Postul de televiziune Realitatea TV continua procesul de cercetare si selectie a valorilor contemporane - editia 2006, demers ce are la baza o cercetare sociologica realizata de patru institute de sondare a opiniei publice: INSOMAR, IMAS, TNS-CSOP
Postul de televiziune Realitatea TV continua procesul de cercetare si selectie a valorilor contemporane - editia 2006, demers ce are la baza o cercetare sociologica realizata de patru institute de sondare a opiniei publice: INSOMAR, IMAS, TNS-CSOP, CURS. Cercetarea isi propune identificarea si recunoasterea la nivel national a celor mai valoroase personalitati ale momentului - elitele societatii anului 2006. Specialisti cu un rol important in evolutia societatii romanesti - arhitecti, scriitori, istorici, medici chirurgi si avocati - sunt, anul acesta, cercetati si evaluati. In editia de aseara, "Zece pentru Romania" a adus in atentia publicului medicul chirurg, categorie profesionala ce reprezinta pentru spatiul public o necunoscuta la care ne raportam, insa, cu reverenta.
Chirurgia in echipa
Este medicul chirurg un om obisnuit sau un om cu un statut special, un hiperspecialist singuratic? a intrebat in deschiderea emisiunii, realizatorul acesteia, Mihai Tatulici. Raspunsul a venit la unison - "Nu suntem singuratici, chirurgia este o munca in echipa!". Prof. dr. Alexandru Vladimir Ciurea, sef sectie Spitalul Clinic de Urgenta "Bagdasar Arseni" din Bucuresti, defineste profesia astfel: "explorare stiintifica, medicina de urgenta, aventura, risc. Creierul conduce mana pentru a putea realiza operatia, dar Dumnezeu este cel care-i da reflexul". La fel, Dana Jianu, medic primar chirurgie estetica la Centrul Medical Proestetica, se afla in slujba unui ideal de sanatate si frumusete. "Femeile chirurg au o sensibilitate in plus fata de barbati; iar perfectionarea continua si sangele rece sunt artribute necesare", completeaza Dana Jianu. Alaturi de cei doi doctori, pe scena "Zece pentru Romania" au mai urcat prof. dr. Irinel Popescu, sef Clinica chirurgie generala si transplant hepatic din Institutul Fundeni si prof. dr. Mircea Cinteza, presedinte Colegiul Medicilor din Romania. "Toti suntem legati printr-o viata deosebita si plina de sacrificii. O meserie aparte si zbuciumata", au completat ceilalti invitati din sala - prof. dr. Ioan Lascar, sef Clinica chirurgie plastica si microchirurgie reconstructiva - Spitalul de Urgenta Floreasca si prof. dr. Florian Popa, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti. Alaturi de acestia s-au aflat cercetatori din cadrul celor patru institute de sondare a opiniei publice, studenti la medicina si ziaristi.
Inalta calificare, slab recompensata
Cercetarea realizata in randul medicilor chirurgi a scos in evidenta o serie de aspecte ce definesc aceasta breasla in Romania. Iar pentru primul plan s-a identificat relatia speciala a medicilor chirurgi cu societatea, relatie care pune in valoare prioritar viata pacientului. Aproape 90% dintre medicii chestionati au indicat "competenta profesionala" ca fiind criteriul cel mai important in evaluarea unui bun chirurg. Urmeaza apoi "consecventa, constiinciozitatea, daruirea", cu 36% dintre raspunsuri, alaturi de "experienta si pregatire continua" - 34%. De aceea poate, 61% dintre repondenti considera medicii chirurgi romani la fel de bine pregatiti profesional comparativ cu cei din tarile occidentale. Principala problema a societatii de astazi, indicata de medicii chirurgi este "aparatura moderna, fondurile si reforma sanitara". Este pentru prima data in cercetarea "Zece pentru Romania" cand membrii acesteia indica o problema ce tine de profesia lor ca fiind o problema majora a societatii de azi. O alta problema este data de inexistenta unui nivel de trai decent si a salariilor adecvate muncii. Adunand aproape 50 de procente, problema recompensarii muncii e o problema a breslei. Dar in Romania este cunoscuta functionarea sistemului recompensarii medicilor - mai mult de la pacient, mai putin de la stat. Asta poate pentru ca, nici in 2006, nu s-a inteles ca medicii trebuie platiti dupa valoarea de intrebuintare a muncii lor, o munca in slujba vietii - pentru salvarea sau prelungirea acesteia. "Medicul ar trebui sa fie onorat corect, proportional cu munca depusa (calitatea si importanta ei); acum pacientii care au bani pleaca in strainatate pentru tehnica de acolo si nu pentru profesionalismul medicilor", concluzioneaza prof. dr. Florian Popa, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti.
Elita
Chiar daca breasla a nominalizat 11 dintre membrii sai (ultimii trei avand aceleasi procente), cercetarea in randul medicilor chirurgi a scos la iveala o inconsistenta semnificativa in randul acestei categorii: 65% dintre medicii chirurgi nu au nominalizat nici un coleg de-al lor; iar cei nominalizati alcatuiesc o lista eterogena. Pe lista s-au adunat procente aproape nesemnificative fata de cercetarile realizate in interiorul altor categorii profesionale.
Lista celor 11 calificati pentru etapa a doua a cercetarii ii cuprinde, in ordine alfabetica, pe urmatorii: Mircea Beuran, Serban Bradisteanu, Vladimir Ciurea, Constantin Copotoiu, Cristian Dragomir, Ion Georgescu, Theodor Horvat, Sorin Oprescu, Irinel Popescu, Ion Vasile. Sociologii cred ca o parte din vina pentru inconsistenta si atomizarea acestui corp profesional o poarta lipsa de comunicare pe orizontala, intre membrii breslei si concentrarea asupra propriei munci.
Si apropo de aceasta din urma, cei chestionati au apreciat ca varsta la care se valideaza un chirurg bun este de 45 de ani. In ceea ce priveste relatia chirurgie-politica, medicii chirurgi au o varianta: "In politica poti si trebuie sa calci peste <<cadavrele>> adversarilor, in chirurgie daca ajungi sa calci peste cadavrul pacientului, te-ai descalificat".
Medodologie
Sondajul de opinie privind medicul chirurg s-a realizat cu stratificare in functie de Bucuresti si celelalte regiuni istorice. Selectia medicilor a fost facuta aleator, numarul total de interviuri realizate fiind de 300. 84% dintre repondenti apartin sexului masculin; iar 96% lucreaza intr-o institutie de stat.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.