Tot mai multi romani care calatoresc in strainatate incearca sa scoata copii minori din tara folosind documente false, cel mai adesea fiind vorba despre certificate de nastere sau certificate de cazier judiciar. In ultima perioada se inregistreaza fo
Tot mai multi romani care calatoresc in strainatate incearca sa scoata copii minori din tara folosind documente false, cel mai adesea fiind vorba despre certificate de nastere sau certificate de cazier judiciar. In ultima perioada se inregistreaza foarte multe cazuri de persoane care vor sa iasa din tara insotite de minori, fara a avea documentele necesare sau prezentand acte false. "Ne confruntam cu foarte multe cazuri de persoane care insotesc minori la iesirea din tara si care prezinta la controlul de frontiera procuri notariale, copii de certificate de nastere sau certificate de cazier judiciar false", a declarat, citat de Mediafax, Florin Oprisa, purtatorul de cuvant al IJPF Arad.
Conform politistilor de frontiera, aproape zilnic sunt inregistrate astfel de cazuri, ultimul avand loc duminica, cand la Vama Turnu s-a prezentat un barbat in varsta de 28 de ani din Mehedinti, insotit de cei doi copii ai sai, de 11 si 12 ani. Acesta a prezentat la control, pe langa pasapoartele personale, si o procura notariala falsa, in care mama minorilor isi da acordul ca acestia sa iasa din tara cu tatal lor. Barbatul este cercetat pentru complicitate la fals material in inscrisuri oficiale si uz de fals.
Din cauza numarului mare de astfel de cazuri, politistii de frontiera le amintesc celor care vor sa iasa din tara cu minori ca o pot face doar daca indeplinesc anumite conditii. Astfel, adultii trebuie sa aiba asupra lor copii dupa certificatele de nastere ale minorilor.
In cazul in care copiii nu sunt insotiti de ambii parinti, atunci adultul care ii insoteste trebuie sa detina acordul parintilor, dat in fata unui notar. Insotitorii minorilor, daca nu sunt parintii, trebuie sa aiba asupra lor si certificat de cazier judiciar. (B.C.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.