovei nu poate sa retraga proiectul de lege atat timp cat acesta se afla in dezbaterea Camerei. "Procedural, un proiect de lege nu mai poate fi retras dupa ce a intrat pe ordinea de zi", a precizat Olteanu. El a spus ca Macovei poate sa faca acest lucru, atunci cand proiectul va fi trimis la Senat. Bogdan Olteanu a mai spus ca deputatii vor continua dezbaterile la proiectul ANI, astfel incat votul final sa fie dat astazi de plenul Camerei. Proiectul are termen de dezbatere 2 noiembrie, daca deputatii nu vor da votul final pana la acest termen, el va fi adoptat tacit in forma venita de la Guvern.
Opinii divergente
Pe de alta parte, deputatul PNL, Petre Ungureanu a spus ca procedural nu crede ca este posibila retragerea proiectului de lege. "Din cate stiu, o data intrat in procedura de vot, un proiect nu mai poate fi retras", a spus Ungureanu. El a indicat drept o solutie posibila pentru infiintarea unei Agentii de Integritate, in cazul in care proiectul este totusi retras, emiterea unei ordonante de urgenta din partea Guvernului. Si deputatul PSD Florin Iordache a subliniat ca Guvernul nu-si poate retrage acest proiect care va intra automat in dezbaterea Senatului. "ANI nu mai poate fi retrasa pentru ca va pleca de la Camera Deputatilor spre Senat ca lege. Guvernul nu poate fi mai sus decat Parlamentul", a continuat pesedistul.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.