Restituirea perfect legala a unor terenuri situate in sectorul 6, pe Calea Plevnei si Splaiul Independentei a nascut uriase polemici. Concret, conducerea Institutului National de Cercetare - Dezvoltare pentru Chimie si Petrochimie (ICECHIM Bucures
Restituirea perfect legala a unor terenuri situate in sectorul 6, pe Calea Plevnei si Splaiul Independentei a nascut uriase polemici. Concret, conducerea Institutului National de Cercetare - Dezvoltare pentru Chimie si Petrochimie (ICECHIM Bucuresti), patronat in epoca comunista de Elena Ceausescu, s-a opus cererii de reconstituire si cedare a doua terenuri situate pe raza administrativ teritoriala a sectorului 6, aflate in vecinatatea institutiei. Cu toate ca, in acte, terenul nu le apartinea. Chimistii au fost "improprietariti" in urma deciziei ministrului Economiei si Comertului, Codrut Seres, desi institutul trebuia sa se afle in jurisdictia Ministerului Educatiei si Cercetarii. Mai mult, intregul teren, in fapt comasarea celor doua, se afla in patrimoniul municipalitatii. In aceste conditii se poate vorbi despre o viitoare privatizare a respectivei institutii, care acum detine si un patrimoniu valoros. Directorul general al acestei institutii, Velea Sanda, sustine ca ICECHIM detine in proprietate 47.084, 69 mp. Numai ca institutia pe care o conduce a devenit prin HG 1834/2004 proprietara asupra cladirilor si a terenului pe o suprafata de numai 27.447,5 mp. La Directia Evidenta Imobiliara si Cadastrala din cadrul PMB, loturile cu pricina figurau ca fiind in posesia statului. Acestea erau fara numar postal acordat anterior, mai mult, nu au facut obiectul vreunui titlu acordat ulterior anului 1990.
Teren liber de sarcini
Astfel, Primaria sectorului 6, dupa identificarea terenurilor a reconstituit dreptul de proprietate conform Legii 247/2005, a Regulamentului aprobat prin HG 890/2005 si a HG 1832/2005. Mai mult, conform adresei 1889/2005 emisa de Directia de Investitii din cadrul PMB a reiesit ca nu exista investitii care sa afecteze terenurile in cauza. Chiar si expertizele cerute si efectuate de societatea Topomax au evidentiat faptul ca terenul este liber de orice sarcina. Drept urmare, Comisia Municipiului Bucuresti pentru aplicarea Legii Fondului Funciar nr 18/1991 a validat cu unanimitate de voturi propunerea de reconstituire a dreptului de proprietate pe numele familiei Capatana, cea care solicitase reparatia. Reconstituirea facandu-se prin compensare, in urma unui dosar depus inca de la inceputul anilor '90 si in conformitate cu Legea 247/2005, anexa 17 din regulament aprobat prin HG890/2005. Acest tabel nominal cuprinde persoanele sau, dupa caz, mostenitorii acestora ale caror terenuri agricole au intrat in proprietatea statului si se afla in administrarea consiliilor locale, care se restituie in conditiile prevederilor art. 41 din Legea Fondului Funciar nr. 18/1991. Astfel, cei care au solicit si prezentat actele pentru retrocedarea unui teren in suprafata de 4 ha, au fost pusi in proprietate, cu o suprafata de 22 mii mp. Primaria sectorului 6 nu a aplicat decat legislatia in domeniu, iar terenul despre care se discuta nu apartinea in nici un fel ICECHIM. In cazul unui proces, cercetatorii nu pot face dovada ca sunt proprietarii terenului, ei detinand dreptul de proprietate pe doar 27 mii mp. In concluzie, o reparatie adusa nedreptatilor facute de comunisti este si astazi privita de unii, dupa cum le dicteaza interesele, cu ochi rai.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.