Rusia a surclasat Statele Unite, in 2005, in ceea ce priveste vanzarile de arme catre state aflate in curs de dezvoltare, potrivit unui studiu al Congresului american, citat de New York Times si preluat de Mediafax.
Noile contracte ale Rusiei i
Rusia a surclasat Statele Unite, in 2005, in ceea ce priveste vanzarile de arme catre state aflate in curs de dezvoltare, potrivit unui studiu al Congresului american, citat de New York Times si preluat de Mediafax.
Noile contracte ale Rusiei includ vanzarea unor rachete sol-aer catre Iran, in valoare de 700 de milioane de dolari, si opt avioane-cisterna pentru realimentare catre China. Piata armelor din statele aflate in curs de dezvoltare, dominata in mod obisnuit de Statele Unite, a crescut de la 26,4 miliarde de dolari in 2004, la 30,2 miliarde in 2005, adauga studiul anual al Serviciului de Cercetari al Congresului. Acordurile Rusiei cu Iranul nu reprezinta cea mai mare parte a vanzarilor sale, principalii cumparatori fiind India si China. Contractele Rusiei cu state aflate in curs de dezvoltare s-au ridicat in 2005 la sapte miliarde de dolari, surclasand SUA pentru prima data de la destramarea Uniunii Sovietice. Pe locul al doilea se situeaza Franta in transferurile de arme catre state in curs de dezvoltare, cu 6,3 miliarde de dolari, iar Statele Unite pe locul al treilea, cu 6,2 miliarde de dolari. Potrivit raportului "Transferurile de arme catre state aflate in curs de dezvoltare", India a fost, in 2005, principalul cumparator de arme, cu 5,4 miliarde de dolari, urmata de Arabia Saudita (3,4 miliarde) si China (2,8 miliarde).
Analistii apreciaza ca plasarea Statelor Unite pe locul al treilea s-ar datora lipsei unor noi contracte. Cel mai mare contract incheiat de Statele Unite a fost cel din 2005 si a constat in livrarea unor elicoptere Apache Ah-64 A catre Emiratele Arabe Unite, acordul ridicandu-se la suma de 74 de milioane de dolari. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.