Curtea Teritoriala de Apel a Districtului Columbia a blocat temporar predarea lui Mohammad Munaf catre autoritatile irakiene, respingand insa, pe fond, solicitarea ca inculpatul sa fie mentinut in custodie americana pe durata procesului din Statele U
Curtea Teritoriala de Apel a Districtului Columbia a blocat temporar predarea lui Mohammad Munaf catre autoritatile irakiene, respingand insa, pe fond, solicitarea ca inculpatul sa fie mentinut in custodie americana pe durata procesului din Statele Unite. Solicitarea fusese depusa la Curtea de Apel sub forma unei motiuni, in recursul inaintat de avocatii care il apara pe Munaf in SUA, dupa ce Tribunalul Districtului Columbia a refuzat, in urma cu o saptamana, sa admita o petitie Habeas corpus depusa de aparatori. Acestia au acuzat, in petitie, detentia fara proces intr-o instanta americana a inculpatului, care este cetatean american. Avocatii au incercat si atunci sa obtina blocarea predarii lui Munaf catre autoritatile irakiene pana la obtinerea unei hotarari definitive in solutionarea petitiei, solicitare care a fost respinsa. Prin hotararea luata la sfarsitul saptamanii trecute, Curtea de Apel din Washington impune o perioada de mentinere a inculpatului in custodia fortelor americane pana la 6 noiembrie, ora 16.30 (7 noiembrie 0.30, ora Bagdadului), drept termen pentru ca apararea sa poata contesta decizia la instanta superioara, Curtea Suprema. "Intentionam sa facem apel la Curtea Suprema, considerand ca respingerea motiunii nu a vizat argumentele aduse de noi", a declarat Jonathan Hafetz, unul dintre avocatii care se ocupa de caz, citat de Mediafax. Motivul invocat de completul format din trei judecatori pentru respingerea motiunii de retinere este unul procedural, respectiv faptul ca aparatorii nu si-au prezentat argumentele conform normelor stricte cerute pentru obtinerea unui ordin judecatoresc intr-un recurs. Unul dintre cei trei judecatori a obiectat totusi, argumentand ca respingerea unei asemenea motiuni ar aduce daune ireparabile inculpatului, prin predarea sa pentru executarea sentintei de condamnare data de tribunalul irakian, iar acest lucru ar putea, de asemenea, periclita cauza aflata pe rol in instanta americana. Mohammad Munaf a fost condamnant la moarte de un tribunal irakian, la 12 octombrie, pentru participarea sa la rapirea celor trei jurnalisti romani, in martie 2005. De la eliberarea jurnalistilor, in mai 2005, Munaf a fost retinut de fortele americane, iar in prezent este in continuare detinut la o baza americana din Bagdad. (B.C.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.