Delegatia Permanenta a PNL a adoptat, sambata, strategia politica a partidului pentru perioada urmatoare care prevede mentinerea Aliantei D.A. in vederea castigarii alegerilor parlamentare europene si a celor locale de la inceputul lui 2008. Potrivit strategiei, obiectivul principal al PNL vizeaza "transformarea liberala si capitalista a Romaniei, modernizarea tarii, prosperitatea generala". Identitatea liberala a partidului ramane "non-negociabila". Intre directiile de actiune prevazute pentru perioada imediat urmatoare, este mentionata, in primul rand, "asigurarea stabilitatii politice a Romaniei in contextul favorabil al integrarii europene si al eforturilor de gestionare a fondurilor de aderare". In ceea ce priveste strategia de imagine a partidului, PNL "va abandona atitudinea defensiva si subiectele minore, devenind un partid al initiativei politice", se mai arata in document.
Exclus anticipate
In sedinta a fost analizata posibilitatea instituirii unui Cod Etic in cadrul Aliantei pentru a fi evitate, conform presedintelui Calin Popescu Tariceanu, "declaratiile hazardate care genereaza dispute inutile". La finalul discutiilor purtate cu liderii filialelor partidului, presedintele PNL a declarat ca acestia au respins ideea alegerilor anticipate si cea de infiintare a functiei de presedinte executiv al PNL, optiunea "categorica" fiind in favoarea mentinerii Aliantei D.A. Potrivit acestuia, "au existat voci" care au vorbit despre necesitatea unui congres, despre continuarea in Alianta. "Spre surpriza tuturor, raspunsul a fost categoric, inclusiv din partea lui Ludovic Orban, pledandu-se pentru continuarea Aliantei. S-a respins ideea alegerilor anticipate, precum si cea de creare a functiei de presedinte executiv", a spus liderul PNL, conform Mediafax. Tariceanu a adaugat ca PNL isi asuma responsabilitatile ca partid al Aliantei si ca "partid principal" al guvernarii.
Trupele acasa
Tot sambata, liberalii au adoptat o rezolutie in care solicita presedintelui Traian Basescu si CSAT avizarea in regim de urgenta a legilor sigurantei nationale, pentru ca acest pachet legislativ sa fie adoptat cat mai repede de Parlament. Intr-un alt document parafat in sedinta Delegatiei reprezentantii PNL cer ca in luna noiembrie sa fie organizata o dezbatere in Camera Deputatilor pe tema oportunitatii retragerii trupelor romane din Irak. Conform rezolutiei, in urma campaniei declansata de PNL pentru retragerea trupelor romane din Irak au fost stranse un milion de semnaturi, ceea ce dovedeste sustinerea populara pentru acest demers, evidentiata si de sondajele de opinie.
Ieri, Tariceanu a tinut sa risipeasca orice indoiala cu privire la unitatea liberalilor. "Nu sunt liberalii atat de nemultumiti pe cat spera unii. Dimpotriva, au dovedit ca sunt uniti. La Delegatia Permanenta a partidului am cerut liderilor locali sa decida asupra a trei probleme: pastrarea Aliantei, convocarea unui congres extraordinar al partidului si necesitatea infiintarii functiei de presedinte executiv in PNL. In unanimitate s-a hotarat mentinerea aliantei cu PD, iar congresul extraordinar n-a primit nici macar un singur vot favorabil. La fel, infiintarea functiei de presedinte executiv a primit doar un vot, al initiatorului. De aceea v-am spus ca toate tentativele de subminare a coeziunii structurilor liberale sunt sortite esecului, liberalii fiind uniti", a spus seful PNL, intr-un interviu acordat Mediafax.
Platforma vrea sa inghita partidul
In acest timp, exclusii din PNL - creatorii platformei, continua criticile la adresa lui Tariceanu. Intr-o conferinta de presa sustinuta ieri, la Bacau, Valeriu Stoica si Theodor Stolojan au reprosat actualei conduceri a PNL ca indreapta partidul spre dezastru. "Daca actualii conducatori ai PNL nu vor renunta la aceasta politica de excluderi, daca nu vor intelege ca dialogul este singura sansa, fara indoiala ca in final riscul este ca aceasta sigla, PNL, sa urmeze soarta unei alte sigle, care, bine stiti, s-a chemat PNTCD", a spus Stoica. El a anuntat ca, in luna ianuarie, va avea loc o conferinta pe tara a simpatizantilor platformei liberale, unde "vom decide impreuna cum vom dialoga si cu Partidul Democrat, cum vom dialoga si cu crestin-democratii". "Dorinta noastra este ca in ianuarie, daca s-ar putea, sa avem alaturi de noi intregul Partid National Liberal, pentru ca atunci, in acest dialog al dreptei, va participa chiar Partidul National Liberal", a adaugat fostul presedinte.